'Buitenlandse' plaatsnamen in Nederland

frankrijk_harderwijk_plaatsnaambord.jpg

In Nederland zijn veel buitenlandse plaatsnamen. Zo kun je bijv. in Frankrijk op vakantie gaan terwijl je toch gewoon in Nederland blijft...

In Nederland zijn veel buitenlandse plaatsnamen. Zo kun je bijv. in Frankrijk op vakantie gaan terwijl je toch gewoon in Nederland blijft...

fietsen_rond_de_wereld_in_nl.jpg

Natuurlijk is er niets mis mee om 'zomaar' een stuk te gaan fietsen. Maar het kan ook leuk zijn om er een thema aan te verbinden. Bijvoorbeeld fietsen langs de buitenlandse plaatsnamen in ons land. Bijv. van Denemarken naar Siberië etc. etc.

Natuurlijk is er niets mis mee om 'zomaar' een stuk te gaan fietsen. Maar het kan ook leuk zijn om er een thema aan te verbinden. Bijvoorbeeld fietsen langs de buitenlandse plaatsnamen in ons land. Bijv. van Denemarken naar Siberië etc. etc.

denemarken_plaatsnaambord_kopie.jpg

Denemarken ligt niet alleen in Scandinavië, maar ook bij het Groningse Slochteren. Overigens is deze buurtschap niet naar het land genoemd. Hoe het wél zit, kun je lezen onder het kopje Naam op de pagina van Denemarken.

Denemarken ligt niet alleen in Scandinavië, maar ook bij het Groningse Slochteren. Overigens is deze buurtschap niet naar het land genoemd. Hoe het wél zit, kun je lezen onder het kopje Naam op de pagina van Denemarken.

siberie_straatnaambord.jpg

Toch jammer dat bij een plaats met zo'n exotische naam geen plaatsnaambordjes staan? Nu moet je maar aan de weinige, piepkleine straatnaambordjes 'ruiken' dat je in deze buurtschap onder Stuifzand - nog zo'n mooie naam - en Tiendeveen bent aangekomen.

Toch jammer dat bij een plaats met zo'n exotische naam geen plaatsnaambordjes staan? Nu moet je maar aan de weinige, piepkleine straatnaambordjes 'ruiken' dat je in deze buurtschap onder Stuifzand - nog zo'n mooie naam - en Tiendeveen bent aangekomen.

Er zijn heel wat plaatsnamen in ons land die naar het buitenland verwijzen óf lijken te verwijzen. Of ze ook daadwerkelijk naar dat land of die plaats in kwestie verwijzen is natuurlijk een ander verhaal. Dat is namelijk lang niet altijd het geval. De - vaak dus voor de hand liggende, maar soms ook verrassende - naamsverklaringen vind je op de pagina's van de plaatsen onder het kopje Naam.

Hieronder een overzicht. Dit is nog maar een beginnetje. Er zijn er nog veel meer. Voor aanvullingen houden wij ons dan ook aanbevolen. Wij vermelden overigens alleen plaatsnamen, dus namen van woonplaatsen (= steden, dorpen of buurtschappen), dus bijv. geen wijk- en straatnamen, anders is het eind zoek.

Het is wellicht een idee als je een thema zoekt voor een rondreis door ons land, om (een deel van) deze plaatsen te gaan bezoeken. Het is vaak even zoeken: vaak betreft het kleine buurtschappen, waar soms een plaatsnaambordje staat (zoals het ook hoort natuurlijk), maar vaak is het helaas alleen aan gelijknamige straatnaambordjes te herkennen (zoals bijv. bij Marokko het geval is) en soms zelfs dát niet, dus een goede atlas of plattegrond meenemen is wel aan te bevelen.

