Echteld

Plaats
Dorp
Neder-Betuwe
Betuwe
Gelderland

echteld kasteel 1929 [640x480].jpg

Echteld kasteel 1929

Echteld kasteel 1929

GL kadastrale gemeente Echteld in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Echteld in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Echteld in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Echteld

Terug naar boven

Status

- Echteld is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Neder-Betuwe. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2001.

- Onder het dorp Echteld vallen ook de buurtschappen Den Akker, Hoogbroek en Ooij. Oorspronkelijk viel ook de buurtschap Medel onder dit dorp, maar deze buurtschap is middels twee grenscorrecties (in 1956 en in 2002) naar de gemeente Tiel overgegaan.

- Wapen van de voormalige gemeente Echteld.

Terug naar boven

Ligging

Echteld ligt O van Tiel, Z van de A15 en is het meest westelijk gelegen dorp van de gemeente Neder-Betuwe.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Echteld 268 huizen met 1.781 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 39/280 ( huizen/inwoners), het dorp Ochten 136/820 en de buurtschappen Ooij 64/413 en Medel 29/268. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.300 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Echteld heeft 10 rijksmonumenten.

- De oudste muurgedeelten van het schip van de Hervormde (PKN) kerk dateren uit de 12e, mogelijk zelfs de 11e of 10e eeuw. Het koor is waarschijnlijk in de 14e eeuw opgetrokken. De toren is in 1835 gebouwd. De steunberen tegen de noordzijde zijn ook van recentere 19e-eeuwse datum evenals de consistorie. Door verwaarlozing en verzakkingen moest de noordmuur worden ondersteund door beren. Het middenschip van de kerk draagt nog de sporen van de oorspronkelijke Romaanse bouwstijl. De twee ramen bij de zuidingang met driepasboog hebben nog de sluitingsaanzetten. De overige meer Gotische, spitsbogige ramen zijn ontstaan door vergroting van de oorspronkelijke romaanse vensters. Boven de zuidingang is ook nog een rondboog te zien die tot de romaanse ingang kan hebben behoord.

De ingang met zijn fraai herstelde eikenhouten deur met smeedijzeren kopnagels beslagen, bezit nog het oude ijzeren hang- en sluitwerk. Hier zien we tussen de onregelmatige gemetselde grote tufstenen, ook (veld)keien. Het schip van de kerk is in 1835 aanmerkelijk verkort. Kort daarvoor was de toren van de kerk ingestort. Hierbij was ook de kap van de kerk beschadigd. Bij de herbouw van de toren is toen ongeveer 7,5 meter van het schip afgebroken. Bij herstellingen in 1897 is de bepleistering van de buitenmuren gehaald. Toen kwam de oude ingang van de kerk aan de zuidzijde tevoorschijn. De kerk behoort tot de Protestantse Gemeente Echteld.

- Het voormalige stationsgebouw uit 1882 heeft die functie reeds in 1938 verloren. Anno 2011 wordt gewerkt aan een herbestemming met een woon- en werkfunctie. - Nadere informatie over Station Echteld in tekst en beeld.

- Gevelstenen in Echteld.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Tentfeest Desert Storm in Echteld (op een zaterdag in de 1e helft van januari) is het eerste tentfeest van het nieuwe jaar in de regio.

- Koningsdag.

- Avondvierdaagse (juni).

- Echteld doet jaarlijks met een corsowagen mee aan het Fruitcorso Tiel (weekend in september).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De komende jaren wordt de Willemspolder, Z van het dorp gelegen, tussen het dorp en de Waal, omgevormd tot natuur- en recreatiegebied. Een deel blijft agrarisch in gebruik. In de folder over de Willemspolder kun je lezen hoe de firma Dekker deze polder gaat herontwikkelen in het belang van 'ruimte voor de rivier', landbouw, natuur en recreatie.

- Dorpsvereniging Echteld organiseert door het jaar heen allerlei activiteiten voor jong een ouder.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Echteld (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Hoge Hof.

- Onderwijs: - De Prins Willem-Alexanderschool is een school voor openbaar onderwijs waar een veilig en prettig pedagogisch klimaat heerst. De school kenmerkt zich door een grote mate van sociale betrokkenheid van ouders. De school doet zijn best om betekenisvol te zijn voor de dorpsgemeenschap. Het is een kleine, overzichtelijke school. Mede daardoor hebben ze goed zicht op de onderwijsbehoeften van de leerlingen. Een adequate zorgstructuur helpt hen leerlingen die extra onderwijsbehoeften hebben, daarin te voorzien. De grote kracht van de Prins Willem-Alexanderschool is een prettig pedagogisch klimaat, de rust in de school, de kleinschaligheid, het  verantwoordelijkheidsgevoel van het team en de sociale plaats in het dorp. De school is een samenwerking aangegaan met twee vergelijkbare scholen in de regio: de Houtkoperschool uit Ochten en de Isandra uit IJzendoorn. Samen vormen zij IKKO, wat staat voor Integraal Kindgericht KwaliteitsOnderwijs. Ze werken in meervoudige groepen waar de leerlingen met en van elkaar leren.

- Sport: - v.v. Echteld (voetbal). - s.v. VOLO is de sportvereniging voor Echteld en omstreken. Leden komen naast uit het dorp zelf namelijk o.a. ook uit de kernen IJzendoorn, Ommeren, Lienden, het Lingemeer, Tiel en Ochten. Bij s.v. VOLO is een diversiteit aan sport mogelijk. Het aanbod bestaat uit SwingFit, Dans, Gymnastiek, Badminton en Volleybal. De competitie volleybalteams zijn aangesloten bij de RecVol. Deze teams trainen 1 keer per week en spelen op doordeweekse avonden hun wedstrijden, gemiddeld zo’n 18 tot 20 wedstrijden per seizoen. Daarnaast is s.v. VOLO aangesloten bij de KNGU. Een van de voordelen daarvan is dat de leiding en assistenten op cursus gaan en hun licentie behalen. En de vereniging blijft zo ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van turnen en gymnastiek.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Echteld.

Reactie toevoegen