Gewande

Plaats
Buurtschap
's-Hertogenbosch
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Gewande

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Gewande.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Gewande.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Gewande.

Terug naar boven

Status

- Gewande is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente 's-Hertogenbosch. T/m 31-3-1971 gemeente Empel en Meerwijk, t/m 1957 tevens gedeeltelijk gemeente Alem, Maren en Kessel.

- De buurtschap Gewande valt onder het dorp Empel. De buurtschap heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden), maar heeft - net als Empel - geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Gewande daarom 'in' 's-Hertogenbosch.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1309 Ghewanden, 1310 de Ghewande, 1312 kopie 1350 Ghewanden, 1556-1557 Gewanten, 1840 Gewanden. Het deel dat t/m 1957 onder het dorp Alem (gemeente Alem, Maren en Kessel) viel, werd, ter onderscheiding van het Empelse deel van Gewande, Alems-Gewande genoemd.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk hetzelfde als het Middelnederlandse gewande 'plaats waar bij het ploegen gewend wordt', het zogenoemde trappeleinde van een akker waar de ploeg keert.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Gewande ligt NO van 's-Hertogenbosch, NO van Empel, N van Rosmalen, rond de weg Gewande en grenst in het N en W aan de Maas en in het NO aan de Hertogswetering, die hier de grens vormt met de gemeente 's-Hertogenbosch (voorheen gemeente Lith). Gemaal Gewande ligt net in de gemeente Oss (voorheen gemeente Lith).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvat de buurtschap Gewande 19 huizen met 85 inwoners in de gemeente Empel en Meerwijk. Onder de gemeente Alem, Maren en Kessel wordt Gewande in dat jaar niet apart vermeld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gewande heeft 3 rijksmonumenten.

- De vaste collectie van Archeologisch en Paleontologisch Museum Hertogsgemaal bevat grotendeels vondsten uit het Maasdalgebied in de omgeving van 's-Hertogenbosch, maar ook van buiten dit gebied. Het museum bezit een enorme collectie botten van uitgestorven diersoorten in het Maasdalgebied zoals de mammoet, wisent, edelhert en de neushoorn. Uniek in Nederland is het complete skelet van een mammoet. Verder vindt u er o.a. bronzen, zilveren en gouden Keltische en Romeinse munten, kledinghaken, kannen met inscripties, borden en flesjes, Keltische potten met schedel- en crematieresten, een gouden hanger en nog veel meer. In de Ad Wouterszaal is een bijzondere verzameling voorwerpen uit de steentijd bijeen gebracht. Je vindt hier ook een graf uit deze periode.

- In de buurtschap Gewande vindt u ook Museumgemaal Caners en de opvolger, Gemaal Gewande. Gemaal Caners, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst, is ingericht als voorlichtingscentrum en museumgemaal. Er zijn vele foto's, kaarten en oude werktuigen van het waterschap te bezichtigen. Daarnaast wordt de oude dieselmotor regelmatig opgestart. Tijdens uw bezoek aan Museumgemaal Caners kunt u ook het nabijgelegen Gemaal Gewande, dat Gemaal Caners is opgevolgd, bezichtigen. De gemalen zijn te bezichtigen iedere laatste zondag van de maand in de maanden april t/m oktober.

- Gevelstenen in Gewande.

Reactie toevoegen