Lierhand

Plaats
Buurtschap
Westland Midden-Delfland
Delfland
Zuid-Holland

lierhand_buurtschapsgezicht_2001.jpg

Lierhand, buurtschapsgezicht

Lierhand, buurtschapsgezicht

Lierhand

Terug naar boven

Status

- Lierhand is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Delfland, in grotendeels gemeente Westland (t/m 2003 gemeente De Lier, in 2004 over naar gemeente Westland, met daarbij een grenscorrectie ten gunste van deze nieuwe gemeente Westland), en deels gemeente Midden-Delfland (t/m 2003 gemeente Schipluiden, in 2004 over naar de eveneens nieuwe gemeente Midden-Delfland (door de hiervoor genoemde grenscorrectie een kleiner deel dan onder de gemeente Schipluiden viel)).

- De buurtschap Lierhand valt grotendeels onder het dorp De Lier, deels onder het dorp 't Woudt. Omdat laatstgenoemd dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen zowel het dorp 't Woudt als het Woudtse deel van de buurtschap voor de postadressen 'in' Schipluiden. Het Lierse deel van de buurtschap valt wél ook voor de postadressen onder het dorp De Lier.

- De buurtschap Lierhand heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1849-1850 Lierhand.

Naamsverklaring
Voor het eerste deel, zie De Lier. De betekenis van het tweede deel is onduidelijk, misschien dissimilatie van -land?(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Lierhand ligt NO van De Lier, rond het punt waar de wegen Noord-Lierweg, Woudtzicht en Groeneveldseweg bij elkaar komen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Lierhand omvat ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De 17e-eeuwse boerderij Lierhand (Noord-Lierweg 4) is in 2020 gekocht door Kevin en Doriene Daleboudt. Doriene is naast deze boerderij opgegroeid en gaat hier een bed & breakfast runnen. Kevin en Doriene gaan de boerderij restaureren. Dat is een monsterklus. Niet alleen het dak wordt vernieuwd, ook de muren en het binnenwerk gaan op de schop. De boerderij is een Rijksmonument, waardoor het echtpaar met allerlei historische elementen rekening moet houden.

Reactie toevoegen