De beste wandelroute-gidsen

wandelroutes_nederland_rond_in_80_dagen.jpg

Voor wie een nóg grotere uitdaging zoekt dan het Pieterpad (ca. 500 km) is er nu de gids 'Nederland rond in 80 dagen', waarin Dolph Cantrijn verslag doet van zijn 80-daagse wandeltocht langs de grenzen van heel Nederland. In totaal 1600 km!

Voor wie een nóg grotere uitdaging zoekt dan het Pieterpad (ca. 500 km) is er nu de gids 'Nederland rond in 80 dagen', waarin Dolph Cantrijn verslag doet van zijn 80-daagse wandeltocht langs de grenzen van heel Nederland. In totaal 1600 km!

wandelen_bergwandelingen.jpg

Er zijn vele manieren om ons eigen land te verkennen. Wandelend bijvoorbeeld. Uit de honderden wandelgidsen hebben wij de interessantste voor je geselecteerd. Wat dacht je bijvoorbeeld van bergwandelen? Ook dát kan in eigen land!

Er zijn vele manieren om ons eigen land te verkennen. Wandelend bijvoorbeeld. Uit de honderden wandelgidsen hebben wij de interessantste voor je geselecteerd. Wat dacht je bijvoorbeeld van bergwandelen? Ook dát kan in eigen land!

Als je wandelend 'uit in eigen land' wilt, zijn er honderden wandelgidsen om je daarbij aan ideeën te helpen. Wij hebben uit het enorme aanbod een aantal van de aantrekkelijkste routes voor je geselecteerd, die samen zo veel mogelijk thema's 'dekken', dus voor ieder wat wils:

- In de webshop van Route.nl vind je honderden wandelroute-, fietsroute- en wegenkaarten van alle streken in ons land. Route.nl is een dochterbedrijf van Falk, waardoor gegarandeerd de laatste druk wordt aangeboden. Verzending gratis vanaf € 20,-.

- Een klassieker is natuurlijk het Pieterpad, van Pieterburen in Groningen naar Sint Pieter bij Maastricht. In totaal bijna 500 km wandelplezier door het buitengebied van Nederland, door vele plaatsjes en natuurgebieden uit de categorie 'nooit van gehoord'. Er zijn 2 delen: Pieterpad deel 1 Pieterburen-Vorden en Pieterpad deel 2 Vorden-Maastricht Sint Pieter. - Sommigen houden het tijdens het Pieterpad eenvoudig en overnachten in een tentje en maken zelf hun eten. Niks mis mee. Voor wie onderweg wat meer comfort wil, beschrijft Kees Sterrenburg in Pieterpad de Luxe hoe je het Pieterpad kunt combineren met de leukste hotels en de betere restaurants die je op je pad tegenkomt.

- Voor de bikkels die heel Nederland rond willen lopen langs de grenzen (1.600 km!), is er nu ook een wandelgids: fotojournaist Dolph Cantrijn uit Tilburg kreeg na de Vierdaagse van Nijmegen in 2015 inspiratie om in 80 dagen heel Nederland rond te lopen langs de grenzen. En zo geschiedde (van augustus t/m oktober 2015). Onderweg komt hij natuurlijk heel veel bijzondere mensen en objecten tegen. Hij doet daarvan verslag in zijn boek Nederland rond in 80 dagen.

- Bert Haanstra (1916-1997) was een van Nederlands grootste filmregisseurs. Daarnaast was hij ook een verdienstelijk fotograaf, schilder en tekenaar. Hij werd geboren in de buurtschap Espelo (Holten), groeide op in Goor, werkte en woonde in Amsterdam en in het Gooise Laren. Bert Haanstra reisde veel, hij verbleef en werkte lange tijd in het buitenland. Toch zal hij in de herinnering blijven als 'filmer van Nederland'. Hij filmde in ons land op tal van plaatsen en locaties, zoals aan het strand, in dierenparken, in musea, vanaf vaartuigen en vanuit helikopters. De wandelgids 'In het voetspoor van Bert Haanstra' (2016) bestaat uit 9 wandelroutes (door en rond Espelo / Holten, Goor, Amsterdam, Muiden, Leerdam, Giethoorn, Veere, Blokzijl en Laren) waarvan de volgorde kan worden gezien als een levenstijdlijn. Je komt daarbij langs maar liefst 74 'Bert Haanstra plekken'. De wandelingen vormen daarmee een blijvende herinnering aan een van Nederlands grootste cineasten. Op de website Bert Haanstra Pad vind je aanvullende informatie over Bert Haanstra, over het boek en over de wandelroutes.