En er zijn zelfs al boeken over geschreven, van mensen die een deel van deze plaatsen hebben bezocht. Met name:
- 'Groeten uit het buitenland', van Trouw-journalist Haro Hielkema (1991), waarin hij zijn bezoeken aan ca. 30 plaatsjes uit de categorie 'nooit van gehoord' beschrijft in woord en beeld. Leuk en leerzaam (alleen tweedehands nog te verkrijgen, zie de link).
- Fietsen rond de wereld in Nederland (deel 1 Noord-Nederland) is de leukste fietsroute van Nederland, en misschien wel van de wereld. Op de fiets van Napels naar Siberië. Of via Canada, Amerika en Oostindië naar Bombay. Tientallen namen van dorpen, buurtschappen en natuurgebieden verwijzen naar verre bestemmingen. 9 etappes verbinden deze 'uitheemse' namen in Noord-Nederland via de mooiste fietsroutes. Een wereldgids!
- Natuurlijk is er ook een deel 2 voor Zuid-Nederland. Die gaat o.a. van America naar Turkeye. En via Abessinië, Bern en Californië naar Rome!

Plaatsnamen (buurtschappen, dorpen, steden, wijken) die naar een land, streek of plaats in het buitenland (lijken te) verwijzen:

- Abessinië, gem. Bodegraven-Reeuwijk ZH.

- America, gem. Horst aan de Maas LB.

- Amerika, gem. Noordenveld DR.

- Austerlitz, gem. Zeist UT.

- Babyloniënbroek, gem. Aalburg NB.

- Bath, gem. Reimerswaal ZL.

- Bathmen, gem. Deventer OV.

- Belgenhoek, gem. Peel en Maas LB.

- Bern, gem. Zaltbommel GL.

- Bethlehem, gem. Eemsmond GR.

- Bombay, gem. Grootegast GR.

- Borneo, gem. Mill en Sint Hubert NB.

- Californië, gem. Horst aan de Maas LB.

- Californië, gem. Maasdriel GL.

- Canada, gem. Ooststellingwerf FR.

- De Krim, gem. Apeldoorn GL.

- De Krim, gem. Haarlem NH (zie het hoofdstuk 'Belangenorganisaties' onder de link).

- De Krim, gem. Hardenberg OV.

- De Krim gem. Utrechtse Heuvelrug UT. In het N van Driebergen lag een buurtschap met de naam De Krim, deels vallend onder Driebergen, deels onder Rijsenburg. Deze buurt is onderdeel van wat nu het Loolaankwartier wordt genoemd. De Krim wordt op sommige kaarten nog vermeld, maar dan meestal als wijknaam.

- Denemarken, gem. Slochteren GR.

- Egypte gem. Achtkarspelen FR.

- Egypte, gem. Bladel NB.

- Egypte, gem. Ooststellingwerf FR.

- Egypte, gem. Venlo LB.

- Egypteneinde, gem. Veendam GR.

- Elim, gem. Hoogeveen DR.

- Engeland, gem. Apeldoorn GL.

- Engeland, gem. Dalfsen OV.

- Engeland, gem. De Wolden DR.

- Engeland, gem. Hardenberg OV.

- Frankrijk, gem. Harderwijk GL.

- Frankrijk, gem. Ooststellingwerf FR.

- Kortrijk, gem. Stichtse Vecht.

- Ladysmith, gem. Delfzijl GR. Verdwenen buurtschap.

- Marokko, gem. Coevorden DR.

- Moskou, gem. Ooststellingwerf FR.

- Napels, gem. Oldambt GR.

- Nazareth, wijk van Maastricht LB.

- Nieuw-Moscou, gem. Hoogeveen DR.

- Oostenrijk gem. Horst aan de Maas LB.

- Oostindie, gem. Leek GR.

- Palestina, gem. Nijkerk GL.

- Parijsch, gem. Culemborg GL (zie de 2e alinea onder de link).

- Petersburg, gem. Ooststellingwerf FR.

- Polen, gem. Delfzijl GR.

- Poortugaal, gem. Albrandswaard ZH.

- Rome, gem. Maasdriel GL.

- Siberië, gem. Hoogeveen DR.

- Siberië, gem. Land van Cuijk NB.

