Roermond

Plaats
Stad en gemeente
Roermond
Midden-Limburg Roerstreek
Limburg

roermond_collage.jpg

Roermond, collage van stadsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Roermond, collage van stadsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Roermond (3).JPG

Stadsgezicht Roermond, met de Sint Cristoffelkathedraal

Stadsgezicht Roermond, met de Sint Cristoffelkathedraal

Roermond (2).JPG

De Roer in Roermond

De Roer in Roermond

Roermond.JPG

De Munsterkerk aan het Munsterplein in Roermond

De Munsterkerk aan het Munsterplein in Roermond

Roermond..JPG

De Roerkade in Roermond

De Roerkade in Roermond

lb_gemeente_roermond_in_ca._1870_kaart_j._kuijper.gif

Gemeente Roermond anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Roermond anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Roermond

Terug naar boven

Status

- Roermond is een stad en gemeente in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg en daarbinnen in de Roerstreek.

- De gemeente Roermond is per 1-8-1959 vergroot met de gemeente Maasniel, in 1991 met de gemeente Herten en in 2007 met de gemeente Swalmen.

- De gemeente Roermond omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Asenray, Asselt, Boukoul, Herten, Leeuwen, Maasniel (voormalig dorp, nu 'dorp in de stad' en wijk van de stad Roermond), Merum, Ool en Swalmen en de buurtschappen Aan de Rijksweg, De Weerd, Einde, Heide, Maalbroek, Spik, Straat, Thuserhof en Wieler. Dat zijn 1 stad, 8 dorpen, 1 voormalig dorp/wijk/'dorp in de stad' en 9 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de gemeente Roermond.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Roermond.

- Onder de stad Roermond vallen, ook voor de postadressen, de buurtschappen De Weerd, Spik (deels; dit (kleine) deel van de buurtschap is binnen de stad onderdeel van het 'dorp in de stad' Maasniel) en Straat (voor een klein deel; dit deel heeft geen postadressen). Voor de postadressen vallen de dorpen Asenray en Leeuwen, en de buurtschappen Maalbroek (deels), Spik (grotendeels, het andere deel), Straat en Thuserhof onder de stad Roermond.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Roermond grenst in het W aan het Lateraalkanaal Linne-Buggenum, Heel, Beegden, Horn, Haelen, Buggenum en Neer, in het N aan Beesel en Reuver, in het O aan Duitsland en de Duitse plaatsen Brüggen, Overhetfeld en Elmpt en in het Z aan Herkenbosch, Melick, Sint Odiliënberg en Linne, en ligt NW van Brachterbeek, Maasbracht, Knooppunt Het Vonderen (A2/A73), de A2, Wessem en Thorn, ZO van Heythuysen en Roggel, Z van Kessel en Panningen en N van Sint Joost, Echt, Montfort, Posterholt en Vlodrop. Centraal door de gemeente loopt de A73, van ZW naar N en O van de stadskern; aan de W zijde van de gemeente ligt, van ZW naar N een keten van recreatieplassen, waar de rivier de Maas doorheen "meandert", door het Z van de gemeente stroomt de rivier de Roer (tussen het centrale Z van de gemeente en de Maas in het W, en Z langs het centrum van de stad), en door het N van de gemeente stroomt de rivier de Swalm, door Swalmen, en tussen Duitsland in het O en de Maasarm de Oude Maas in het uiterste N van de gemeente. De gelijknamige hoofdplaats ligt centraal tot Z in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Roermond 898 huizen met 6.005 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad 856/5.712 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Roer 12/80, Kapel 15/82 en Weert 15/131. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 22.800 huizen en ca. 57.000 inwoners, de stad heeft tegenwoordig ca. 16.400 huizen met ca. 41.000 inwoners, dit is inclusief de aantallen voor de dorpen Asenray en Leeuwen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Roermond, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- In het Historiehuis - een nevenvestiging van het Cuypershuis, zie bij Bezienswaardigheden - maak je kennis met de geschiedenis van Roermond. Vanaf het ontstaan tot en met deze eeuw heeft de stad een bewogen verleden. Handel, machtswisselingen, kloosters, kunstwerkplaatsen en de oudste bewoner van de stad, Christoffel, zijn thema’s die op een prikkelende manier worden getoond. Je ontdekt het leven in de middeleeuwse stad die door handel uitgroeide naar een stad waarin talrijke ‘ateliers’ floreerden. En natuurlijk de groei van Roermond tot wat het nu is, een monumentale stad waar het prettig verblijven is. Gratis toegang.

