Hemrik

Plaats
Dorp
Opsterland
Fryslân

hemrik jeugdherberg it swellenest 1934 [640x480].jpg

Hemrik Jeugdherberg It Swellenest 1934

Hemrik Jeugdherberg It Swellenest 1934

Hemrik

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hemrik.

Terug naar boven

Status

- Hemrik is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Opsterland.

- Onder het dorp Hemrik vallen ook de buurtschappen Hemrikerverlaat en Sparjeburd en een klein deel van de buurtschap Welgelegen.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Himrik.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hemrik ligt Z van de kern Drachten, ZO van het dorp Beetsterzwaag, ZZO van het dorp Olterterp, ZZW van het dorp Ureterp, ZW van het dorp Wijnjewoude, WNW van het dorp Donkerbroek, NNW van het dorp Hoornsterzwaag, NNO van het dorp Jubbega, NO van de dorpen Lippenhuizen en Gorredijk, ONO van het dorp Terwispel en O van de A7 en het dorp Tijnje.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hemrik 61 huizen met 352 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 750 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hemrik heeft 3 rijksmonumenten.

- In 1315 stond er al een kapelletje in Hemrik. Op de fundamenten van een middeleeuws kerkje is in 1739 de huidige kerk gebouwd. Voor deze gepleisterde driezijdig gesloten zaalkerk is waarschijnlijk gebruik gemaakt van het muurwerk van de oude aan St. Andreas gewijde kerk. In de kerk bevindt zich een 17e-eeuwse preekstoelkuip. Het orgel is een gedeelte van een orgel uit Woudsend, gebouwd door Bakker en Timmenga in 1940. Dit orgel moet door twee personen bespeeld worden: de organist en de 'pûstertraper' voor de blaasbalg.

De kerk heeft geen kerktoren maar een klokkenstoel, met een in 1494 door de reizende klokkengieter Gerhard de Wou gegoten klok. Op de klok met een doorsnede van 100 cm en een gewicht van 650 kg staat: "Sanctus Andreas is myn naem / Myn gheludt sy gode bequaem / Gerhardus de Wou me fecit / Anno domini MCCCCXCIV".

Sinds de restauratie in 2002 is de Witte Kerk Hemrik, zoals hij tegenwoordig naar zijn uiterlijk heet, een culturele ontmoetingsplaats. Ze bieden een breed programma van culturele activiteiten: muziek & theater, het filosofisch-literair café en twee maanden per jaar kunst bij ART Super. Gedurende de wintermaanden organiseren ze in de Witte Kerk iedere week iets bijzonders op cultureel gebied: klassieke, moderne of wereldmuziek, friestalige optredens, kindervoorstellingen en koren. Bekijk hier het activiteitenprogramma. Daar heb je ook de mogelijkheid om per activiteit een reservering te doen.

Daarnaast kun je het gebouw ook huren voor trouwerijen, muziekuitvoeringen, repetities, CD-opnames, feesten, bijeenkomsten en cursussen. En de kerk wordt ook nog altijd gebruikt voor kerkdiensten, bezinningsbijeenkomsten en rouwplechtigheden.

- Bijzonder op de begraafplaats van Hemrik is een grafsteen van de familie Van der Sluis, waarop een stamboom van de familie is gegraveerd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied Hemrikkerscharren (ook wel gespeld als Hemrikerscharren) ligt tussen Hemrik en Lippenhuizen. Op de hogere delen van de Koningsdiepflanken liggen heiderestanten van de ooit grotere heidepercelen. Deze percelen zijn later ingepland voor gebruik als hakhoutbossen. Veel oude bomen waren inmiddels overgroeid met de van oorsprong hier niet voorkomende prunusboom. Beheerder Staatsbosbeheer heeft hier in 2012 ca. 13,5 hectare bos gekapt om plaats te maken voor de heide en schraalgraslanden die hier vanouds voorkwamen.

Een aantal bomen die kenmerkend zijn voor het landschap zijn niet gekapt. In het beekdal rond het Ald Djip blijven een aantal verbindingsstroken met bomen staan waar vogels en andere diersoorten van kunnen profiteren. Natuurvereniging Gorredijk en vogelringstation Menork uit Lippenhuizen gaan samen een gedeelte van het bos onderhouden. Heideschapen gaan de grasgroei in toom houden. Op die manier verandert de Hemrikkerscharren langzaam weer in heideveld met verschillende soorten heide afgewisseld met schrale graslandjes. - Filmpje over de Hemrikkerscharren.

- Speelbos Sparjebird ligt in de buurtschap Sparjebird.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Hemrik.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hemrik.

Reactie toevoegen