Oosterland

Plaats
Dorp
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Zeeland

ZL gemeente Oosterland in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Oosterland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Oosterland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Oosterland

Terug naar boven

Status

- Oosterland is een dorp in de provincie Zeeland, op het schiereiland en in de gemeente Schouwen-Duiveland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1960. In 1961 over naar gemeente Duiveland, in 1997 over naar gemeente Schouwen-Duiveland.

- De gemeente Oosterland is in 1816 vergroot met de gemeente Sirjansland.

- Wapen van de voormalige gemeente Oosterland.

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Oôsterland.

Oudere vermeldingen
14e eeuw Oesterniewelant in Duveland (polder), 1752 Oosterland.

Naamsverklaring
Samenstelling van ooster, naar de ligging, en land 'polderland'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Oosterland ligt O van Zierikzee en Nieuwerkerk, W van Bruinisse, aan Rijksweg N59.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Oosterland 170 huizen met 1.212 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 122/917 (= huizen/inwoners) en het dorp Sir Jansland 48/295. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.000 huizen met ca. 2.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorp kon ontstaan nadat in 1353 en 1354 de slikken oostelijk van het toenmalige eiland Duiveland werden bedijkt. Deze nieuwe polder werd aanvankelijk nog Oesterniewelant in Duveland genoemd, wat al snel werd ingekort tot Oosterland. Bij de bedijking werd de kreek Marevliet afgedamd, de resten hiervan staan tegenwoordig bekend als de Geule. Aan de Oostersteynweg heeft slot Oostersteyn gestaan. Het is in 1744 afgebroken.

Het dorp heeft veel te danken gehad aan Suzanna Maria Cau, geboren Lonque, ambachtsvrouwe van Oosterland, Sirjansland en Oosterstein. Zij stichtte het Gasthuis aan de Sint Joostdijk. Zij bepaalde de stichting per testament, maar maakte dit zelf niet meer mee. Ze stierf in 1752, het Gasthuis werd gesticht in 1754. Vroeger woonden er 14 arme gezinnen die er gratis onderdak vonden.

Op 4 januari 1945 werd Oosterland zwaar gebombardeerd door de geallieerden, die er een concentratie van Duitse eenheden vermoedden. De schade was groot maar de bevolking was gelukkig bijtijds geëvacueerd. Na de bevrijding werd het grootste deel van het dorp nieuw opgebouwd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oosterland heeft 6 rijksmonumenten.

- Hervormde (PKN) Judocuskerk (Torenplein 1). De toren met zadeldak en het schip van de kerk zijn gebouwd omstreeks 1400, het koor volgt rond 1500. Het schip is afgebrand in 1612, sinds die tijd staat de toren los van het overige deel van de kerk.

- Kerk van de Gereformeerde Gemeente (Sint Joostdijk).

- Kerk van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland (Burgemeester van der Havestraat).

- De korenmolen Oosterlandse Molen uit 1752 is een ronde ongetailleerde stenen bovenkruier zonder stelling.

- Gasthuis (Sint Joostdijk 29). Het hofje van het Gasthuis is na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog (zie verder bij Geschiedenis) in oude stijl hersteld. Men greep de gelegenheid aan om het Gasthuis weer het aanzicht te geven dat het bij de bouw in 1754 moet hebben gehad. De fraaie gevelsteen met de wapens van de families Cau en Lonque heeft het bombardement onbeschadigd doorstaan.

- De niet meer in gebruik zijnde transformatortoren van de PZEM aan de Lage Maireweg is in 2013 opgeknapt en herbestemd tot 'faunatoren'. Het beoogt een aantrekkelijke verblijfplaats te worden voor bijvoorbeeld spitsmuizen, egels, insecten, mussen, gierzwaluwen, vleermuizen en wellicht een kerkuil.

- Gevelstenen in Oosterland.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Menevenement (op een zaterdag in mei) omvat verder ook een springconcours en dressuurwedstrijden. De toegang is gratis, de opbrengsten komen ten goede aan goede doelen.

- Rommelmarkt (op een woensdag begin augustus).

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje waarbij een automobilist je in sneltreinvaart in precies 1 minuut door Oosterland leidt.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Oosterland.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oosterland, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen