Grootschermer

Plaats
Dorp
Alkmaar
Kennemerland
Noord-Holland

grootschermer_collage.jpg

Grootschermer, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Grootschermer, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Grootschermer..JPG

Bijna in Grootschermer

Bijna in Grootschermer

Grootschermer. (2).JPG

Dorpsgezicht Grootschermer

Dorpsgezicht Grootschermer

Grootschermer.JPG

Raadhuis Grootschermer

Raadhuis Grootschermer

Grootschermer. (3).JPG

Gevelsteen aan het raadhuis van Grootschermer

Gevelsteen aan het raadhuis van Grootschermer

Grootschermer. (4).JPG

Dorpsgezicht Grootschermer

Dorpsgezicht Grootschermer

Grootschermer

Terug naar boven

Status

Grootschermer is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Alkmaar. T/m 31-7-1970 gemeente Zuid- en Noord-Schermer. Per 1-8-1970 over naar gemeente Schermer, in 2015 over naar gemeente Alkmaar.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Grootschermer ligt O van de dorpen Driehuizen en Zuidschermer, ZO van het dorp Stompetoren, ZZW van de dorpen Rustenburg en Ursem, ZW van het dorp Schermerhorn, W van de dorpen Westbeemster en Noordbeemster, NW van het dorp Middenbeemster, N van de dorpen De Rijp en Graft, NNO van het dorp Oost-Graftdijk en NO van het dorp West-Graftdijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Grootschermer 70 huizen met 415 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 275 huizen met ca. 700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Grootschermer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Grootschermer heeft 11 rijksmonumenten.

- Op de plaats van de huidige kerk is waarschijnlijk in de 12e of 13e eeuw al een kapel gebouwd. Het huidige kerkje vervangt in 1763 een kerk uit 1651. In 1980 komt een grondige restauratie gereed. Zo is de toren helemaal vernieuwd. Ook het orgel en het uurwerk van de klok zijn gerestaureerd. De wijzerplaat van de klok aan de oostkant is groter gemaakt om de tijdsaanduiding zichtbaar te maken voor de werkers in de Eilandspolder. Het interieur van de huidige kerk is grotendeels afkomstig uit de kerk van 1651. Dat geldt onder andere voor een pronkstuk van de kerk: de schitterende preekstoel. Aan de buitenkant zijn de torenhaan en de klok van de oude kerk bewaard gebleven. De kerk wordt tegenwoordig onderhouden door de Stichting tot Behoud en Exploitatie van de Dorpskerk te Grootschermer. Op creatieve manieren zorgt zij dat er geld binnenkomt, o.a. door de kerk te verhuren aan Podium onder de Toren (zie verder bij Natuur en recreatie).

- Molen De Havik, een achtkante binnenkruier, dateert vermoedelijk uit 1576. In 1918 wordt de molen overbodig door de uitbreiding van een reeds bestaand gemaal uit de omgeving. De Havik wordt onttakeld maar blijft als molenromp staan, kompleet met kap maar zonder gaande werken en is nog lang als woning in gebruik geweest. In 1961 wordt hij aangekocht door de gemeente die hem in 1963 aan de huidige eigenaar verkoopt, op voorwaarde dat deze de molen laat restaureren. In 1964 wordt de molen gerestaureerd en geschikt gemaakt voor bewoning. Het oorspronkelijke interieur is echter niet meer aanwezig. De molen is voor niet-permanente bewoning in gebruik en wordt sinds 1978 af en toe in werking gesteld.

- De Menningweermolen in Grootschermer (Menningweerdijk 2) is een poldermolen uit 1888, gebouwd als vervanging van een in dat jaar door blikseminslag getroffen en afgebrande molen op dezelfde plaats. Het is een rietgedekte achtkantige molen van het type grondzeiler. De molen is, zoals meer Noord-Hollandse poldermolens, een binnenkruier. De molen bemaalt samen met een elektrisch gemaal de polder Menningweer, is eigendom van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en is niet te bezoeken.

- Tijdens restauratiewerkzaamheden aan het 17e-eeuwse raadhuis in 2016 is bij de hoofdingang de houten vloer van 2x3 meter blootgelegd. Deze blijkt te zijn bestempeld door kinderen met bruine verf aan hun voeten. Deze techniek werd ook wel in woonhuizen toegepast om er het dure marmer mee na te bootsen. Het heet daarom ook wel 'blote voeten marmer' of 'kindervoetjes vloer'. De kindervoetjes in het raadhuis hebben hier omstreeks 1850 rondgestampt.

- Gevelstenen in Grootschermer.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Podium onder de Toren organiseert maandelijks voorstellingen in de kerk op het gebied van muziek, dans, theater en cabaret.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Grootschermer (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Grootschermer.

- Nieuws: - Nieuws uit Grootschermer op Facebook.

- Onderwijs: - Basisschool W.J. Driessen.

- Sport: - Voetbalvereniging GSV (Grootschermer Sport Vereniging) is opgericht in 1921.

- Zorg: - Zorgboerderij Het Klooster.

Reactie toevoegen