Cranendonck

Gemeente
Buurtschap
Cranendonck
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Cranendonck

Terug naar boven

Status

- Cranendonck is een gemeente en daarnaast een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen.

- De gemeente Cranendonck is in 1997 ontstaan uit samenvoeging van de gemeente Budel en het grootste deel van de gemeente Maarheeze (het dorp Sterksel is toen van de gemeente Maarheeze overgegaan naar de nieuwe gemeente Heeze-Leende).

- De gemeente Cranendonck omvat, naast het dorp en de hoofdplaats Budel, de dorpen Budel-Dorplein, Budel-Schoot, Gastel, Maarheeze en Soerendonk, en de buurtschappen Berg, Bosch, Broekkant, Cranendonck, Heikant, Het Laar, Hugten (grotendeels), Keunenhoek, Klein-Schoot, Locht, Meemortel, Midbuul, Schoordijk, Toom en Winkel. Bij elkaar zijn dit 6 dorpen en 15 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Cranendonck.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Cranendonck.

- De buurtschap Cranendonck valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Soerendonk.

- De buurtschap Cranendonck heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De voorlopige werknaam van de gemeente was Budel (wettelijk is dat namelijk standaard de naam van de grootste fusiepartner, tenzij men tijdig in de voorbereidingen tot de herindeling een andere naam kiest). De definitieve naam Cranendonck is formeel van kracht geworden per 28-1-1998.

Terug naar boven

Ligging

- De gemeente Cranendonck grenst in het W aan België en de Belgische plaats Hamont, in het NW aan Leende, in het N aan Sterksel, in het NO aan Someren-Heide, in het O aan de provincie Limburg en Nederweert, Weert en Altweerterheide en in het Z ook aan de provincie Limburg en Altweerterheide, en ligt in het uiterste ZO van de provincie Noord-Brabant en verder ZO van Valkenswaard en Eindhoven. Door het NO van de gemeente loopt de A2, van N naar O. De hoofdplaats Budel ligt ZW in de gemeente.

- De buurtschap Cranendonck ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Van Sevenbornlaan, Armilla, Fibula, Molenheide (deze weg voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Soerendonk), De Bult, Bospad en Van Hornelaan. De buurtschap ligt O van het dorp Soerendonk, ZW van het dorp Maarheeze en de A2, ZZW van het dorp Budel en NW van de stad Weert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Cranendonck omvat ca. 8.200 huizen met ca. 20.500 inwoners. De gelijknamige buurtschap heeft ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in) de gemeente Cranendonck, kun je terecht bij:

- Heemkundekring De Baronie van Cranendonck.

- Verhalen over de geschiedenis van Cranendonck op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Evenementen

- Muziekvereniging Soulex zet zich al sinds 1986 in voor de popmuziek (zowel bands als muzikanten) in de regio Cranendonck. Muziekvereniging Soulex vindt popmuziek een belangrijke uiting van jongerencultuur en wil dat met alle mogelijke middelen ondersteunen. Dit doen zij o.a. door het organiseren van jaarlijkse evenementen zoals een Open Podium, een Kampvuursessie en het evenement Soulex Presents.

Terug naar boven

Beeld

- Foto's en filmpjes van evenementen in de kernen van de gemeente Cranendonck op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Cranendonck. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - De Grenskoerier is al sinds 1960 de wekelijkse huis-aan-huiskrant voor de kernen van de huidige gemeente Cranendonck, plus het dorp Hamont aan de Belgische zijde van de grens. Via het menu 'Kranten' onder de link zijn ze ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Vereniging Vrienden van het Schepenhuis heeft primair als doel het versterken van de exploitatie van Stichting het Schepenhuis Cranendonck (waarvoor zie bij Budel > Links). Daarnaast is het een ondernemersvereniging met als doel het ontwikkelen en aanbieden van vernieuwende activiteiten voor ondernemers van Cranendonck en daarbuiten. In enkele jaren tijd is de vereniging uitgegroeid tot een van de grootste ondernemersverenigingen van Zuidoost- Brabant.

Reactie toevoegen