IJzendoorn

Plaats
Dorp
Neder-Betuwe
Betuwe
Gelderland

GL gemeente IJzendoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente IJzendoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente IJzendoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

IJzendoorn

Terug naar boven

Status

- IJzendoorn is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Neder-Betuwe. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-4-1923. Per 1-5-1923 over naar gemeente Echteld, in 2002 over naar gemeente Neder-Betuwe.

- Wapen van de voormalige gemeente IJzendoorn.

- Onder het dorp IJzendoorn valt ook de buurtschap Pottum (deels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
850-865, mog. 855 kopie 1170-1175 Maandra lees: Isaandra, 1076-1081 vervalst? kopie 12e eeuw Isendra, 1281 Ysender, 1282 en 1395-1396 Ysendoren, 1665 Yseldorn.

Naamsverklaring
Niet uit het Germaans te verklaren. Misschien oorspronkelijk een prehistorische waternaam îsandrô*- 'de zich heftig en snel bewegende'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

IJzendoorn ligt aan de N oever van de rivier de Waal en ligt O van de stad Tiel, OZO van het dorp Echteld, Z van het dorp Lienden, ZW van het dorp Kesteren, W van het dorp Ochten en N van de dorpen Beneden-Leeuwen en Boven-Leeuwen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 hebben de gemeente en het dorp IJzendoorn 66 huizen met 394 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 440 huizen met ca. 1.100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- IJzendoorn heeft 2 rijksmonumenten, zijnde de Hervormde (PKN) kerk met toren. Het is een eenbeukige gotische dorpskerk, die dateert van kort na 1384.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Tractorpulling (op een vrijdag in juni of juli).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Ons Tehuis.

- Onderwijs: - De Isandraschool vormt samen met Peuterspeelzaal 't Woelige Hoekje het kindcentrum van IJzendoorn. Met leerkrachten en ouders willen ze voor kinderen een veilige plek bieden voor optimale ontwikkeling van kennis en sociaal-emotionele ontwikkeling. Ze zijn een samenwerking aangegaan met twee vergelijkbare scholen in de regio: de Houtkoperschool in Ochten en de PWA in Echteld. Samen vormen zij IKKO, wat staat voor Integraal Kindgericht KwaliteitsOnderwijs. Ze werken in meervoudige groepen waar de leerlingen met en van elkaar leren.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Uchta is een voetbalvereniging met een lange geschiedenis. Hoewel Uchta vóór 1945 al een aantal keren heeft bestaan, is gefuseerd en onder andere benamingen heeft gevoetbald, bracht het einde van de Tweede Wereldoorlog de oprichting van het nu nog bestaande v.v. Uchta. Het hoogtepunt kende de vereniging toen zij de 3e klasse van de grote KNVB-competitie wist te behalen. Later moest zij wijken voor de industrie en kwam ze terecht in het Overbroekseveld, een koud en bijna onbespeelbaar terrein. Het ging bergafwaarts en de KNVB dreigde het voetbalveld af te keuren. Na roering van het bestuur en spelers bij het gemeentebestuur ging de gemeente overstag en werden in de Hoeken een paar mooie voetbalvelden aangelegd op de grens van IJzendoorn en Ochten; de accommodatie en de W helft van de velden liggen op grondgebied van het eerstgenoemde dorp, de O helft van de velden ligt op grondgebied van het laatstgenoemde dorp. Vandaag de dag is v.v. Uchta een bloeiende vereniging met ca. 250 leden.

- Welzijn: - Huis van IJzendoorn is een wekelijkse ontmoetingsplaats voor mensen die creatief willen zijn, `n partijtje willen schaken of dammen of gewoon een praatje willen maken. Iedere donderdagochtend van 9.30-11.30 uur in dorpshuis Ons Tehuis.

Reactie toevoegen