Leeuwen

Plaats
Dorp
Roermond
Midden-Limburg Roerstreek
Limburg

Leeuwen

Terug naar boven

Status

- Leeuwen is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg en daarbinnen in de Roerstreek, gemeente Roermond. T/m 31-7-1959 gemeente Maasniel.

- Het dorp Leeuwen heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Roermond.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Leeve.

Oudere vermeldingen
1431 Lewen, 1444 Leuwen, 1593 Leuen, 1838-1857 Leuwen, 1867 Leeuwen.

Naamsverklaring
De betekenis van Leeuwen (datief meervoud) is '(nederzetting) bij de (graf)heuvel', van het Gotische hlaiw, en het Oudsaksische en Oudhoogduitse hlêo '(graf)heuvel'. Zie ook Heiligerlee.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Leeuwen grenst in het W aan de rivier de Maas, in het N aan de Asseltse Plassen en Asselt, in het O en ZO aan het 'dorp in de stad' Maasniel en in het Z aan Roermond, en ligt O van Horn en het Lateraalkanaal Linne-Buggenum, ZO van het punt waar dit kanaal en de Maas samenvloeien en van Buggenum en Haelen, ZW van de A73 en Swalmen, WZW van Boukoul en NW van Asenray.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Leeuwen 49 huizen met 269 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Leeuwen heeft 4 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Vastelaovesvereniging Vv De Tuinhagedisse.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpscomité Leeuwen.

- Buurtvereniging: - Het doel van de in 1946 opgerichte Buurtvereniging St. Jozefput is het bevorderen van de onderlinge band binnen onze kleine gemeenschap en het creëren van een prettige woonomgeving in Leeuwen.

- Muziek: - Het hart van Fanfare St. Laurentius bestaat uit het grote korps en de percussiegroep waarin ca. 50 mensen musiceren, waarbij het plezier in samen muziek maken voorop staat. Verder is er een jeugdensemble en de Prinsekapel, die voor de muzikale noot zorgt in de vastelaovend periode.

- Sport: - De huidige voetbalvereniging is opgericht in 1961. Maar al decennia eerder speelde voetbal reeds een rol in het dorp. Al in 1922 werd de Leeuwer Footbal Club (L.F.C.) opgericht. Al snel wordt de club omgedoopt in Victoria en in 1929 verschijnt de naam V.V. Leeuwen. Vlak na de oorlog in 1945 fuseert de club met M.V.C (Maasnielder Voetbal Club) en ontstaat S.V.V.M (Sportvereniging Victoria Maasniel). In 1961 ontstaat vanuit de scouting het idee om weer een eigen Leeuwer voetbalclub op te richten en zo wordt sportclub S.C. Leeuwen geboren.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Leeuwen.

Reactie toevoegen