- Website Historie Roermond.

- Geschiedenis van de voormalige buurtschap (thans Roermondse wijk) Roer, door Jan Ruiten.

- Elementen uit de geschiedenis van Roermond, door Jan Ruiten.

- Artikel over de in onze huidige ogen nogal barbaarse straffen die de Roermondse rechtbank in de 15e en 16e eeuw oplegde aan wetsovertreders. De opgelegde straffen variëren van “bannissement” (verbanning), verplichte bedevaarten, aan de schandsteen komen, aan de kaak gesteld worden, geseling, het afsnijden van oren, het afkappen van vingers en handen, en het aanbrengen van een brandmerk op de wang, zodat iedereen voor altijd kon zien wat iemand op zijn geweten had. Een verbanning kon voor een bepaalde tijd opgelegd worden, maar kon ook voor altijd zijn. Als iemand het waagde terug te komen voordat de periode verstreken was, werd dat door de overheid als meinedig gezien, en kon hij of zij alsnog zwaar gestraft worden. Dat overkwam een zekere Katrijn Kabbes in het jaar 1479. Katrijn was tegen alle door haar “heilgen gesworen” afspraken terug naar de stad gekomen. De rechtbank werd daarvan op de hoogte gesteld en besloot “haere twee rechte vingeren af te houwen, dair sy den eydt gesworen hefft”!

- De site Roermond 1939-1945 doet verslag van de gebeurtenissen in de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De N280 is de belangrijkste oost-west verbinding in Midden-Limburg. Door de realisatie van een verdiepte ligging in Roermond wordt de weg veiliger en kan het verkeer vlotter doorstromen. Begin 2019 starten de bouwwerkzaamheden. De planning is dat deze in 2021 zijn afgerond. Wie straks op de nieuwe N280 in Roermond rijdt, wordt getrakteerd op een ontwerp van bloem- en plantmotieven gebaseerd op schetsen van de beroemde Roermondse architect en rijksbouwmeester Pierre Cuypers (1827-1921). Wanden van de viaducten en de verdiepte ligging worden versierd met ontwerpen van ornamenten die Cuypers ooit heeft getekend. Roermond is de geboortestad van Pierre Cuypers, de befaamde architect die in de 19de en 20e eeuw onder andere tekende voor het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, Kasteel de Haar in Utrecht en ruim honderd kerken in Nederland, waarvan er 70 werden gebouwd. De grootmeester van de neogotiek maakte bij zijn ontwerpen veel gebruik van ornamenten. Deze zijn de inspiratiebron geweest voor de versiering van het verdiepte deel van de N280. De versieringen op de wanden van de viaducten en de verdiepte ligging zijn repeterende en verdraaide reliëfs afkomstig van Cuypers’ schetsen van bloem- en plantmotieven. (bron: gemeente, mei 2018)

- De Roermondse Pilot Donderberg is onderdeel van het Experimentenprogramma Wijk- en Dorpseconomie van Platform31. De pilot laat zien dat je multiculturele ‘wereldwijken’ ook buiten de Randstad tegenkomt. De wijk Donderberg is gebouwd in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. De pilot richt zich op het meer zichtbaar maken én stimuleren van de in de wijk aanwezige economische dynamiek. De wijk Donderberg kreeg landelijke bekendheid door de publicatie 'Terug naar de Donderberg. Portret van een wereldwijk' (2015) van publiciste en Arabiste Petra Stienen. Zij is in de wijk opgegroeid en keerde 30 jaar later terug naar de wijk van haar jeugd. Ze maakt contact met de bewoners in de wijk en vertelt aan de hand van hun levensverhalen en haar eigen levensverhaal over de maatschappelijke kansen die het opgroeien in een dergelijke wijk biedt. Rode draden in haar boek zijn het stimuleren van ondernemerschap en het ontbreken van een stevige wijkeconomie in de Donderberg. In de Pilot Donderberg staat de vraag centraal hoe de ondernemersgeest in de wijk gefaciliteerd kan worden.

