Roerstreek

Streek
Roerstreek
Limburg

Roerstreek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Roerstreek.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Roerstreek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Roerstreek.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over de Roerstreek (online te bestellen). Het betreft met name het boek 'Boeren in de Roerstreek' (recensie).

Terug naar boven

Status en ligging

De Roerstreek ligt in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, rond het riviertje de Roer. De streek omvat de huidige gemeenten Roermond en Roerdalen plus het dorp Linne.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in) de Roerstreek, kunt u terecht bij:

- Heemkundevereniging Roerstreek (HVR) en het Roerstreekmuseum (te Sint Odiliënberg). Het werkgebied van de HVR is de gemeente Roerdalen plus de kernen Herten en Linne.

- Documentaire over de bevrijding van de Roerstreek aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De kerken in de regio vallen onder het RK Parochiecluster Roerstreek (6 parochies).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Fietsvierdaagse De Roerstreek (augustus).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2008 is de eerste Atlantische zalm de toen nieuwe vispassage in de Roer in Roermond gepasseerd. De atlantische zalm had maar liefst een afmeting van 97 cm. Door Waterschap Roer en Overmaas wordt de werking van de vispassage bij de ECI waterkrachtcentrale getest en het optrekken van vissen gemonitord. "Hierbij waren wij vooral geïnteresseerd of de zalmtrek, die nu langzaam op gang komt, ook daadwerkelijk via de vispassage plaatsvond. Ons enthousiasme was groot op het moment dat we een zalm van maar liefst 97 cm in de speciaal voor het monitoren gemaakte vangkooi aantroffen. Dat betekent dat de Roer en de hierin bij de ECI aangelegde vispassage door zalmen wordt gevonden en gebruikt. Het neusje van de zalm heeft veel profijt van de nieuwe vispassage. Dat was ook één van de belangrijkste redenen om de vispassage te bouwen. De zalm kan nu de paaigronden in de Eifel bereiken", aldus een tevreden Rob Gubbels, ecoloog bij Waterschap Roer en Overmaas. Met de bouw van de vispassages in de Roer en de Hambeek beoogt het waterschap de vismigratie van verschillende vissoorten, zoals de zalm, zeeforel, rivier- en zeeprik vanuit de Noordzee via de Maas naar de paaigebieden in het Duitse deel van de Roer weer mogelijk te maken. (bron: Waterschap Roer en Overmaas, 19-8-2008)

Waterschap Roer en Overmaas heeft in 2014 puin verwijderd uit de oevers van de Roer. Om erosie en uitspoeling van de oevers tegen te gaan is in het verleden op diverse plaatsen puin gestort bij de oevers van de Roer. Met het project 'Herinrichting en herstel van de oevers van de Roer' krijgen deze oevers weer een natuurlijk uiterlijk, wordt de vorming van natuurlijke habitats mogelijk gemaakt en ontstaan kansen voor de terugkeer van karakteristieke soorten planten en dieren zoals de ijsvogel, de oeverzwaluw en diverse soorten libellen.

Terug naar boven

Links

- Omroep Roerstreek.

- Onder Bedrijventerreinzone Roerstreek wordt het aaneengesloten gebied verstaan van de bedrijventerreinen Roerstreek-Noord, Roerstreek-Zuid en Oosttangent (gemeente Roermond) en bedrijventerrein Stationsweg (gemeente Roerdalen). De zone biedt plek aan (middel)grote ondernemingen. Zowel grootschalige industrie – tot en met milieucategorie 5- alsook distributiecentra en middelgrote ondernemingen zijn hier gevestigd in verschillende deelgebieden.

- Georg Cornelissen, De dialecten in de Duits-Nederlandse Roerstreek - grensdialectologisch bekeken.

 

Reactie toevoegen