Midwolda

Plaats
Dorp
Oldambt
Oldambt
Groningen

midwolda ennemaborg [640x480].jpg

Midwolda Ennemaborg

Midwolda Ennemaborg

Midwolda.jpg

De Hervormde kerk van Midwolda.

De Hervormde kerk van Midwolda.

Midwolda (2).jpg

De deur van de kerk in Midwolda staat open, welkom!

De deur van de kerk in Midwolda staat open, welkom!

GR gemeente Midwolda in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Midwolda in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Midwolda in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Midwolda

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Midwolda.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Midwolda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Midwolda (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Midwolda is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Oldambt, en gemeente Oldambt. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989. In 1990 over naar gemeente Scheemda, in 2010 over naar gemeente Oldambt.

- Wapen van de voormalige gemeente Midwolda.

- De gemeente Midwolda omvatte de dorpen Midwolda en Oostwold plus een aantal buurtschappen. Zie verder bij Statistische gegevens.

- Onder het dorp Midwolda valt ook de buurtschap Niesoord.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Midwolle.

Oudere vermeldingen
<1852 Midwolde, 1852 Midwolda, 1870 Midwolde. Niet te verwarren met Midwolde gem. Leek.

Terug naar boven

Ligging

Midwolda ligt N van Winschoten, NO van Scheemda, W van Oostwold en grenst in het O aan het Oldambtmeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Midwolda 430 huizen met 2.902 inwoners, verdeeld in dorp Midwolda 235/1.674 (= huizen/inwoners) met de buurtschappen Oudekerk 3/16, Scheemdermeer 17/110 en Nijsiesoord 30/150 en dorp Oostwold 89/605 met de buurtschappen Meerland 18/101 en Ekamp 21/104 en de polders Oostwolderpolder 14/115 en Finsterwolderpolder 3/27.

- Tegenwoordig heeft Midwolda ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In de dorpen Oostwold en Midwolda werd het steeds moeilijker om zowel een christelijke als een openbare basisschool overeind te houden. Uiteindelijk is besloten om op de grens van de 2 dorpen een nieuwe brede school te bouwen: De Meerkant. In die nieuwbouw zijn de 4 scholen sinds zomer 2011 geherbergd als een nog wel gedeelde school, maar in 1 gebouw met brede voorzieningen. Interview met 2 directeuren van De Meerkant over de nieuwe ontwikkelingen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Midwolda heeft 22 rijksmonumenten.

- NH zaalkerk uit 1740, versierd met witte zandsteen. De achtkante toren is iets ouder en heeft een houten bekroning.

- Met name aan de Hoofdweg vindt u zowel grote statige Oldambster boerderijen als kleine eenvoudige 'keuterijtjes', beide uit de 2e helft van de 19e eeuw, die het grote verschil tussen de in die tijd rijke boeren en arme arbeiders goed weergeven. Eén van de statige boerderijen is de Dollard's Heerd (Menterneweg 2) die oorspronkelijk uit de 16e eeuw dateert.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Midwolderplas Z van Midwolda was tot voor kort een recreartieplas, maar wordt teruggegeven aan de natuur. Waterrecreatiemogelijkheden in de buurt blijven er aan het recent aangelegde meer in het O van de Midwolderplas aangelegde woon- en recreatiegebied Blauwe Stad.

- De Ennemaborgh is een landhuis en landgoed in Midwolda. De vroegste gegevens over de Ennemaborgh dateren uit de 14e eeuw. De borg had toen aan weerszijden twee torens. Het landgoed is ontstaan door de ontginning van veen en was oorspronkelijk 361 ha groot. Nadere informatie over de geschiedenis van de Ennemaborgh. Pal achter de statige borg ligt een ronde vijver met riet, waterlelies en groene kikkers. Het is een overblijfsel van de gracht die de borg ooit omringde. Het voorste deel van het landgoed is een park, verder naar achteren ligt het natuurbos. Het park is in het voorjaar op z'n mooist als de vele stinsenplanten bloeien. De middelste laan was in de 18e eeuw in gebruik als oprijlaan en is maar liefst 3 kilometer lang. Wat nu wordt beschouwd als de achterkant van de borg, was dus vroeger de voorkant. Hoe langer de oprijlaan, hoe meer rijkdom er kon worden tentoongesteld aan bezoekers en hoe meer status de bewoners genoten. U kunt hier goed wandelen. Er zijn regelmatig excursies en er is een wandelroute van 6 km die desgewenst kan worden ingekort tot 3 km. Nadere informatie over de Ennemaborgh op de site van beheerder Het Groninger Landschap.

- Het Groninger Landschap heeft in 2008 ca. 19 hectare grond aangekocht grenzend aan landgoed de Ennemaborgh, ter realisatie van een robuuste ecologische verbindingszone tussen landgoed de Ennemaborgh, natuurgebied Reiderwolde en de Tjamme. Een ecologische verbindingszone is een brede strook natuur tussen twee natuurgebieden waar allerlei dieren van het ene gebied naar het andere gebied kunnen trekken. Om de bestaande wegen veilig te kunnen kruisen is een paardentunnel aangelegd en een weg verhoogd. De verbindingszone maakt het mogelijk om konikpaarden en Schotse hooglanders van de Ennemaborgh door natuurgebied Reiderwolde naar de Tjamme te laten trekken en omgekeerd. Van loopkevers tot dassen maken gebruik van deze verbinding. Hierdoor wordt de biodiversiteit in het gebied verhoogd.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Midwolda.

- Genealogie Midwolda.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Midwolda en Midwolda kerk.

- Zorgtuin Terraplant Groeningherland.

 

Reactie toevoegen