Sambeek

Plaats
Dorp
Boxmeer
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

NB gemeente Sambeek in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Sambeek in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Sambeek in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Sambeek

Terug naar boven

Status

- Sambeek is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Boxmeer. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-4-1942.

- Wapen van de voormalige gemeente Sambeek.

- Onder het dorp Sambeek vallen ook de buurtschappen Heikant en Oude Waranda.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Sambeek grenst in het W aan de A73, Stevensbeek en Sint Anthonis, in het N aan Boxmeer, in het NO en O aan de rivier de Maas, de provincie Limburg, Heijen en Afferden en in het Z aan Vortum-Mullem, en ligt Z van Gennep en N van Venray.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Sambeek 226 huizen met 1.271 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 131/703 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Mullem 46/281 en Sambeekschenhoek 49/287. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 650 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Sambeekse Hoek
De Sambeekse Hoek was een ZW uithoek van de gemeente Sambeek (zie de oude plattegrond elders op deze pagina), die zo ver van de dorpskern vandaan lag, dat de inwoners in Sint Anthonis, dat veel dichterbij lag, naar de kerk gingen. Het betreft de huidige buurtschappen Den Hoek en Rondveld met directe omgeving (Brugstraat, Korte Striep), die tegenwoordig - ook voor de postadressen - onder Sint Anthonis vallen. De buurtschap was vooral agrarisch van aard. Er was ook een lagere school (in 1928 gesloten en inmiddels gesloopt) en een zuivelfabriek. Een bijzondere inwoner was Marie van Hoenselaar, geboren in Westerbeek, als driejarige naar de Sambeekse Hoek verhuisd en de enige dochter van een schaapsherder. Zij mocht gaan studeren en richtte in 1922 in Sint Anthonis de eerste Huishoudschool van Brabant op. Ze zette zich voornamelijk in om de positie van de vrouw te verbeteren.- De heemkundekring van Sint Anthonis heeft in 2011 een boek over de Sambeekse Hoek uitgegeven. - In september 2017 is 8x een - overigens uitverkocht - groot openluchtspel opgevoerd, dat zich afspeelt in de buurtschap Sambeekse Hoek tijdens de Tweee Wereldoorlog. Voor nadere informatie zie Oploo > Links > Overige verenigingen.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Sambeek, kun je terecht bij Stichting Sambeeks Heem.

- Verhalen over de geschiedenis van Sambeek op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sambeek heeft 41 rijksmonumenten.

- Sambeek heeft 8 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Sambeek.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Lindefeesten (meerdaags muziekevenement, eind maart / begin april).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De oudste én dikste boom van Nederland staat in Sambeek. Het is een lindeboom, met een hoogte van 24 meter en een stamomtrek van 7 meter en 75 centimeter. De boom is niet alleen erg dik maar ook erg oud; hij is tussen de 400 en 500 jaar oud en heeft dus de Tachtigjare Oorlog (1568-1648) nog meegemaakt. Volgens regiocoördinator Joep van Bergeijk van de Bomenstichting is de boom nog zo gezond dat hij zeker nóg wel 500 jaar mee kan.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sambeek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Bolster.

- Muziek: - Harmonie en Tamboerkorps Semper Unitas.

- Sport: - v.v. Sambeek (voetbal). - Volleybalclub Avance.

- Overige verenigingen: - Toneelvereniging Vortums en Sambeeks Toneel (VEST).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sambeek RK.

Reactie toevoegen