Wie in ieder geval al flink ondernemend bezig zijn, is het initiatief 'Zo doen we dat op de Donderberg!': "Ja, er gebeurt veel op de Donderberg. Overal duiken projecten en activiteiten op. Of het nu iets met koken, sporten of tuinieren is, we doen het allemaal. Het liefst samen, want zo krijgen we dingen voor elkaar. Daar krijgen we energie van. We maken de wijk steeds mooier, fijner en sterker. Hier wonen, werken en leven wel 80 nationaliteiten bij elkaar. Met zoveel diversiteit blinkt iedereen wel ergens in uit. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat de Donderberg een fijne wijk is en ook blijft."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Roermond heeft als stad 241 rijksmonumenten.

- Roermond heeft 178 gemeentelijke monumenten.

- De ECI-centrale is een watermolen op de Roer. Het is een in 1920 gebouwde elektriciteitscentrale voor de Elektro Chemische Industrie (ECI). De centrale is uitgerust met een Francisturbine..

- Kapelse / Kepelse Meule.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Roermond.

- In het Cuypershuis staat de Roermondse architect en ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) centraal. De vaste presentatie toont Cuypers als ontwerper, architect, kunstenaar, propagandist, organisator, vernieuwend vakman en idealist met een ontembare werklust. Zo worden zowel zijn professionele als zijn persoonlijke kant in beeld gebracht. Ook is er aandacht voor interieurvormgeving en biedt het Cuypershuis een podium voor hedendaagse ontwerpers.

Cuypers' oeuvre, bestaande uit gebouwen, interieurs, kunstvoorwerpen en meubels, is bijzonder groot. De bekendste gebouwen van zijn hand zijn het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Met de restauratie van kasteel De Haar te Haarzuilens bouwde Cuypers het laatste kasteel van Nederland. Zijn bouwstijl is bijzonder en herkenbaar. Door zijn contacten weet hij tevens de ene opdracht na de andere in de wacht te slepen. Cuypers is daardoor een cultureel ondernemer avant la lettre die met zijn werk de horizon en het binnenhuis van Nederland in de 19e eeuw stevig heeft bepaald. Ook in zijn eigen stad heeft hij diverse statements achtergelaten over zijn kunstopvattingen, waaronder het vroegere Stedelijk Museum Roermond, sinds 2011 het Cuypershuis. Dit neogotische gebouw realiseerde hij in 1853 om er te wonen en te werken. Verder fungeerde het als staalkaart van zijn bouwopvattingen. Dé plek dus om zijn leven en werk te presenteren.

- De grote rijksmonumentale boerderij Kloosterhof (Kloosterweg 95) is een begrip bij de ouderen uit Roermond en omgeving, vanwege de oogst- en schuttersfeesten die er jaarlijks werden gehouden, en de kindervakantieweken. De huidige bewoners, Carin Cox en Patrick Bekkers, vonden het een feestje waard dat de hoeve inmiddels ca. 250 jaar bestaat, en stelden daarom de poorten eenmalig open voor bezoekers op Open Monumentendag 2017 (10 september), met allerlei festiviteiten, waarvoor zie de link.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Rabobank Roermond City Run (4e zondag van april) heeft een prachtig, snel en gevarieerd parcours uitgestippeld, afgestemd op alle leeftijden en voor zowel de beginnende als de gevorderde loper. Ca. 300 vrijwilligers zorgen ervoor dat op en rondom de dag van het evenement alles op rolletjes loopt. De afstanden voor volwassenen zijn 10 km en 16.077 m (10 Engelse mijl). Daarnaast zijn er kortere afstanden voor kinderen en jeugd.

