Giethmen

Plaats
Buurtschap
Ommen
Salland
Overijssel

Giethmen

Terug naar boven

Status

- Giethmen is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Ommen. T/m 30-4-1923 gemeente Ambt-Ommen.

- De buurtschap Giethmen heeft een eigen postcode (8147) met bijbehorende plaatsnaam in het postcodeboek, en is daarmee een formele 'woonplaats', in tegenstelling tot soortgelijke buurtschappen in de omgeving zoals Archem, Besthmen, Eerde en Nieuwe Brug, die voor de postadressen 'in' Ommen liggen.

Terug naar boven

Naam

In het Sallands
Giethem.

Inwoners
Een inwoner van deze buurtschap is een Giethemer.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Giethmen ligt Z van Ommen, aan de Regge.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Giethmen 26 huizen met 149 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vroeger was er een school in Giethmen. Deze is in de jaren zestig overgeplaatst naar de nabijgelegen buurtschap Nieuwe Brug (en die is in 1968 weer verhuisd naar buurtschap Besthmen).

- Geschiedenis van Giethmen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Metalfestival Spirit of Spring (op een zaterdag in maart) is de opvolger van de Dalmsholte Metal Meeting die sinds 2006 in die buurtschap werd georganiseerd. Sinds 2011 is het festival op camping Dennenoord in Giethmen, vandaar dat de naam van het festival is veranderd. Vanwege de opgebouwde naamsbekendheid hanteert men nog wel tevens de afkorting DMM.

- Kunstmarkt (weekend eind juli).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Via het kerkepad kom je bij het karakteristieke ophaalbruggetje over de Regge, die de Giethemers vroeger de mogelijkheid gaf om aan de overzijde (Ommen) te kerke te gaan. Ook nu nog is deze fietstocht zeer de moeite waard.

- Schaapskooi De Lemelerberg (Dalmsholterweg 3b) is de thuisbasis van de schaapskudde die de heidevelden van de Lemelerberg begraast. Op een zaterdag in maart is er altijd Lammerendag, waar je de pasgeboren lammetjes kunt bekijken en knuffelen.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Buurtkrant Rond de Regge (2x per jaar) is via de link ook online te lezen).

- Belangenorganisatie: - Vereniging Plaatselijk Belang Giethmen zet zich in om de belangen van de inwoners in de ruimste zin des woord te behartigen. Onder inwoners moet in dit verband worden verstaan de mensen die hier permanent wonen (dit omdat de buurtschap ook veel recreatie- / vakantiewoningen kent).

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Rond de Regge is een activiteitenvereniging van de buurtschappen Archem (waar in het kader van de Buurtvereniging ook Nieuwe Brug onder valt), Besthmen, Eerde en Giethmen, die alle rond de rivier de Regge zijn gelegen, in een gebied dat wordt begrensd door de spoorlijn in het N en de N348 (Ommen-Raalte) in het W.

- Openbaar vervoer: - Sinds april 2017 is er Buurtbus Vilsteren, die rijdt tussen Dalfsen en Ommen. In totaal bemensen circa 30 vrijwilligers de bus, waardoor iedereen gemiddeld maar circa 1x in de 14 dagen dienst hoeft te doen. Dankzij deze bus worden ook de buurtschappen Achterveld, Dalmsholte, Giethmen, Hessum, Rechteren en Vennenberg aangedaan.

Reactie toevoegen