Maarheeze

Plaats
Dorp
Cranendonck
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Maarheeze station [640x480].jpg

Maarheeze, sinds juni 2010 heeft dit dorp een NS-station

Maarheeze, sinds juni 2010 heeft dit dorp een NS-station

NB gemeente Maarheeze in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Maarheeze in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Maarheeze in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Maarheeze

Terug naar boven

Status

- Maarheeze is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Cranendonck. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1996. Het dorp Sterksel is in 1997 niet meegegaan naar de nieuwe gemeente Cranendonck (gevormd uit de rest van de gemeente Maarheeze - bestaande uit het gelijknamige dorp plus de dorpen Soerendonk en Gastel -, en de gemeente Budel), maar opgegaan in de nieuwe gemeente Heeze-Leende.

- Wapen van de voormalige gemeente Maarheeze.

- De gemeente Maarheeze is in 1925 vergroot met de gemeente 'Soerendonk, Sterksel en Gastel'.

- Onder het dorp Maarheeze vallen ook de buurtschappen Het Laar en Hugten (grotendeels).

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Mààres, Máris.

Oudere vermeldingen
1223 kopie 13e eeuw Marresia, 1264 Marnehese, 1289 kopie 15e eeuw Marnhese, Marnheeze, 1347 Marreyse, 1434 Malreheze, 1436 Marnheze, 1440 Marreys, 1665 Maerheze, 1740 Maarheeze of Moerheeze, 1773 Maarhees, 1794 Maarheese, 1883 Maarhees.

Naamsverklaring
Samenstelling van hees 'struikgewas, kreupelhout' en een onduidelijk eerste deel marne, mogelijk een oude waternaam, vergelijk De Meern.(1)

Terug naar boven

Ligging

Maarheeze ligt NO van Budel en grenst in het O aan de provincie Limburg (Nederweert) en in het Z aan de A2.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Maarheeze 115 huizen met 629 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 40/220 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Vogelsberg 33/182, Oudenboom 26/130, Hugten 8/54 en Het Laar 8/43. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.100 huizen met ca. 5.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Landgoed Kamersven
Dit landgoed is ongeveer 100 ha groot en maakte vroeger deel uit van Landgoed Hugten. Samen met aangrenzende beschermde natuurgebieden vormt het een 1500 ha groot bos. Begin jaren dertig is op de oorspronkelijke heidegrond een naaldbos aangeplant voor de mijnbouw. De dennen werden kort op elkaar geplant. Dan ontstaan lange kale stammen, omdat de kruinen zich omhoog vechten voor een beetje licht. Dennenhout kraakt onder belasting en waarschuwt de mijnwerkers bij dreigende instorting van de mijngang. Toen in 1955 Philips zich in Maarheeze vestigde, werd zij eigenaar van dit deel van het bos, bedoeld voor woningbouw voor het kader. Hier is echter nooit gebruik van gemaakt. In de jaren zeventig heeft van Grootel’s Bouwmaatschappij hier alsnog een plan ontwikkeld voor woningbouw. In het Kamersven staan nu 91 woningen verspreid in het bos, met een totaal aan perceeloppervlak van ca. 17 ha. Het bijzondere in dit plan is, dat de Vereniging Landgoed Kamersven, bestaande uit alle woningbezitters, eigenaar is van het tussenliggende bos. Meer informatie over het landgoed kun je vinden in het boekje van Fred Ameling: “25 jaar Vereniging Landgoed Kamersven”.

- Verhalen over de geschiedenis van Maarheeze op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds 2010 heeft Maarheeze een NS-station. Ter gelegenheid hiervan is een feestelijke ansichtkaart uitgegeven. Zie de afbeelding.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Maarheeze heeft 10 rijksmonumenten.

- Maarheeze heeft 5 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zondag eind april organiseert Scouting Kizito haar jaarlijkse Vlooienmarkt. De verkoop vindt plaats van 10.00 tot 14.30 aan de Hogeweg 10 te Maarheeze (parkeerplaats achter Sjapoo). De entree is €1,- en de opbrengst van de Vlooienmarkt komt geheel ten goede aan de groepskas van de vereniging.