- In het boek 52 natuurwandelingen door heel Nederland (ruim 200 pag.) worden 52 gebieden van Natuurmonumenten uitvoerig beschreven en met behulp van het bijbehorende kaartje kunnen de 52 wandelroutes eenvoudig gevolgd worden. Ze brengen je langs de mooiste plekken van Nederland - bos, heide, duin, strand, vennen, plassen en riviertjes - en laten je genieten van de natuur en de stilte.

- De Capitoolgids De 60 Mooiste wandelingen in Nederland (ruim 300 pag.) is opgezet in samenwerking met SNP. Het bevat een boek én 60 zorgvuldig gedocumenteerde wandelingen, verdeeld over alle provincies, compact en duidelijk beschreven en uitzonderlijk fraai in kaart gebracht.

- De mooiste bergwandelingen van Nederland. Iedereen met een passie voor wandelen in de bergen, kan nu ook in Nederland uit de voeten. Het team van Routewerk heeft de mooiste toppen van Nederland beklommen. Prachtige vergezichten en onverwachte kuitenbijters worden afgewisseld met lieflijk glooiende heuvels en steile afdalingen. Uitgangspunt voor de routemakers is het 'beleven' van een berg. Voor bergbeklimmen hoef je dus niet per se naar het buitenland: de liefhebber van bergen verzamelt eerst de bergtoppen van Nederland!

- De langste boswandeling van Nederland deel 1 is een echt wandelboekje waarin beknopt en helder een wandeling langs de zuidelijke en oostelijke Veluwerand in etappes wordt beschreven; de langste aaneengesloten boswandeling van Nederland van in totaal maar liefst 290 km (dit is daarvan deel 1 van 2: Hattem-Wageningen). Het boekje beschrijft puntsgewijs elke etappe (omvang van een dagtocht), geeft beknopte achtergrondinformatie over interessante plekken en bevat heldere kaartjes en de benodigde praktische informatie. Handig formaat, verzorgde opmaak en veel mooie kleurenfoto's. Een mooi en to the point wandelboekje. Deze herziene editie omvat zo te zien de hele 290 km.

- Nordic walking is een vlotte manier van bewegen met behulp van specifieke wandelstokken, die uitstekend geschikt is voor mensen van alle leeftijden, ongeacht de gezondheidstoestand of het fitnessniveau. De stokken zorgen ervoor dat armen, schouders en heupen actief gebruikt worden en dat de belasting voor onze gewrichten veel minder is. Nordic walking kan even ontspannend zijn als een wandeling, maar kan ook behoorlijk inspannend zijn, voor wie zijn conditie wil verbeteren of wat overtollige kilo’s kwijt wil. Onder de link vind je algemene nordic walking gidsen, een gids met 50 nordic walkingroutes in Nederland en een gids over combilopen, waarbij je wandelen, hardlopen, nordic walking en nordic running leert combineren. Dit boek bevat adviezen en oefeningen voor een goede en blessurevrije techniek voor het wandelen, hardlopen en hun nordic versies.

- Staatsbosbeheer heeft een aantal prachtige boeken over haar natuurgebieden uitgegeven. Onder de link vind je ze. Plus de wandelgids '60 cultuurhistorische Parels van Staatsbosbeheer' in heel Nederland. Elke 'parel' wordt weergegeven door middel van een prachtige tekening en mooie foto's. Veel mensen kennen de natuur- en cultuurhistorische achtergronden van gebieden en de daarop liggende gebouwen niet meer. Parels van Staatsbosbeheer gaat hier in woord en beeld uitvoerig op in.

- In de gids Vestingsteden zijn 40 stadswandelingen opgenomen, die je voeren langs gerestaureerde verdedigingswerken en stadswallen, maar ook door de gezellige oude binnensteden. Je steekt en passant heel wat op van dit handzame, helder en informatief geschreven gidsje, dat je ook nog eens langs allerlei leuke restaurantjes, musea en bijzondere winkels loodst.

- Elk van de 30 Wandelroutes langs 20e- en 21e-eeuwse architectuur in Nederland heeft een thema zoals industrieel erfgoed in Hengelo, hoogbouw in Eindhoven en Peutz in Heerlen. Bevat ook minder voor de hand liggende plaatsen als Hoek van Holland, Bergen en Amersfoort.

- In Wandelen langs heilige plaatsen worden 10 korte pelgrimstochten beschreven, tussen de 14 en 20 kilometer lang. Daar zijn bekende oorden bij zoals van O.L. Vrouw ter Nood in Heiloo (met het putje), Brielle met de martelaren van Gorcum en van Sint Josef en Heilige Maria in Smakt, de plaats om een goede partner te vinden. Niet iedereen echter kent het verhaal van Dorothea Visser in Olburgen uit de negentiende eeuw die de wondetekenen van Christus droeg en van wie het heiligverklaringsproces nog maar net is begonnen. En zo zijn er meer. Er is ook een soortgelijk deel 2.

