Langeschouw

Plaats
Buurtschap
Rucphen
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Langeschouw

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Langeschouw.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Langeschouw.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Langeschouw.

Terug naar boven

Literatuur

- In 2010 is het boek Geschiedenis steenfabriek De Schouw te Langeschouw verschenen.

Terug naar boven

Status

- Langeschouw is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Rucphen.

- De buurtschap Langeschouw valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schijf.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
De inwoners noemen de buurtschap kortweg 'de Schouw' (getuige de beschrijving op de site van de lokale touwtrekvereniging). Wellicht naar de steenfabriek, die ook zo heette.

Naamsverklaring
Schouw = schoorsteen, genoemd naar de schoorsteen van de voormalige steenfabriek De Schouw alhier.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Langeschouw ligt 2 km ZW van Schijf, 5 km ZW van Rucphen, parallel aan de Belgische grens (tussen de grenspalen 237 en 238). Gelegen rond de kruising van de Achtmaalsebaan (parallel aan de Belgische grens richting Achtmaal) met de Hoeksestraat (die vanuit Schijf naar de Belgische grens loopt).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Langeschouw heeft ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Langeschouw is ontstaan door het bouwen van woningen voor de arbeiders van de steenfabriek. De steenfabriek aan de Achtmaalsebaan is tot begin jaren tachtig in bedrijf geweest. De fabriek stond jarenlang leeg na een ontploffing bij het opstarten van nieuwe ovens. In de loop der jaren zijn er veel ideeën geweest over een 'zinvolle herbestemming' van deze fabriek. Dat bleek echter allemaal niet haalbaar. - Steenfabriek De Schouw is daarom in 2011 gesloopt en het gebied wordt teruggegeven aan de natuur. In ruil daarvoor mag de aannemer in kwestie een aantal woningen bouwen in Schijf.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Natuurmonumenten heeft in 1997 8 hectare grond verworven nabij de steenfabriek, grenzend aan gebieden die zij reeds in bezit had.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- NW van de buurtschap Langeschouw ligt het Jachthuis Schijf, dat niet te bezichtigen is. Het landgoed met jachthuis is in 2010 verkocht aan de Rotterdamse ondernemersfamilie De Bruin. De familie wil het landgoed in oude luister herstellen. Voor het bos betekent dit dat er een beheersvisie wordt ontwikkeld die is gericht op natuur- en landschappelijke overwegingen. Het jachthuis zal worden gerestaureerd om als familiehuis te worden gebruikt.

- W van Langeschouw, aan de Hoeksestraat, staat grenspaal 238. Deze (stalen) paal is er in 1843 neergezet, toen België zich uit het Koninkrijk der Nederlanden losmaakte. Het gaf de nieuwe grens aan, die in feite de oude grens was zoals die bij de Vrede van Munster in 1648 al was vastgesteld.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Touwtrekvereniging Jagersrust organiseert op een zondag in oktober het Open Brabants Kampioenschap Touwtrekken.

Terug naar boven

Links

- Touwtrekvereniging Jagersrust is genoemd naar het lokale café waar de vereniging oefent. De vereniging speelt op hoog niveau en is in 2001 zelfs Europees Kampioen geweest.

Reactie toevoegen