Nieuwolda

Plaats
Dorp
Oldambt
Oldambt
Groningen

nieuwolda groeten uit 1932 [640x480].jpg

Nieuwolda groeten uit 1932

Nieuwolda groeten uit 1932

GR gemeente Nieuwolda in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Nieuwolda in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Nieuwolda in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Nieuwolda

Terug naar boven

Status

- Nieuwolda is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Oldambt, gemeente Oldambt. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989. In 1990 over naar gemeente Scheemda, in 2010 over naar gemeente Oldambt.

- Wapen van de voormalige gemeente Nieuwolda.

- Onder het dorp Nieuwolda vallen ook de buurtschappen De Heemen (deels), Kopaf (deels), Nieuwolda-Oost, Oostwolderhamrik en Scheve Klap (of: De Leegte; deels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Nieuwolda heette oorspronkelijk Midwolderhamrik, wat betekent 'het gemeenschappelijke buitengebied van Midwolda'. 1840 Nieuwolde.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nieuwolda grenst in het NW aan Wagenborgen, in het NO aan Woldendorp, in het Z aan Oostwold en Midwolda en in het ZW aan Nieuw Scheemda en 't Waar, en ligt ZO van Delfzijl, NW van Finsterwolde en Winschoten, N van Scheemda, NO van Noordbroek en Zuidbroek, ONO van Slochteren en O van Siddeburen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Nieuwolda 231 huizen met 1.696 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 183/1.315 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Het Waar 6/33, De Delden 6/43, Zomerdijk of Leegte 3/15, Oostwolderhamrik 17/140, Oostwolder-Polder (deels) 6/60, Finsterwolder-Polder (deels) 6/62, De Binnen-Ae 3/19 en huis Kop 1/9. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 550 huizen met ca. 1.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Beschrijving van Nieuwolda anno 1828, door de toenmalige schoolmeester.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Nieuwolda / Kiek op 2020.

- In een van de twee energieleverende woningen die gebouwd zijn aan de Lindelaan 9 en 11, kunnen inwoners van een van de 7 gemeenten in Oost-Groningen gratis proefwonen (naar keuze met 1 tot 4 nachten verblijf). Lindelaan 11 fungeert vanaf begin 2017 gedurende twee jaar als demonstratiewoning om te gaan 'proefwonen'. Proefwonen draait om: zelf ervaren dat je met simpele techniek langer zelfstandig en veilig thuis kunt blijven wonen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwolda heeft 13 rijksmonumenten.

- De oudste kinderwagens uit de collectie van het Kinderwagenmuseum dateren van circa 1840. Het zijn driewielers afkomstig uit Engeland, Frankrijk en Duitsland. De bak is van hout of riet gemaakt. De wielen worden bijeengehouden door een ijzeren band: stelmakers konden de omtrek van het houten rad toen nog niet uit één stuk maken. In de 19e eeuw werden vrijwel alle kinderwagens uitgerust met drie wielen. In de meeste landen was het namelijk niet toegestaan met een vierwielig voertuig op het voetpad te rijden. Bovendien werd per wiel belasting geheven en dus was een driewieler goedkoper dan een vierwieler. In het Kinderwagenmuseum vind je, naast kinderwagens, een grote collectie poppenwagens, wiegen, babykleding en speelgoed. De collectie van het Kinderwagenmuseum is ondergebracht in een monumentale Oldambster boerderij. Het voorhuis dateert uit 1905 en heeft veel originele stijlkenmerken.

- Museumgemaal De Hoogte is gebouwd in 1892 als stoomgemaal en in de twintiger jaren elektrisch aangedreven, verloor het gemaal in 1976 zijn functie. Het gemaal is ontworpen door architect P.G. Cremer die ook strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda bouwde en in 1930 het gemaal Cremer bij Termunterzijl. Het gerestaureerde gemaal, uitgerust met een Brons dieselmotor uit 1935 is nu weer geheel operationeel en heeft sindsdien een museumfunctie.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuwolda (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Nieuwolda.

- Dorpshuis: - Dorpshuis en Zalencentrum 't Trefpunt.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Nieuwolda.

- Zorg: - De rijksmonumentale R. Rienkesheerd te Nieuwolda dateert uit 1717 en is een niet-productiematig bedrijf. Dat betekent dat er dus geen arbeidsdruk is maar het heeft verder wel alle facetten van een boerderij. De Rienkesheerd biedt kwetsbare mensen die niet in staat zijn volledig zelfstandig te leven en/of te wonen, een plek waar zij zich vertrouwd voelen en waar zij hun mogelijkheden optimaal kunnen ontplooien. De professionele begeleiders werken aan een klimaat waarin zorg en aandacht voorop staan. Zij begeleiden mensen met een beperking, voor wie vertrouwen en stabiliteit voorwaarden zijn voor een zinvolle invulling van het leven. Zij beogen een sfeer te creëren waarin innerlijke rust en vertrouwen in jezelf en de ander de basis zijn en waarin eenieder er gewoon mag zijn. Dit vertrouwen ontstaat enerzijds door het contact met de aarde, planten, dieren en de seizoenen. Anderzijds door de specifieke begeleiding die zij mensen geven in het tempo van deze mensen met een beperking; gematigd en rustig voortgaand. Zij gaan uit van gelijkwaardigheid. Ieder mens is uniek. We hebben allemaal onze mogelijkheden en beperkingen. Door deze te accepteren leren we van elkaar. De Rienkesheerd biedt zowel dagbesteding, begeleid wonen als ambulante begeleiding.

Reactie toevoegen