- Stichting Jazzclub 14 heeft als een van zijn hoofddoelstellingen om jaarlijks een gratis jazzfestival te organiseren. Café-restaurant Meneerkes is hiervoor door zijn ligging en de gastvrijheid van de familie Eggels uitermate geschikt. Het is gelegen op een bijzondere plek, direct aan het water. Bereikbaar per boot, auto en met de fiets. Het jaarlijkse festival Jazz@Meneerkes (weekend in juni) wil graag een podium zijn voor bands uit de regio.

- Cultuurnacht Roermond (op een zaterdag eind juni) is een bruisend cultureel en kunstzinnig evenement in het stadscentrum.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De komende jaren wordt de Stadsweide Roermond heringericht als natuurgebied met meer ruimte voor zowel natuur als recreatie.

- Zwembad De Roerdomp. Onder de link vind je ook informatie over andere activiteiten m.b.t. sport en bewegen in de gemeente Roermond.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Roermond.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Roermond (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Roermond. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Algemeen: - Site van en over Roermond.

- Media / nieuws: - RTV Roermond heeft iedere werkdag vanaf 19.00 uur een gevarieerde televisie-uitzending. In deze uitzending is uitgebreid aandacht voor nieuws, sport, cultuur, actualiteiten. Herhaling van alle items in het weekend. Op werkdagen overdag is er de beeldkrant. Roermond FM biedt je 24/7 een gevarieerd muziekaanbod aan met elk uur nieuws. Deze is te ontvangen op 107.4 FM.

- Wijkraden, wijkteams, bewonersgroepen e.d.: - Wijkraad St. Christoffel (Centrum). - Wijkraad St. Jacob (Centrum). - Wijkraad Roermond Oost. - Buurtvereniging 't Vrijveld (Oost). - Wijkraad Kapel in 't Zand (Zuid). - Bewonersgroep Kitskensberg/Heide (Zuid). - Wijkraad Donderberg. - Wijkteam Hoogvonderen.

- Onderwijs: - BC Broekhin Roermond is een school met een aantal kenmerkende en onderscheidende eigenschappen: het vmbo-t-plus, de kansklassen en banduren, de vrijeschool, het tweetalig onderwijs (tto), internationalisering (o.a. Elos, Goethe, Anglia en vele internationale uitwisselingen), de vooropleiding conservatorium (voco), de uitstekende leerlingenzorg, het breed scala aan culturele activiteiten (o.a. Vastenactieshow en Unplugged) en een aantal andere projecten, zoals schoolwacht.

- Muziek: - In 1873 richten enkele leden van de Koninklijke Harmonie van Roermond de Roermondse Zang- en Muziekvereniging op, in de volksmond kortweg 'Zang en Muziek' genoemd. Deze mannen wilden naast instrumentale ook vocale muziek ten gehore brengen. In de loop der jaren is de vereniging uitgebreid met dames en daarmee uitgegroeid tot een gemengd koor en is de instrumentale afdeling opgeheven.

- Welzijn: - VrijwilligersCentrale Roermond verbindt zoekende vrijwilligers en non-profit organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers in deze gemeente.

- Veiligheid: - De Roermondse Reddingsbrigade is dag en nacht paraat om mens en dier van de verdrinkingsdood te redden. Maar daarnaast doen ze nog veel meer, namelijk Preventie, Hulpverlening, Ondersteuning Hulpdiensten, Toezicht en veiligheid Plassengebied & Dagstranden, Repressie Wedstrijden & Evenementen, Duikopdrachten, Sleepopdrachten, en Ondersteuning bij hoogwater.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Roermond en - idem begraafplaats het Oude Kerkhof (officieel Begraafplaats Nabij de Kapel in 't Zand, Weg langs Het Kerkhof 2).

Reactie toevoegen