Eagum

Plaats
Buurtschap
Leeuwarden
Fryslân

eagum_collage.jpg

Eagum, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Eagum, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Eagum zicht op met toren rechts JD [640x480].JPG

Eagum, zicht op, met de toren rechts, verscholen tussen het geboomte

Eagum, zicht op, met de toren rechts, verscholen tussen het geboomte

Eagum toren gevelsteen JD [640x480].JPG

Eagum, toren, gevelsteen

Eagum, toren, gevelsteen

eagum plaatsnaambord.jpg

Buurtschap Eagum is kennelijk te dunbebouwd voor een 'bebouwde kom' en heeft daarom witte plaatsnaamborden, wel met 30 km-zone

Buurtschap Eagum is kennelijk te dunbebouwd voor een 'bebouwde kom' en heeft daarom witte plaatsnaamborden, wel met 30 km-zone

Eagum

Terug naar boven

Status

- Eagum is een buurtschap* in de provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden. T/m 1983 gemeente Idaarderadeel. In 1984 over naar gemeente Boarnsterhim, in 2014 over naar gemeente Leeuwarden.

* Eagum wordt in diverse bronnen een dorp genoemd, maar het plaatsje heeft al bijna 200 jaar geen kerk meer, en gezien het geringe aantal huizen en inwoners lijkt deze plaats ons vandaag de dag toch redelijkerwijs als buurtschap te kwalificeren.

- De buurtschap Eagum heeft een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, en is daarmee een formele woonplaats. In de praktijk wordt het plaatsje als buurtschap van het nabijgelegen dorpje Idaerd beschouwd, waarmee het intensief samenwerkt. Beide plaatsen zijn op hun beurt, net als Friens, voor de meeste voorzieningen aangewezen op het grotere buurdorp Reduzum. De 4 dorpen organiseren dan ook veel activiteiten gezamenlijk.

- Eagum is zo klein en dunbebouwd dat het geen ´bebouwde kom´ heeft. De plaats heeft daarom geen blauwe plaatsnaamborden (komborden) maar witte.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Aegum. De plaatsnaam is overigens sinds 1989 officieel Friestalig.

Terug naar boven

Ligging

Eagum ligt Z van Leeuwarden, N van Grou, NO van Idaerd, rond de Master Wybrensdyk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Eagum 9 huizen met 49 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp nog altijd een 10-tal woonhuizen, nu met ca. 35 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Eagum (in het Fries).

- Beschrijving van Eagum op de site Noorderbreedte.

De voorouders van de bekende Amerikaanse acteurs en actrice Henry, Peter en Jane Fonda zijn afkomstig uit Eagum. Journalist Kerst Huisman ontdekte dat de in 1651 geëmigreerde Jilles Douwes Fonda uit Eagum kwam en zich met zijn vrouw Hester en kinderen vestigde in Fort Oranje, het tegenwoordige Albany in de staat New York. De genoemde acteurs zijn dus nazaten van deze heer Fonda.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De vervallen boerderij aan de Master Wybrensdyk 10 in Eagum kan na 7 jaar plannen maken plaatsmaken voor 3 woningen, een insteekhaven en een speelvoorziening. Dat heeft de gemeente Boarnsterhim in 2010 besloten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Eagum heeft 2 rijksmonumenten.

- Eagum heeft geen kerk meer. De oospronkelijke kerk is in 1776 wegens bouwvalligheid afgebroken, de opvolger uit 1777 heeft het loodje gelegd in 1838. Van de stenen is een café gebouwd in Opeinde. Het kerkhof is er nog wel, evenals de kerktoren, die mogelijk uit ca. 1300 dateert. De pleisterlaag op de toren dateert uit 1888.

- Bij de toren ligt een gedenksteen die aangeeft dat Eagum het middelpunt van Fryslân is (en de inwoners zeggen er zelf bij: van de wereld). Door kleine gebied- en grensverschuivingen aan de randen van de provincie in de loop der jaren ligt het middelpunt nu formeel een klein stukje verderop, in buurdorp Reduzum.

- Windmotor Eagum.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De brug bij Eagum is in 2014 naar 1,5 meter verhoogd. Mede hierdoor is er een sloepenroute tussen Leeuwarden en de Friese meren ontstaan.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van een wandeling door Eagum door Marja Hoefsmit.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Reduzum, Friens, Idaerd en Aegum.

- Belangenvereniging: - Vereniging Plaatselijk Belang voor Idaerd, Eagum en het Hôflân is opgericht in 1918, met als doel het bevorderen van de dorps- en/of gemeenschapsbelangen. Bijna alle inwoners uit het werkgebied zijn lid van de vereniging. Naast het bestuur wordt er ook door diverse commissies gewerkt aan de uitvoering van de doelstellingen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Eagum.

Reactie toevoegen