De Lier

Plaats
Dorp
Westland
Westland
Zuid-Holland

De Lier voormalig gemeentehuis [640x480.jpg

De Lier, voormalig gemeentehuis.

De Lier, voormalig gemeentehuis.

De Lier plaatsnaambord [640x480].JPG

De Lier maakt sinds 2004 deel uit van de in dat jaar opgerichte gemeente Westland.

De Lier maakt sinds 2004 deel uit van de in dat jaar opgerichte gemeente Westland.

ZH gemeente De Lier in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente De Lier in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente De Lier in ca. 1870 kaart J. Kuijper

De Lier

Terug naar boven

Status

- De Lier is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Delfland, en daarbinnen in de streek Westland, gemeente Westland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2003.

- Wapen van de voormalige gemeente De Lier.

- Onder de gemeente De Lier vielen naast het gelijknamige dorp ook de buurtschappen Blaker, Burgersdijk (voor een klein deel; na een grenscorrectie, bij de vorming van de nieuwe gemeente Westland in 2004, is de buurtschap grotendeels onder het dorp De Lier komen te vallen), Lierhand (deels; na een grenscorrectie, bij de vorming van de nieuwe gemeente Westland in 2004, is de buurtschap grotendeels onder het dorp De Lier komen te vallen), Nieuwe Tuinen, Oostbuurt (grotendeels; na een grenscorrectie, bij de vorming van de nieuwe gemeente Westland in 2004, is de buurtschap in zijn geheel onder het dorp De Lier komen te vallen) en Westerlee. Dit zijn 6 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Lierenaar. De gemeente Westland spreekt in een van haar documenten van Liereraar, maar dat zal een tikfout zijn.

Oudere vermeldingen
Lier, 985 kopie 13e eeuw Liora, 1223 (datering kopie onzeker) Lyera, 1282 Lire, 13e eeuw Liore.

Naamsverklaring
Genoemd naar de ligging aan een thans vrijwel verdwenen waterloop (waarop de oude vorm slaat), waarvan de naam wordt afgeleid van het Germaanse leuhzan*, een grammatische wisselvorm bij leuhsa* 'licht', die ook ten grondslag ligt aan de Zweedse waternaam Ljur. Dus eigenlijk: 'het heldere water'. Dit water vormde in de middeleeuwen ter plekke de grens tussen Rijnland en Delfland.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De Lier ligt ZO van Naaldwijk, N van Maassluis.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente De Lier 97 huizen met 774 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 57/454 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Oostbuurt 16/128 en Westerlee 24/192. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 5.000 huizen met ca. 12.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Werkgroep Oud De Lier.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Aansluitend op de bestaande kern van De Lier wordt vanaf 2011 een nieuw woongebied ontwikkeld: Liermolen (voorheen Molensloot NW). Liermolen ligt globaal tussen de Veilingweg, de nieuwe woonbuurt Molensloot-West, de Vogelwijk en de Vreeburchlaan. De nieuwe wijk krijgt een groen en waterrijk karakter. In het plangebied ligt onder andere een ecologische zone. De diverse watergangen waaronder de Molensloot en de belangrijkste tuinderslanen zullen de groen-blauwe ruggegraat vormen van de wijk. Er worden ca. 475 woningen gebouwd, waaronder vrijstaande, twee-onder-een-kap- en eengezinswoningen. Het plan omvat ook extra waterberging als gedeeltelijke oplossing voor de problemen met wateroverlast in het dorp. De toegang naar de nieuwe woonwijk loopt via de Veilingweg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Lier heeft 9 rijksmonumenten.

- De Lier heeft 9 gemeentelijke monumenten.

- RK kerk HH Martelaren van Gorcum (Kerklaan 8).

- 15e-eeuwse Hervormde Domkerk of Joriskerk (Hoofdstraat 51) met scheve toren.

- Molenromp van de Oude Liermolen.

- Gevelstenen in De Lier.

- In het Tekno Museum is een collectie van ruim 3.000 modellen van vrachtwagens te bezichtigen. Sinds 1974 is Tekno producent van miniatuur vrachtwagens. Voor veel transportbedrijven heeft Tekno modellen gefabriceerd. In de loop der jaren is een grote collectie opgebouwd.

- Museum De Timmerwerf is een klein maar bijzonder museum, dat de praktijk van het timmerleven door de jaren heen laat zien. Het bevindt zich in een prachtig historisch pand dat dateert uit 1642. Delen ervan gaan zelfs terug tot het eerste kwart van de 15e eeuw, toen hier het ’Leien Huis’ stond: een stenen huis met leien op het dak. De achterliggende 18e-eeuwse woning is ingericht in de stijl van omstreeks 1900, toen het laatste gezin hierin woonde.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranje Comité De Lier bestaat al sinds 1920. Het comité organiseert jaarlijks vele diverse activiteiten, met de nadruk op en rond Koningsdag, maar ook met de jaarlijkse feestweek BraDeLierweek in augustus. De toeloop voor de activiteiten van het Oranje Comité is vaak groot en de deelnemers en comitéleden beleven veel plezier aan het bijwonen en organiseren ervan. Voor het comité is bijdragen aan het plezier van anderen dan ook het belangrijkste doel.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichten van De Lier.

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Na jarenlang twee aparte slagwerkgroepen te zijn geweest, zijn in 2012 de slagwerkgroep van Liora De Lier en de slagwerkgroep van EMM Maasdijk samengevoegd tot Slagwerkgroep Westland. Ze verzorgen het slagwerk bij Marching Band Liora, en treden ook op als individuele slagwerkgroep. Zo hebben we al meegedaan op een eigen boot met het Varend Corso Westland, de hardlopers binnengehaald bij de jaarlijkse VTM hardloopwedstrijd in Maasdijk en verscheidene keren de dorpscentra op hun kop gezet. Dit alles zorgt altijd voor veel enthousiaste reacties van het publiek.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van De Lier.

Reactie toevoegen