De Noord

Plaats
Dorp
Heerhugowaard
West-Friesland
Noord-Holland

De Noord

Terug naar boven

Status

- De Noord is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Heerhugowaard.

- Het dorp De Noord heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Heerhugowaard. Inmiddels zijn beide kernen ook zodanig aan elkaar gegroeid dat het dorp ook formeel geen eigen bebouwde kom meer heeft: als je het dorp binnenkomt, staan er blauwe plaatsnaamborden (komborden) Heerhugowaard met witte borden De Noord eronder. Hetzelfde geldt overigens voor buurdorp Veenhuizen: onder de komborden Heerhugowaard hangen daar witte borden Veenhuizen.

- De Noord en buurdorp Veenhuizen werken intensief samen en delen veel voorzieningen, en kun je dan ook als tweelingdorp beschouwen.

- Onder het dorp De Noord valt in de praktijk ook de buurtschap Verlaat (deels).

Terug naar boven

Naam

Benaming inwoners
Een inwoner van De Noord heet een Noordender.

Oudere vermeldingen
Noordeinde.

Terug naar boven

Ligging

De Noord ligt N van Heerhugowaard, rond de Middenweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp De Noord heeft ca. 840 huizen met ca. 2.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Buurtschap De Noord wordt een dorp door de bouw van de RK kerk in 1910. Aanvankelijk staat de kerk eenzaam in de weilanden, maar al snel na de bouw vindt komvorming plaats door de bouw van huizen en de vestiging van winkels en een café.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- RK kerk van het Heilig Hart van Jezus uit 1910.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Als start van de Kermis (mei) is er jaarlijks de Steprace (met tevens Traptrekkerrace en Skelterrace).

- Kindervakantiespelen (augustus).

- Noordender Volksspelen (op een zaterdag eind augustus of begin september).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over De Noord.

- Nieuws: - Nieuws uit De Noord op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad De Noord-Veenhuizen.

- Dorpshuis: - Voor het samenvoegen van Handbalvereniging Hugo Girls en Voetbalvereniging Hugo Boys op 1 accommodatie zijn veel aanpassingen nodig aan zowel Dorpshuis De Noord als de terreinen eromheen. Daarnaast biedt dit de uitgelezen kans om groot onderhoud te plegen en enkele uitgestelde wensen voor de vele andere gebruikers van het Dorpshuis te realiseren. De gemeente Heerhugowaard en Stichting Dorpshuis bekostigen het grootste deel, maar om alle wensen te realiseren en kosten voor de verenigingen in de toekomst te verlagen is extra geld nodig. Daarom is besloten speciaal hiervoor een Dorpsveiling te organiseren, waarvoor inwoners en het lokale bedrijfsleven liefst zo creatief en origineel mogelijke 'kavels' (producten en diensten) kunnen aanbieden. De op 31 maart 2017 gehouden Dorpsveiling heeft ca. 150.000 euro opgebracht. Overigens hebben wij de indruk dat de Dorpsveiling jaarlijks gehouden wordt, en dan vermoedelijk aan het verenigingsleven ten goede komt, maar wij hebben hier vooralsnog geen nadere gegevens over kunnen vinden.

- Sport: - Voetbalvereniging Hugo Boys. - Handbalverenging Hugo Girls. - Tennisvereniging 't Noord End.

- Overige verenigingen: - Volgens de statuten van de in 1996 opgerichte mannenclub Humulus Lupulus hebben ze als doelstellingen: het houden van bijeenkomsten voor de leden met een gezellig, ontspannend, maar zeker ook sterk inhoudelijk karakter en bijdragend aan het vergroten van kennis en inzicht op het gebied van de huidige maatschappij, onze en andere culturen en het sociale leven in welke vorm dan ook; het streven naar zo groot mogelijke saamhorigheid binnen dorpsgemeenschap van De Noord. Ze komen maandelijks bijeen. - Nieuws van Humulus Lupulus op Facebook.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van De Noord.

Reactie toevoegen