De Praets

Plaats
Buurtschap
Arnhem
Betuwe
Gelderland

De Praets

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving De Praets.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving De Praets.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving De Praets.

Terug naar boven

Status

- De Praets is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Arnhem. T/m 28-2-1966 gemeente Elst.

- De buurtschap De Praets valt onder het dorp Elden, maar omdat dat dorp geen eigen postcode en plaatsnaam heeft in het postcodeboek (en geografisch gezien een 'dorp in de stad' [Arnhem] is geworden), liggen beide voor de postadressen 'in' Arnhem.

Terug naar boven

Naam

Spelling
In de Topografische atlas Gelderland (1) staat de buurtschap vermeld als Praets, maar de inwoners spreken zelf van De Praets.

Oudere vermeldingen
Praest. De buurtschap wordt in 834 voor het eerst vermeld, als Prast, en is daarmee ouder dan Arnhem, dat in 893 voor het eerst wordt vermeld.

Terug naar boven

Ligging

De Praets ligt direct Z van het centrum van Arnhem, in het gebied Meinerswijk, als u vanuit Centraal Station Arnhem de Mandelabrug overgaat, direct aan uw rechterhand. De buurtschap ligt rond het doodlopende weggetje De Praets.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De buurtschap De Praets omvat enkele tientallen panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tot in de jaren zeventig van de 20e eeuw was hier sprake van een - reeds in 1294 vermelde! - veerpont tussen De Praets en de stad Arnhem aan de andere zijde van de Rijn. Daarna is die functie overgenomen door de in die jaren gebouwde Nelson Mandelabrug.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op 21 oktober 1944 staan op De Praets bij Elden honderden vluchtelingen te wachten op de overtocht over de Rijn naar Arnhem. Die dag zijn de overzetdiensten van de Duitsers zeer beperkt. Drie Huissenaren vinden nabij de steenfabriek een bootje, waarmee zij hun gezinnen naar de andere kant van de Rijn brengen. Zij hebben vervolgens andere vluchtelingen geholpen bij de oversteek. Tijdens de laatste overtocht kantelt hun zwaar beladen boot, raken zij - voor de ogen van de familie - te water en verdrinken. Nimmer is meer iets van hen vernomen. De families hebben nooit een tastbare plek gehad om hun verdriet te gedenken. Onlosmakelijk verbonden met deze tragedie is de grote uittocht van najaar 1944. In 2010 is op de plek des onheils op De Praets een gedenkteken onthuld. Tevens wordt daarbij de Exodus herdacht, waarbij duizenden via de Praets een heenkomen zochten richting de Veluwe. Het leed van de burgers krijgt door deze gedenktekens een tastbare erkenning. Er komt ook een Exodus-route voor fietsers en wandelaars.

- Steenfabriek Elden.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Met de rivierverruiming in Meinerswijk wordt één van de grootste uiterwaardenparken van Europa gerealiseerd, met ruimte voor water, natuur en historie. Arnhem en de bovenstroomse gebieden houden door dit Ruimte voor de Rivier project van Rijkswaterstaat droge voeten. Bij hoogwater wordt de waterstand in de Nederrijn verlaagd met 7 centimeter, doordat het water kan ‘doorstromen’ in het uiterwaardenpark. Ook wordt hiermee voorkomen dat er teveel water naar de IJssel stroomt.

- De Vereniging Vrienden van Meinerswijk en het Arnhemse Polderlandschap (VVM) is in 2006 opgericht. De VVM stelt zich ten doel dat meer mensen de natuur en cultuurhistorie in Arnhem-Zuid leren kennen en waarderen. Hiervoor organiseert zij door het jaar heen verschillende activiteiten zoals wandelingen, excursies en lezingen.

- Informatie over de actuele ontwikkelingen op Meinerswijk (w.o. De Praets), W van de Nelson Mandelabrug) en Stadsblokken (O van de brug).

Reactie toevoegen