Schermer

Voormalige gemeente
Alkmaar
Kennemerland
Noord-Holland

Schermer

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Schermer.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Schermer.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Schermer.

Terug naar boven

Status

- Schermer is een polder en voormalige gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland.

- De gemeente Schermer is per 1-8-1970 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Oterleek, Schermerhorn en Zuid- en Noord-Schermer.

- In 2015 is de gemeente Schermer opgeheven en opgegaan in de gemeente Alkmaar.

- De gemeente Schermer omvatte de dorpen Driehuizen, Grootschermer, Oterleek, Schermerhorn, Stompetoren en Zuidschermer, het buitengebied van de dorpen Rustenburg en Ursem en een klein deel van de buurtschap Omval. Zuidschermer en Stompetoren zijn de enige droogmakerijdorpen in de Schermer, beide ontstaan aan kruispunten van polderwegen in de Schermer. De andere dorpen in de (voormalige gemeente) Schermer: Schermerhorn, Grootschermer, Driehuizen en Oterleek, zijn Waterlandse lintdorpen.

- De polder Schermer omvat verder ook nog de kernen van de voormalige gemeente Graft-De Rijp.

- Wapen van de voormalige gemeente Schermer.

- Wapen van de voormalige gemeente Zuid en Noord Schermer.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de polder Schermer, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland.

- Op de site Historisch Schermereiland vindt u verhalen over de kernen in de polder Schermer in tekst en beeld.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het voormalige college van Schermer meende dat er in de gemeente ruimte is voor in totaal 850 nieuwe woningen. De grootste bouwlocatie ziet het in Stompetoren-West. Daar zouden straks zo'n 450 woningen kunnen komen, zo schreef het college in het concept-masterplan woningbouw Schermer 2008-2020. In Schermerhorn zijn plannen voor de bouw van in ieder geval 44 woningen, verspreid over de diverse inbreilocaties. Het college ziet tenslotte nog mogelijkheden voor 6 woningen in Driehuizen, 32 in Grootschermer, 15 in Oterleek, 26 in Zuidschermer en 44 in het landelijke gebied.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Schermer Molens Stichting heeft als doel het waardevolle culturele erfgoed van de Schermer, waaronder het Schermer Molencomplex, te behouden en waar mogelijk te restaureren en de Museummolen in Schermerhorn te exploiteren.

Terug naar boven

Links

- De site 3hzn.nl biedt niet alleen informatie over het dorp Driehuizen maar ook over alle andere kernen in de Schermer.

 

Reactie toevoegen