Oploo

Plaats
Dorp
Land van Cuijk
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Oploo

Terug naar boven

Status

- Oploo is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente (en streek) Land van Cuijk. T/m 1993 gemeente Oploo, St. Anthonis en Ledeacker. In 1994 over naar gemeente Sint Anthonis, in 2022 over naar gemeente Land van Cuijk.

- Wapen van de voormalige gemeente Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker.

- Onder het dorp Oploo vallen ook de buurtschappen Blauwenhoek, Driehoek, Heikant en Spekklef.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oploo grenst in het W aan Elsendorp, in het N aan Landhorst en Sint Anthonis, in het O aan Stevensbeek en in het Z aan Westerbeek en De Rips, en ligt NO van Gemert, O van Boekel, ZO van Uden, ZW van Boxmeer, W van de A73 en NW van Overloon en Venray.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Oploo 72 huizen met 482 inwoners.Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oploo was een eigen heerlijkheid, leenroerig aan het Land van Cuijk en daterend uit het einde van de 14e eeuw. Men beschikte over een eigen halsrecht, maar was uiteindelijk toch gebonden aan het Land van Cuijk. Telgen van het geslacht Steenhuijs voeren in de 17e en 18e eeuw het bewind over deze heerlijkheid van een paar honderd inwoners. Bij tijd en wijle resideren zij in het Oploose kasteeltje, in de 18e eeuw Het Jufferen genaamd. Kort voor de Franse Tijd is dit gesloopt, nadat de heerlijkheid in 1778 was verkocht aan het Huis van Oranje.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Oploo, kun je terecht bij:

- Heemkundekring De Heerlyckheit Plo.

- Verhalen over de geschiedenis van Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oploo heeft 36 rijksmonumenten.

- Als je het dorp Oploo nadert, herken je het direct aan zijn silhouet met - uiteraard naast de eveneens in het oog springende kerktoren - de prachtige Watermolen D’n Olliemeulen met recht daartegenover Standerdmolen De Korenbloem. De watermolen is het onderkomen van het Sint Matthiasgilde.

- De kasteelgracht en enkele straat- en huizennamen herinneren nog aan de periode van zelfstandigheid en heerlijkheid van Oploo. De contouren van het kasteeltje (zie daarvoor bij Geschiedenis) zijn met hagen in het centrum van het dorp aangegeven. Drie vrouwenfiguren van keramiek beelden Lucretia, Genoveva en Amalia uit, de laatste bewoners van Het Jufferen. De beelden zijn van keramiek en gemaakt door Marleen van de Steeg, een plaatselijk beeldhouwer.

- Een zeer markante figuur uit de geschiedenis van Oploo is Toontje van den Els. Een bronzen kunstwerk is als herinnering aan 'Tontje d’n dwerg' onthuld vlakbij de watermolen.

- Beschrijving orgel Sint-Matthiaskerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kermis Oploo is jaarlijks in het 2e weekeinde van juni. De feesttent met de daarin optredende bands wordt georganiseerd door de lokale volleybalvereniging VCP, voetbalvereniging Excellent en Café/Cafetaria La Marmotte. Een van de spectaculaire onderdelen van de Kermis is het NK Modderslibberen. Wat dat inhoudt kun je lezen en zien onder de link ;-)

- In navolging van Ledeacker en Sint Anthonis (LEST) is dorpsquiz KWIZZUT (eind december) er sinds 2016 ook voor Westerbeek en Oploo (WOP). Verzamel een groep enthousiaste teamspelers om je heen en geef je op, met een vriendengroep, buurt- of sportvereninging, familie of... Enige vereiste is dat er minimaal 2 personen uit Westerbeek en/of Oploo deelnemen.

Terug naar boven

Landschap, Natuur en recreatie

- Openluchttheater De Speultuin is gelegen in het mooie Avonturenpark in Oploo. Het theater biedt plaats aan ruim 200 personen. Voor en na de voorstelling kunnen er hapjes en drankjes genuttigd worden. Alleen contant betalen is mogelijk. Ze nodigen je uit om voor of na de voorstelling ook het Avonturenpark te bewonderen. In 2010 is in Oploo het natuur- en wandelpark Avonturenpark gerealiseerd. Het park is voor een belangrijk deel ontwikkeld door Brabants Landschap. Zij heeft onder meer bomen en struiken geplant en waterpartijen aangelegd. Ook zijn er door de kinderen van het dorp zelf ontworpen speelterreinen. Voor de speelplaatsen zijn duurzame materialen gebruikt, zoals hooi- en strobalen, boomstammen, water en zand. De kinderen kunnen er naar hartelust spelen met zand, pompen en water. Kom met de fiets of te voet. Indien je met de auto komt, parkeer dan in het centrum van Oploo en maak een kleine wandeling naar het Avonturenpark (tussen Blauwstraat en Pelmolen).