- Siberië, gem. Zeist UT. Aan de oostkant van Zeist heette een buurtschap in begin 20e eeuw Siberië, die later bij uitbreiding van de bebouwing de namen Hooge Dennen en Kerckebosch kreeg.

- Sion, gem. Rijswijk ZH.

- Spaansehoek, gem. Goirle NB.

- Spitsbergen, gem. Menterwolde GR.

- Turkeye, gem. Sluis ZL.

- Zuid Carolina, gem. Mill en Sint Hubert NB.

- Zurich, gem. Wûnseradiel FR.

Buitenlands klinkende plaatsnamen:

- Babberich gem. Zevenaar GL.

- Bocholtz gem. Simpelveld LB.

- Charlois gem. Rotterdam ZH.

- Chevremont gem. Kerkrade LB.

- Einighausen gem. Sittard-Geleen LB.

- Herungerberg gem. Venlo LB.

- Holz voormalige buurtschap, thans wijk van stad en gem. Kerkrade LB.

- Philippine gem. Terneuzen ZL

- Quatrebras gem. Tytsjerksteradiel FR en Quatre Bras gem. Lochem GL.

- Retranchement gem. Sluis ZL.

- Rosengarten (bij Einighausen ;-) ) gem. Sittard-Geleen LB.

- Siebengewald gem. Gennep LB.

- Ubach over Worms gem. Landgraaf LB.

- Ubachsberg gem. Voerendaal LB.

- Wahlwiller gem. Gulpen-Wittem LB.

- Waubach gem. Landgraaf LB.

Reacties

(19)

Nederland in Overijssel, Nederland.
Ondanks dat deze niet naar het buitenland verwijst kun je hem als de Regio Nederlanden zien.
Deze plaats is in het nieuws vanwege het vaak stelen van het oranje plaatsnaambord Nederland.

Ik vind de buurtschap Nederland in Overijssel toch niet hierboven erbij passen hoor. Maar het is inderdaad wel een heel bijzondere plaats in die zin dat Nederland in Overijssel ligt, en Overijssel ook in Nederland ligt. En vanwege de bijzondere borden, die inderdaad nogal eens werden ontvreemd. Wat ze wel moeilijker hebben gemaakt door speciale bouten te gebruiken. Over dit alles en nog veel meer betreffende de buurtschap Nederland kan men alles lezen op de pagina https://www.plaatsengids.nl/nederland-steenwijkerland

Wow wat een lange lijst. Dit helpt mij enorm, bedankt voor de moeite!

Ik heb nog twee mogelijke toevoegingen: Willemstad in Noord Brabant en Nazareth in Limburg

Graag gedaan. Maar ehh waar helpt het je dan mee?

Dank voor de aanvulling. Nazareth is een goede ja, die heb ik erbij gezet.

Willemstad is noch een plaatsnaam die naar het buitenland lijkt te verwijzen, noch een buitenlands klinkende plaatsnaam. Je zult vermoedelijk erop doelen dat deze plaatsnaam ook in het buitenland voorkomt (Curacao). Maar dat is een andere categorie, "Nederlandse plaatsnamen die ook in het buitenland voorkomen", waar deze pagina al goed in voorziet: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gelijkluidende_Nederlandstalige_....

Ik was op zoek naar Italiaanse plaatsnamen in Nederland. Ik kwam zo bij Napels terecht. Dat ligt bij Winschoten, op de kaart blijkt het crematorium van die plaats er te liggen. Eerst Napels zien dan sterven, of is het hier toch andersom?

Ik zie het Theo. Welk een toeval! En degenen die na de crematie nog willen natreuren, kunnen terecht in buur-buurtschap Tranendal!: https://www.plaatsengids.nl/tranendal

Austerlitz in het buitenland heeft wel degelijk bestaan. Zie Wikipedia.

U hebt gelijk. De plaats staat ook al in de goede, bovenste categorie, maar is ten onrechte ook in de onderste categorie terecht gekomen. Ik heb hem daar nu verwijderd.

