Hansweert

Plaats
Dorp
Reimerswaal
Zuid-Beveland
Zeeland

hansweert dorpsstraat 1918 [640x480].jpg

Hansweert Dorpsstraat 1918

Hansweert Dorpsstraat 1918

RIT_20110710_5380_Hansweert_Zeeland.jpg

Hansweert, straatbeeld met protestante kerk aan het eind

Hansweert, straatbeeld met protestante kerk aan het eind

RIT_20110710_5384_Hansweert_Zeeland.jpg

Hansweert, knusse dorpssfeer

Hansweert, knusse dorpssfeer

Hansweert

Terug naar boven

Status

- Hansweert is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Reimerswaal. T/m 1969 gemeente Kruiningen.

- Onder het dorp Hansweert vallen ook de buurtschappen Schorebrug en Vlake.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hansweert ligt aan het Kanaal door Zuid-Beveland en aan het water de Westerschelde en ligt verder W van het dorp Kruiningen, ZW van het dorp Yerseke, Z van het dorp Schore, ZO van de dorpen Biezelinge en Kapelle en N van het dorp Kloosterzande.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Voor 1840 staan ons geen bebouwings- en inwonersgegevens ter beschikking voor het dorp Hansweert. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 675 huizen met ca. 1.680 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In de jaren tachtig van de 20e eeuw is Hansweert-Oost, oostelijk van het Kanaal door Zuid-Beveland, geheel afgebroken om plaats te maken voor verbreding van het kanaal. Uitgebreide informatie hierover vind je op de site over Hansweert-Oost.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- RK Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk uit 1871.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Popfestival Sluisrock (op een zaterdag in mei) gaat gelukkig ook na 2017 door. “Stoppen is geen optie”, laat Sylvia Gijzel, een van de organisatoren, weten na afloop van de 5e editie in 2017. “Misschien kiezen we voor een andere opzet, maar dat moeten we allemaal nog bespreken.” Het aantal bezoekers lag de afgelopen jaren rond de 200. Genoeg om quitte te spelen, maar niet om reserves op te bouwen. De organisatie zou daarom na de jubileumeditie het besluit nemen om ja of nee de stekker eruit te trekken. Sylvia schat dat editie 2017 ca. 300 bezoekers heeft getrokken. De hartverwarmende reacties van bands en bezoekers hebben Sylvia en de andere vrijwilligers een extra dosis motivatie gegeven om te zoeken naar manieren om het festival in leven te houden. “Verschillende bands hebben aangeboden desnoods zelfs gratis te komen spelen om Sluisrock er doorheen te trekken”, zegt Sylvia. “Dat geeft toch wel aan hoezeer het festival leeft.” (bron: PZC, 21-5-2017)

- Dweilbandfestival (op de laatste zondag van september) met ca. 15 dweilbands uit het hele land.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Sinds 2005 is er in de maanden juli en augustus een vaarverbinding met Zeeuws-Vlaanderen, middels het toeristische voet- en fietsveer de Atol (Hansweert-Perkpolder v.v.). In 2011 waren er problemen omdat de haven van Perkpolder geleidelijk aan het dichtslibben was, maar Rijkswaterstaat heeft in 2012 gebaggerd waardoor de haven er weer even tegen kan.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hansweert (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Hansweert.

- Muziek: - Scheldegalm is een actieve muziekvereniging in het hart van de Hansweertse samenleving. De vereniging bestaat uit een harmonie, een drumband en een dweilband. Zij verzorgt zelf de opleidingen voor zowel blaasinstrumenten als slagwerk. Daarvoor beschikt de vereniging over vakkundige docenten. Scheldegalm gaat met zijn tijd mee en dat kan ook niet anders; de geschiedenis van de muziekvereniging reikt al 130 jaar terug. En dat is best een prestatie in zo’n kleine gemeenschap als Hansweert. Bij de vereniging spelen muzikanten van alle leeftijden. Er is zelfs een jeugdorkest. De muziekvereniging heeft haar eigen oefenlocatie aan de Boomdijk. Voor dit verenigingsgebouw ligt de muziektuin, waar op zomerse avonden soms concerten ten gehore worden gebracht.

Reactie toevoegen