- Een particulier heeft in 2011 het beheer gekregen over het voormalige mobilisatiecomplex Rips-Oploo, dat is omgevormd tot natuurgebied. Het gebied ZW van Oploo, W van Westerbeek is bijna 18 hectare groot. De gebouwen op het terrein zijn vrijwel allemaal gesloopt. Alleen een voormalige bluswaterkelder is bewaard gebleven en ingericht voor vleermuizen. De twee voormalige bewakerswoningen zijn verkocht aan particulieren. De nieuwe landgoedeigenaar is één van de twee. Het terrein ligt in een landschappelijk waardevol coulissenlandschap. Het maakt deel uit van een cultuurhistorisch waardevolle landgoedontwikkeling annex jonge veenontginning, die behoort tot het beschermd dorpsgezicht de Groote Slink/ De Bunthorst.

- Waterschap Aa en Maas heeft in 2011 de Oploose Molenbeek ingericht als ecologische verbindingszone. De zone heeft een lengte van bijna 5 km en verbindt de omliggende natuurgebieden met elkaar. Dankzij de nieuwe verbindingszone kunnen dassen en struweelvogels zich onbelemmerd verplaatsen. De beek wordt bovendien een aantrekkelijker leefgebied voor onder meer de kamsalamander, de kleine modderkruiper, de rugstreeppad, de heikikker en een aantal dagvlinders. Om de Oploose Molenbeek geschikt te maken als ecologische verbindingszone heeft het waterschap natuurvriendelijke oevers en een poel aangelegd, en heeft zij een brug en duikers verwijderd.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Oploo, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oploo (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Lokale links: - Oploo linkspagina.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Oploo.

- Dorpshuis: - Gemeenschapshuis De Oude Heerlijkheid, in het centrum van Oploo, is het ontmoetingspunt voor de Oploose gemeenschap. Het gemeenschapshuis is een prachtige locatie voor eenmalige of terugkerende activiteiten. Voor veel verenigingen, clubs en groeperingen is het ook een thuisbasis. Voor een relatieve lage huur worden ruimtes in het gemeenschapshuis beschikbaar gesteld voor diverse activiteiten en bijeenkomsten. Het gemeenschapshuis beschikt over de nodige bar- en keukenfaciliteiten. Gemeenschapshuis De Oude Heerlijkheid stimuleert het organiseren van activiteiten door en voor de Oploose gemeenschap en beschikt over vele faciliteiten.

- Onderwijs: - Basisschool Matthias.

- Muziek: - Muziekvereniging Excelsior.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Excellent.

- Toneel: - De in mei 2016 opgerichte Stichting Openluchtspel Oploo (SOO) stelt zich ten doel om in en rond het dorp podiumkunsten in de ruimste zin van het woord te bevorderen en te doen uitvoeren. De stichting tracht dit onder meer te verwezenlijken door met regelmaat (theater-)voorstellingen te ontwikkelen en te doen opvoeren in het dorp of de directe omgeving. Deze voorstellingen worden bij voorkeur geënsceneerd in de openlucht, met zo veel mogelijk amateur-spelers uit de contreien van Oploo. Een afgeleid doel van de stichting is het werken aan de ontwikkeling van een traditie van volkstheater in de openlucht. De voorstellingen moeten op zich bijdragen aan een opwaardering van de traditie van deze vorm van volkstheater. Om deze doelen te verwezenlijken zet de stichting zich in om maximale medewerking te verkrijgen van de overheid, het bedrijfsleven en particulieren. De Stichting is de natuurlijke opvolger van een gelijknamig Comité, dat in 1991 is opgericht en onder wiens regie in 1992 en 1999 openluchtspelen zijn uitgevoerd.

De eerste productie van de stichting is gelijk een grote; het openluchtspel 'In de schaduw van de rômfabriek' gaat over het dagelijks leven en het georganiseerde verzet in de Tweede Wereldoorlog in de buurtschap Sambeekse Hoek*. Er waren 7 voorstellingen gepland, in september 2017, maar die waren in de voorverkoop in maart al binnen enkele dagen uitverkocht. Daarom zijn het 8 voorstellingen geworden. En ook de 8e was snel uitverkocht. Voor nadere informatie zie de link. Zie ook de trailer openluchtspel 'In de schaduw van de rômfabriek'.
* Zoals die naam al suggereert, was dat vanouds een buurtschap van Sambeek. Omdat het daar wel erg ver vandaan lag, en veel dichter bij Sint Anthonis ligt, is het middels grenscorrectie aan dat dorp en die gemeente toegewezen. Het grondgebied van deze oude buurtschap betreft de huidige buurtschappen Den Hoek en Rondveld.

Toneelvereniging Doekmaroploo is in 1982 opgericht. Ze brengen jaarlijks minstens één avondvullend toneelstuk op de planken. Het merendeel is in het genre blijspel, komedie, klucht of komische thriller. Het lokale publiek waardeert dit genre; stukken waarbij flink gelachen kan worden. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Je kunt je heerlijk uitleven in een rol, maar je kunt er ook souffleren, licht en geluid bedienen, publiciteit verzorgen, grimeren of decor bouwen.

- Gilde: - Het Sint Matthiasgilde heeft in 2002 het 350-jarig bestaan gevierd en is nog altijd een actieve vereniging.

- Zorg: - In een bosrijke omgeving even buiten het dorp ligt Instituut Bronlaak, een leef- en woongemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Op het terrein is onder andere een winkel waar je biologisch geteelde producten en leuke geschenken kunt kopen. De producten in deze winkel zijn door de bewoners in diverse ateliers gemaakt.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oploo RK.

Reactie toevoegen