Kwartier NB

Plaats
Buurtschap
Moerdijk
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Kwartier NB

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Kwartier.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Kwartier.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Kwartier.

Terug naar boven

Status

- Kwartier is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Moerdijk. T/m 1996 gemeente Fijnaart en Heijningen.

- De buurtschap Kwartier valt onder het dorp Fijnaart.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Naar een van de kwartieren ‘onderkomen voor krijgsvolk’ bij de schansen op het eiland Fijnaart (ter bescherming van de vesting Willemstad aan de landzijde)” (1).

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Kwartier ligt N van Stampersgat, 2 km ZW van Fijnaart, rond de Kwartiersedijk (het gedeelte van deze weg Z van huisnummer 22). Z grenzend aan de Mark/Dintel.

- De Kwartierse Gorzen zijn voormalige gorzen, thans een veldnaam ZW van Kwartier. W grenzend aan de Dintel. “Deze gorzen, welke door de herdigting van de rivier Mark-en-Dintel binnenlanden geworden zijn, beslaan, volgens het kadaster, eene oppervlakte van 19 bunder, 25 v.r. 70 v.ell., goed bouw- en hooiland, en wordt door een sluisje, op de rivier de Mark-en-Dintel, van het overtollige water ontlast” (2).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Kwartier 45 huizen met 305 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Kwartier ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Trivia

- De Brabantse buurtschap Kwartier (verder is er in ons land alleen nog een buurtschap Kwartier in Gelderland) is dus het enige letterlijke 'Brabants kwartiertje'. Maar het gezegde heeft niets met deze buurtschap te maken. Sterker nog, het heeft ook niet per se met Brabant te maken. Waar het wél mee te maken heeft, kunt u lezen onder de link.

Reactie toevoegen