Graag wijs ik op Parijsch, in Culemborg wel te verstaan. Overigens wordt in Haarlem een buurt aan de overkant van de Randweg ook De Krim genoemd, maar ik betwijfel of dat de officiële naam is.

Dank voor de tips! Ik heb ze hierboven toegevoegd. Over nieuwbouwwijk Parijsch had ik al een hoofdstukje op de pagina van Culemborg, waar ik hierboven naar heb gelinkt. Ik heb n.a.v. jouw reactie uitgezocht waar die naam eigenlijk vandaan komt. De wijk ligt in de polders Hoge Prijs en Lage Prijs (dat wist ik al omdat ik er toevallig in de buurt woon), voorheen was dat Polder Prijs, en die blijkt inderdaad naar de stad Parijs te zijn genoemd, heb ik daar nu bij vermeld. De Krim heb ik ook gevonden, dat is het wijkje tussen de Delftlaan (= het N verlengde van de Westelijke Randweg) en de spoorlijn. Officieel schijnt het Overdelft te heten, het wordt ook wel Het Eiland genoemd, beide aldus de wijkraad van die wijk, maar de naam De Krim is kennelijk toch het gangbaarst, want de wijkraad heet zo. Ook daar heb ik hierboven naar gelinkt, en nog twee pagina's gevonden m.b.t. de geschiedenis van het wijkje, waar ik via de link hierboven ook naar verwijs.

Kijk eens op https://www.instagram.com/p/CC5a502pxRL/?igshid=oczlfia7o7nx daar staan er nog verschillende andere tussen die hier nog niet vernoemd worden :)

Dank voor de tip, maar ik heb hem doorgekeken maar geen nieuwe gevonden die ik nog niet had hoor. Wel een paar straat- en wijknamen, maar die doe ik niet anders is het eind zoek (dat heb ik er nu in de 2e alinea ook expliciet bij gezet, dat stond er weliswaar nog niet, maar bedoelde ik al wel). Deze site gaat namelijk over - bijzonderheden over - plaats(nam)en = woonplaatsen = steden, dorpen en buurtschappen. Een wijk is geen woonplaats maar een ónderdeel van een woonplaats (namelijk van een dorp of stad), en is in die zin geen plaatsnaam.

Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Austerlitz klinkt ook redelijk buitenlands wat mij betreft (Duits)

Zie de reacties hierboven van 18 november 2018: de eerste lijst betreft plaatsen die daadwerkelijk naar een buitenlandse naam verwijzen (waaronder Austerlittz), de tweede lijst betreft plaatsnamen die buitenlands klinken maar het niet zijn. En daar hoort ie dus niet bij.

Ook opvallend (maar misschien wat vergezocht) is dat de naam Katwijk een beetje lijkt op het Poolse Katowice en Voorschoten op het Poolse Warschau.

Tussen Breukelen en Haarzuilens naast de A2 ligt de buurtschap Kortrijk.
Het bestaat uit slechts enkele boerderijen en een transformatorstation.
met vr.gr.,
Eric Knijnenburg (Maarssen)

Dank voor de tip! Die hoort er inderdaad ook nog bij. Ik heb hem toegevoegd.

Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Siberië is een ontginningsgebied aan de rand van de Peel, in het uiterste westen van de voormalige gemeente Maashees en Overloon. Het wordt in het zuiden begrensd door het Afleidingskanaal, dat tevens de provinciegrens met Limburg vormt. Er zijn naaldbossen.

Dank voor de tip! Ik had deze nog niet 'gespot', omdat deze nooit als plaatsnaam in atlassen en plaatsnaamlijsten is verschenen. Ten onrechte, want het is wel degelijk een buurtschap. Ik heb hem dus hierboven toegevoegd, en er gelijk een pagina voor aangemaakt op https://www.plaatsengids.nl/siberi%C3%AB-overloon en hem ook toegevoegd op https://www.plaatsengids.nl/kennisbank/plaatsnamen-onterecht-niet-de-atl...

Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen