Sterksel

Plaats
Dorp
Heeze-Leende
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

sterksel huize providentia [640x480].jpg

Sterksel Huize Providentia

Sterksel Huize Providentia

Sterksel

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Sterksel.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Sterksel.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sterksel (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Sterksel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Heeze-Leende. T/m 1924 gemeente 'Soerendonk, Sterksel en Gastel'. In 1925 over naar gemeente Maarheeze, in 1997 middels grenscorrectie over naar de nieuwe gemeente Heeze-Leende (de rest van de gemeente Maarheeze ging toen op in de nieuwe gemeente Cranendonck).

Terug naar boven

Ligging

Sterksel ligt ZO van Heeze, O van Leende.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Sterksel, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- Heemkundekring De Heerlijkheid Heeze - Leende - Zesgehuchten is opgericht in 1961. Het werkgebied omvatte aanvankelijk alleen het gebied van de oude heerlijkheid Heeze - Leende - Zesgehuchten. In 1963 is dit uitgebreid met het gebied van de oude heerlijkheid Geldrop en later ook met de oude heerlijkheid Sterksel.

- Verhalen over de geschiedenis van Soerendonk, Sterksel en Gastel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In het integraal Dorpsontwikkelingsplan (iDOP) Sterksel (2008) staan alle onderwerpen waar het dorp zich de komende jaar sterk voor gaat maken, in het kader van behoud en verbetering van de leefbaarheid van het dorp.

- In 2002 is de supermarkt van Sterksel ermee gestopt. De inwoners betreurden dat, in praktische zin maar ook gezien een stuk levendigheid dat uit het dorp verdween. De dorpelingen zijn daarom in 2004 een nieuwe supermarkt gestart (Attent, een formule van Spar), met alleen de bedrijfsleider als betaalde kracht en verder ca. 50 vrijwilligers, dankzij wie het rendabel kan worden gehouden. Wellicht uniek voor ons land is de 'omgekeerde boodschappenservice': naast een thuisbezorgservice is er de service dat mensen die niet zelf naar de supermarkt kunnen komen, desgewenst worden gehaald en gebracht.

- Het terrein van Providentia, een woongemeenschap voor mensen met epilepsie en aanverwante beperkingen in het bosrijke gebied aan de Albertlaan NO van Sterksel, is in 2013 omgebouwd tot een regulier dorp. Alle 180 zorgappartementen zijn afgebroken en vervangen door reguliere huur- en koopwoningen, waar de bewoners geïntegreerd tussen andere burgers komen te wonen. Het klooster, de kapel en de galerie zijn gehandhaafd. Nadere informatie over het project Woondroom Providentia.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sterksel heeft 14 gemeentelijke monumenten.

- De doelstelling van het Peter van den Braken Centrum is het exposeren van figuratieve Brabantse schilderkunst uit de vorige eeuw. In het centrum is een vaste collectie aanwezig van onder andere Peter van den Braken, Hen Euverman, A.J. Groenewegen, Jan Kruijsen, Antoon Kruijsen, Cornelis Le Mair en Henriëtte Pessers.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Sterksel.

Reactie toevoegen