Sirjansland

Plaats
Dorp
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Zeeland

sirjansland dorpsgezicht ca 1900 [640x480].jpg

Sirjansland dorpsgezicht ca. 1900

Sirjansland dorpsgezicht ca. 1900

DK_20110522_4645_Sirjansland_straatbeeld.jpg

Sirjansland, dorpsgezicht 2011

Sirjansland, dorpsgezicht 2011

DK_20110522_4886_Boerderij_omgeving_Sirjansland.jpg

Sirjansland, boerderij in de omgeving

Sirjansland, boerderij in de omgeving

Sirjansland

Terug naar boven

Overnachten

- VakantiePark Aquadelta (online te boeken) heeft recentelijk een complete metamorfose ondergaan: zo zijn bijvoorbeeld alle appartementen geheel vernieuwd en hebben 3 nieuwe restaurants de deuren geopend. Daarnaast beschikt het park over een eigen hotel en luxueuze vrijstaande ‘Buiten’huizen voor 6 tot 14 personen, vrijwel alle aan het water gelegen. Zowel stellen, gezinnen als senioren voelen zich hier prima thuis.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Sirjansland.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Sirjansland.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Sirjansland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sirjansland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Sirjansland is een dorp in de provincie Zeeland, op het schiereiland en in de gemeente Schouwen-Duiveland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1815. In 1816 over naar gemeente Oosterland, in 1961 over naar gemeente Duiveland, in 1997 over naar gemeente Schouwen-Duiveland.

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Sturjalland of kortweg Sir.

Oudere vermeldingen
Heer Janspolder, ‘s Heer Janspolder, Heer Jansland, ‘s Heerjansland, 1752 Sr. Jansland, 1840 Sir Jansland, 1847 's Heer-Jansland, 1883 St. Jansland.

Naamsverklaring
Samenstelling van land 'polderland' en Heer 'ambachtsheer' Jan, naar Jan van Beaumont, heer van Bloois, die de hem door zijn vader geschonken gronden in 1305 bedijkte. Een ambachtsheer bezat als eigenaar de lagere rechtsmacht in een heerlijkheid of ambacht.(1)

Terug naar boven

Ligging

Sirjansland ligt NW van Bruinisse, N van Oosterland, NO van Nieuwerkerk en grenst in het N aan het Grevelingenmeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Sirjansland 48 huizen met 295 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Sirjansland ca. 140 huizen met ca. 360 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Sirjansland was vóór 1288 een geheel met Dreischor en werd toen ook wel Nieuw- of Klein- Dreischor genoemd. De stormvloed op Sint Aagtendag in 1287 (de Sint Aagtenvloed) scheurde Sirjansland los van Dreischor, waardoor het latere Dijkwater ontstond. Tot 1305 bleef het gebied onder water staan, waarna het door Graaf Wi1lem III aan diens broer Jan van Beaumont, Graaf  van Blois, ter bedijking werd gegeven. Het dorp was van het begin af aan niet groot en dat is het nog steeds niet. Sirjansland is een agrarisch dorp met enkele campings die ‘s zomers voor wat drukte zorgen.

Gevolgen Watersnood 1953
Het oude kerkje uit 1500, dat eertijds een kapel is geweest, is na de watersnoodramp afgebroken in 1958. Er is een nieuwe moderne kerk voor terug gekomen. Met de ramp is ook de molen van Sirjansland verwoest. De drie haventjes Beldert, Stevensluis en De Staart zijn vervallen na de watersnoodramp van 1953. Na de watersnoodramp van 1953 is het Dijkwater afgesloten en natuurgebied geworden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sirjansland heeft 2 rijksmonumenten: de voormalige hervormde pastorie uit 1874 en een boerderijwoning aan de Dillingsweg 12.

- Hervormde Kerk (Kerklaan 2) van de Hervormde Gemeente Sirjansland. (de Hersteld Hervormde Gemeente Sirjansland kerkt in Nieuwerkerk)

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Dijkwater.

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad Sirjansland.

- Dorpskrant De Sirene (2x per jaar) is via de link online te lezen.

Reactie toevoegen