Nieuwolda

Plaats
Dorp
Oldambt
Oldambt
Groningen

nieuwolda groeten uit 1932 [640x480].jpg

Nieuwolda groeten uit 1932

Nieuwolda groeten uit 1932

GR gemeente Nieuwolda in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Nieuwolda in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Nieuwolda in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Nieuwolda

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Nieuwolda.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Nieuwolda.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Nieuwolda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuwolda (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Nieuwolda is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Oldambt, gemeente Oldambt. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989. In 1990 over naar gemeente Scheemda, in 2010 over naar gemeente Oldambt.

- Wapen van de voormalige gemeente Nieuwolda.- Onder het dorp Nieuwolda vallen ook de buurtschappen Nieuwolda-Oost en Oostwolderhamrik. De handvol panden N van Nieuwolda, rond de brug Scheve Klap in het Termunterzijlsterdiep, waar deze een knik maakt naar het Z, worden hier betiteld als buurtschap De Leegte. De panden alhier aan de weg Scheve Klap vallen deels onder Nieuwolda gem. Oldambt (huisnrs. 1-2-3), deels onder Wagenborgen gem. Delfzijl (huisnrs. 4-5-6). Volgens Wikipedia heet deze buurtschap Scheve Klap. Het is trouwens een driedorpenpunt, want de rioolzuiveringsinstallatie O van het huizengroepje ligt aan Heemweg 24 te Woldendorp. Wij kunnen hier verder niets inhoudelijks van vinden, in oude noch recente aardrijkskundige woordenboeken of atlassen, noch elders op het internet. Alleen in de Volkstelling van 1840 vinden wij een vermelding van een buurtschap 'Zomerdijk of Leegte' onder Nieuwolda, met 3 panden en 15 inwoners. Daarmee zal allicht de huidige buurtschap De Leegte zijn bedoeld. Als iemand hier meer van weet, houden wij ons aanbevolen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Nieuwolda heette oorspronkelijk Midwolderhamrik, wat betekent 'het gemeenschappelijke buitengebied van Midwolda'.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwolda heeft 3 rijksmonumenten.

- De oudste kinderwagens uit de collectie van het Kinderwagenmuseum dateren van circa 1840. Het zijn driewielers afkomstig uit Engeland, Frankrijk en Duitsland. De bak is van hout of riet gemaakt. De wielen worden bijeengehouden door een ijzeren band: stelmakers konden de omtrek van het houten rad toen nog niet uit één stuk maken. In de 19e eeuw werden vrijwel alle kinderwagens uitgerust met drie wielen. In de meeste landen was het namelijk niet toegestaan met een vierwielig voertuig op het voetpad te rijden. Bovendien werd per wiel belasting geheven en dus was een driewieler goedkoper dan een vierwieler. In het Kinderwagenmuseum vind je, naast kinderwagens, een grote collectie poppenwagens, wiegen, babykleding en speelgoed. De collectie van het Kinderwagenmuseum is ondergebracht in een monumentale Oldambster boerderij. Het voorhuis dateert uit 1905 en heeft veel originele stijlkenmerken.

- Museumgemaal De Hoogte is gebouwd in 1892 als stoomgemaal en in de twintiger jaren elektrisch aangedreven, verloor het gemaal in 1976 zijn functie. Het gemaal is ontworpen door architect P.G. Cremer die ook strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda bouwde en in 1930 het gemaal Cremer bij Termunterzijl. Het gerestaureerde gemaal, uitgerust met een Brons dieselmotor uit 1935 is nu weer geheel operationeel en heeft sindsdien een museumfunctie.

Terug naar boven

Links

- Stichting Zorgboerderij de R. Rienkesheerd.

Reactie toevoegen