- Bestuursleden en vrijwilligers zijn ieder jaar weer maanden bezig met de voorbereidingen van het prachtige evenement de Mijl van Mares (eind juli, op de zaterdag direct na de Tour de France), in 2017 alweer voor de 56e keer. Het geheel staat in het teken van wielrennen voor jong en ouder, maar het draait ook om samen te genieten en te feesten. Het motto is dan ook: Fietsen, Fun en Feesten. Er is altijd voor elk wat wils; wielerwedstrijden (Grote Prijs van Cranendonck, Dikke Banden Race en ATB-tocht), kinderattracties, een Pruuvenement en de nodige muziek. Het evenement is gratis toegankelijk.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De 'Tuin in het bos' van Hannie en Wim Guns (Dennenlaan 2, Landgoed Kamersven) is een landschappelijke tuin, naar eigen ontwerp, van ca. 36 are. Tussen de oorspronkelijke naaldbomen zijn diverse gazons en waterpartijen aangelegd. De tuin straalt serene rust uit. Ook buiten het zomerseizoen is de tuin een bezoek waard. De tuin is voor groepen op afspraak te bezoeken. Individueel en zonder afspraak is de tuin te bezoeken tijdens 2 'Open Dagen' weekenden in mei en augustus.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Maarheeze (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Maarheeze.

- Jeugd: - Scouting Kizito heeft een niet-alledaagse naam. Wij waren uiteraard benieuwd wat die naam betekent. Gelukkig wordt het op de site van de vereniging toegelicht. Kizito blijkt de naam van een jongen in Uganda die eind 19e eeuw op 14-jarige leeftijd op de brandstapel om het leven is gekomen, omdat de koning het geen goed plan vond dat de jongen katholiek was geworden en niet de goden van de koning wilde vereren. In 1964 is Kizito door Paus Paulus VI heilig verklaard.

- Sport: - v.v. Maarheeze (voetbal) is opgericht in 1932. - Tennisclub. - Al sinds 1965 staat Schietsportvereniging Schuttersvrienden voor plezier en kameraadschap tijdens het beoefenen van de schietsport. Ze beschikken over een 25 meter baan en een 50 meter baan met in totaal 8 schietpunten voor elke gangbare schietsport discipline. De vereniging heeft ca. 130 leden. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Zie ook de videoreportage van RTV Horizon over Schiesportvereniging Schuttersvrienden.

- Handboogvereniging Strijd in Vrede is opgericht in 1944. Zij vertegenwoordigen verschillende disciplines in de handboogsport zoals Recurve, Barebow, Longbow en Compound. Je bent van harte welkom om eens te komen kijken of het iets voor je is. Hun motto is “proeven is geloven!” Hun trainers/coaches staan altijd ter beschikking om je te begeleiden. Hun visie is de groei door te zetten met tevreden, gemotiveerde en presterende leden. Tegenwoordig beoefenen zo’n 9000 Nederlanders in verenigingsverband handboogschieten als sport. Zij doen dat ’s winters binnen en ’s zomers vaak buiten. In verschillende materiaalklassen gaan sporters de competitie met elkaar aan op afstanden die kunnen variëren van 5 tot 90 meter. Ze schieten op doelen die meestal van geperst stro zijn gemaakt. Omdat hedendaagse bogen en pijlen van moderne materialen zijn gemaakt, hoeft een handboogsporter niet sterk te zijn. Coördinatie, concentratie en een goede techniek zijn de belangrijkste elementen van doelgericht schieten. Hierdoor ontdekken ook steeds meer vrouwen, kinderen en senioren de sport.

- Overige verenigingen: - In 2013 bestond Gilde St. Joris en St. Barbara minimaal 500 jaar, dus dat was reden voor een feest op 29 en 30 juni van dat jaar. Het gilde is namelijk in het bezit van een zilveren koningsvogel die is voorzien van een keurmeester letter uit 1512/1513. Het feestweekend startte op zaterdag met een groot 'Schransfeest'. Meer dan 700 mensen werden op het gildeterrein voorzien van een middeleeuwse maaltijd. Tussendoor werd een speciaal voor deze gelegenheid geschreven wagenspel opgevoerd. Daarna volgde een gezellig feest met vele aanwezigen en goede muziek. Op zondag 30 juni vond de opening plaats van het nieuwe Gildehuis.

- Zorg: - Op Zorgboerderij Klaterspeel in Maarheeze is van alles te doen. Voor iedere cliënt wordt er gezocht naar geschikte werkzaamheden die bij de persoon passen en die ze leuk vinden, zoals verzorging van de dieren (voeren, water geven en borstelen), de boer meehelpen met het verzorgen van de varkens, schoonhouden stallen, gezondheid van de dieren controleren, paardrijden, knuffelen met de dieren, honden verzorgen en borstelen, met de honden wandelen, eieren uithalen en schoonmaken, eieren verkopen, in de tuin meehelpen (schoonhouden, planten verzorgen), in de kas werken, schoonhouden van het erf, bakken van taart, cake, koekjes enz., knutselen, schilderen, tekenen, muziek luisteren, in de winkel werken en bediening op het terras. Naast de activiteiten worden er ook buiten de boerderij activiteiten gedaan, zoals zwemmen, schaatsen, naar de bossen, met paard en wagen op stap, carnaval vieren en meelopen in de optocht en met fietstochten meerijden.

Reactie toevoegen