- In ons kleine dichtbevolkte landje leven wel degelijk wilde dieren. Er kan zomaar een zwijn tussen de bomen staan, een zeearend overvliegen of een slang wegschieten in het hoge gras. Je weet alleen nooit wanneer en waar. Dat maakt het juist zo spannend. Trek eropuit met de wandelroutes in de gids Wildlife wandelingen in Nederland en laat je inspireren door de interviews. Ga de dierensporen achterna, doe mee aan een excursie en noteer je bevindingen in het logboek. Wedden dat je er veel plezier aan beleeft!

Tot slot kun je onder de link Wandelroutes Nederland door de lijst scrollen om te zien welke landelijke en regionale wandelgidsen er nog meer zijn.

- Lange Afstand Wandelpad de Koninklijke Weg verbindt Paleis Noordeinde in Den Haag met Paleis Het Loo in Apeldoorn. Vandaar de naam. Het 170 km lange wandelpad is in 2008 geopend en is het eerste Lange Afstand Wandelpad dat volledig toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking. Niet alleen voor mensen in een rolstoel, handbike of scootmobiel, maar ook voor wandelaars met een visuele beperking. Als je, als wandelaar met een visuele beperking, (een gedeelte van) de Koninklijke Weg wilt lopen maar dat liever niet alleen doet, kun je een van de wandelbuddy’s vragen met je mee te gaan.

Steeds meer boeken komen ook uit als e-book. Zeker als je gaat wandelen of fietsen is dat erg handig, want dat scheelt je immers ruimte in je fietstas of rugzak. Bekijk hier de beste / populairste e-readers.

Nuttige accessoires bij het wandelen:

- Wandel-Geest is dé wandelspecialist, met een breed assortiment wandelschoenen, wandelkleding, wandelsokken, Nordic walking stokken, rugzakken, sportvoeding, petten en hoeden, bidons en drinkflessen e.a. wandelaccessoires.

- Het Nederlandse modemerk HappyRainyDays biedt een uitgebreide collectie modieuze damesregenkleding. Van klassieke trenchcoats tot sportieve jacks, regenmantels, capes en hoedjes in trendy kleuren en fraaie dessins. Dit maakt de jassen geschikt voor zowel de regenachtige als de zonnige dagen. HappyRainyDays is er voor ieder weertype. De kleding is water-, winddicht en ademend en gevoerd met katoen. Dus bijna het hele jaar draagbaar en de kwaliteit-prijsverhouding is zeer goed.

- Als wandelen je niet snel genoeg gaat (bijvoorbeeld omdat je net als wij álle 6.000 plaatsen in ons land wilt gaan bekijken ;-) , kun je altijd nog een paar skates of skeelers onderbinden: Onlineskateshop.nl biedt alleen de beste producten uit de markt, met de beste prijs/kwaliteit verhouding. De hoofdgroepen producten zijn Inline Skates (skeelers), Rollerskates, Longboards, Schaatsen, Skateboards, Vibram five-fingers, Steppen en Protectie. Tevens is er ook een aparte rubriek Sale waar altijd leuke aanbiedingen zijn te vinden.

- Het ligt helemaal aan de opties die je wenst welke stappenteller het beste bij jou past. Zo kun je een basis stappenteller (ook wel pedometer genoemd) kiezen die alleen de stappen meet die je zet. Dit is uiteraard ook het belangrijkste. Echter wanneer je bijvoorbeeld ook de afstand, calorieën en/of stopwatch en tijd op je stappenteller wenst dan kun je kiezen uit de wat uitgebreidere modellen. Geschikt voor als je regelmatig wandelt én voor als je wilt afvallen.

Voor alle links geldt: wij krijgen per bestelling een kleine commissie voor het aanbrengen, en het kost jóu niets extra ten opzichte van als je rechtstreeks bij een instantie bestelt. Op deze manier kunnen wij de site gratis houden, en draag je toch bij aan het dekken van onze onkosten voor bouw, onderhoud en hosting van de site. Bedankt!

Tip voor een bijzonder wandelevenement:

- In 2016 was er voor de eerste keer de Nationale Blotevoetenwandeling (op een zondag in september), met start vanuit Dieren. De intentie is om er een jaarlijks evenement van te maken, met telkens start vanuit een andere locatie (al dan niet ook in een andere streek). Het evenement is geschikt voor iedereen die van natuur houdt en graag op blote voeten loopt. Het is niet verplicht om de hele wandeling blootsvoets te lopen. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom. Als je het blootsvoets lopen nog niet lang vol kan houden of nog maar weinig gedaan hebt, neem dan zeker een paar schoenen mee. Het duurt in totaal 3 tot 4 uur, met tussendoor een picknick (zelf eten en drinken meenemen).