Besthmen

Plaats
Buurtschap
Ommen
Salland
Overijssel

Besthmen

Terug naar boven

Status

- Besthmen is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Ommen. T/m 30-4-1923 gem. Ambt-Ommen.

- De buurtschap Besthmen heeft geen eigen postcode met bijbehorende woonplaatsnaam (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de nabijgelegen buurtschap Giethmen) en ligt daarom voor de postadressen "in" Ommen.

Terug naar boven

Naam

Lokale uitspraak
Bestum.

Oudere vermeldingen
Besthmen komt onder meer in 1449 voor als de ‘buurscap Busmanninck’.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Besthmen ligt Z van Ommen, rond de Bergweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Besthmen 20 huizen met 135 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vanouds stond de al meer dan 150 jaar bestaande basisschool Nieuwebrug in de buurtschap Giethmen. Later is deze naar Nieuwe Brug verhuisd, en in 1968 is de school naar een plek ca. 500 meter verderop verhuisd (Barkeweg 3, NO van de brug, O van de N347), die onder buur-buurtschap Besthmen valt. In schooljaar 2015-2016 heeft de school nog ca. 40 leerlingen, maar de komende jaren wordt een daling verwacht naar minder dan 30 leerlingen. Het is dan de vraag of de school nog open kan blijven. - Basisschool Nieuwebrug op Twitter. - Promofilmpje basisschool Nieuwebrug.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Besthmenermolen (Hammerweg 59A) dateert uit 1862 en is in 1995 gerestaureerd. Het is een achtkante beltmolen en was in gebruik als korenmolen. De molen is niet meer in bedrijf. Bezichtiging is mogelijk op woensdagmiddagen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Besthmenerberg is een heuvel (32,7 m) met een verhaal: de Indiase wijsgeer Krishnamurti kreeg in 1924 met zijn 'Orde van de Ster van het Oosten' het landgoed Eerde geschonken van baron Philip Van Pallandt, die net als vele andere volgelingen geloofde dat Krishnamurti de reïncarnatie van Jezus was. De nieuwe wereldleider had op de berg een eigen meditatielaantje en liet een openluchttheater bouwen, waar massa's mensen tijdens 'Sterkampen' hun licht kwamen opsteken. Na vijf jaar hield Krishnamurti het voor gezien: hij vond dat de leden van de orde zich te veel aan persoonsverheerlijking overgaven, terwijl de theosofie juist van mensen vraagt je eigen pad te kiezen. Hij hief de orde op en gaf het landgoed in 1931 terug aan de baron. Maar de basis voor Ommen als toeristische trekpleister was gelegd. In de jaren daarna zijn er padvinderskampen georganiseerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het ‘sterkamp’ gebruikt voor het arbeidseinsatzlager ‘Erika’, bekend en berucht als concentratiekamp. Thans is de Besthmenerberg bekend als vakantieoord.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging Rond de Regge is een activiteitenvereniging van de buurtschappen Archem (waar in het kader van de Buurtvereniging ook Nieuwe Brug onder valt), Besthmen, Eerde en Giethmen, die alle rond de rivier de Regge zijn gelegen, in een gebied dat wordt begrensd door de spoorlijn in het N en de N348 (Ommen-Raalte) in het W. - Buurtkrant Rond de Regge (2x per jaar) is via de link ook online te lezen).

Reactie toevoegen