Vlake

Plaats
Buurtschap
Reimerswaal
Zuid-Beveland
Zeeland

Vlake

Terug naar boven

Status

- Vlake is een voormalig dorp, thans buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Reimerswaal. T/m 1940 gemeente Schore. In 1941 over naar gemeente Kruiningen (Schore zelf ging naar de gemeente Kapelle), in 1970 over naar gemeente Reimerswaal.

- De buurtschap Vlake valt tegenwoordig, ook voor de postadressen, onder het dorp Hansweert.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1203 Vlache, 1246 Vlaka, 1260 Vlake.

Naamsverklaring
Zou identiek kunnen zijn met het Nederlandse dialectwoord vlaak 'horde, vlechtwerk', maar eerder te verbinden met het in de middeleeuwen in Zeeland voorkomende water Vlakke, dat, naar men vermoedt, zijn naam dankt aan het gladde, vlakke oppervlak van deze stroom. Het middelnederlandse vlac betekent 'vlakte, (ondiepe) watervlakte'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vlake ligt ZW van Yerseke, N van Hansweert, rond de Ringweg, Reeweg, Kamperweg en Kanaalweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Vlake 27 huizen met 144 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oorspronkelijk was Vlake een dorp. De kerk is in 1802 afgebroken. Een groot deel van het dorp is afgebroken bij de aanleg van het Kanaal door Zuid-Beveland. Slechts het kerntje rond de Reeweg resteert nog.

Van 1870 tot 1933 was er een halte Vlake aan de spoorlijn Roosendaal-Vlissingen. Van 1885 tot 1960 had de halte een stationsgebouw. Verder was er van 1890 tot 1950 een tramstation, aan de trambaan die tussen het spoorstation en de haven van Hansweert liep, waar de afvaartplaats was van het veer naar Walsoorden.

De Vlaketunnel uit 1976 in de A58 onder het Kanaal door Zuid-Beveland is naar buurtschap Vlake genoemd.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Er dreigen hoogspanningsmasten langs de buurtschap Vlake te komen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vlake heeft 1 rijksmonument, maar vermoedelijk is daar niet of nauwelijks iets van te zien; het betreft namelijk een terrein met o.a. de fundering van het vroegere kerkje.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Vlake, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Zorg: - De Sequoiahof in Vlake stond t/m 2016 bekend als een unieke, op de kunstzinnigheid van toenmalig eigenaar Jos de Koeijer geïnspireerde tuin met meer dan 500 hoogstambomen en een vergelijkbaar aantal struiken, heesters en planten. Hij heeft dit paradijsje in de jaren zeventig gecreëerd, en heeft het eind 2016 (hij is op dat moment 75 jaar) verkocht. De Koeijer vond het verstandig om op tijd te stoppen. Hij en zijn vrouw Matty hebben 2.500 van de 12.500 m2 grond gehouden en hebben daar een huis op gebouwd dat ze als woonhuis hebben betrokken, waar ze natuurlijk ook blijven tuinieren, maar wel een tandje rustiger aan: "Ik ben op mijn veertiende gaan werken, dus het is inmiddels wel tijd om uit te rusten", aldus De Koeijer in het (inmiddels van het internet verwijderde) PZC-interview n.a.v. de verkoop.

Nieuwe eigenaar Marilyn Houtman uit Kruiningen heeft hier Stichting Zorghoeve Sequoiahof gerealiseerd, waar ze samen met haar team wonen, zorg en dagbesteding biedt voor 9 lichamelijk en/of verstandelijk beperkten, die ieder een eigen appartement in het complex hebben. Zoals hiervoor reeds beschreven stond De Sequoiahof bekend om de prachtige siertuin. Deze is behouden, zij het in aangepaste vorm, om de veiligheid voor de bewoners te kunnen waarborgen. Het is een prachtig dagbestedingsproject voor de bewoners om deze tuin bij te houden, die ook voor publiek wordt opengesteld. Verder is er vanaf april 2018 als dagbesteding voor de bewoners tevens een theetuin, waar ze heerlijke koffie en thee serveren met eigengemaakt gebak. Ook zijn er dan versproducten uit de moestuin te koop, eieren van de eigen kippen en artikelen die de bewoners als dagbesteding hebben gemaakt.

Reactie toevoegen