Lochtenburg

Plaats
Buurtschap
Moerdijk
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Lochtenburg

Terug naar boven

Status

- Lochtenburg is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Moerdijk. T/m 1996 gemeente Klundert.

- De buurtschap Lochtenburg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Moerdijk.

- In de praktijk wordt de buurtschap Lochtenburg (die wel als zodanig in de Topografische atlas Noord-Brabant() staat aangegeven) meestal beschouwd als onderdeel uitmakende van de buurtschap Roodevaart. “Eigenlijk is het hier Lochtenburg en de dijk (de Gorsdijk, red.) heette vroeger de Lapdijk. Die kwam uit bij de Gouden Leeuw nabij Zevenbergschen Hoek. Nu loopt de weg dood op het spoor en wat verderop ligt de rijksweg”, aldus inwoner Martien de Rooy (783).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1838-1840 Logtenburg.

Naamsverklaring
“Modieuze fantasienaam voor een huis, later overgegaan op de nederzetting. Samenstelling van burg ‘statig huis’ en logten ‘luchten’(?)” (1).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Lochtenburg ligt 4 km N van Zevenbergen, aan de Roode Vaart, W van de goederenspoorlijn, ZO van de buurtschap Roodevaart. Gelegen aan de Gorsdijk en de Blokdijk, ingeklemd tussen het Industrieterrein Moerdijk, de A17 en de goederenspoorlijn naar Industrieterrein Moerdijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Lochtenburg omvat nog slechts 5 huizen; 4 aan de Gorsdijk en 1 aan de Blokdijk.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

De buurtschap Lochtenburg dreigt van de kaart te worden geveegd door ontwikkelingen rond Industrieterrein Moerdijk en/of Logistiek Park Moerdijk*.
* Zie verder bij Roodevaart en bij Moerdijk.

Reactie toevoegen