De Gagel

Plaats
Buurtschap
Land van Cuijk
Noordoost Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

De Gagel

Terug naar boven

Status

- De Gagel is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente (en streek) Land van Cuijk. T/m 2021 gemeente Mill en Sint Hubert.

- Buurtschap De Gagel valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Mill.

- Buurtschap De Gagel heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840(1) De Gagel.

Naamsverklaring
Deze term werd vroeger gebruikt voor land met veel onkruid, waarschijnlijk naar het voorkomen van het heestergewas gagel 'mirtedoorn' (Myrica gale).(2)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Gagel ligt rond wegen Gagelweg, Schippersdijk, Graafseweg (het gedeelte tussen de wegen Schippersdijk en Bergseweg), Busweg en Paulweg. De buurtschap ligt NW van het dorp Mill, ONO van het dorp Langenboom, ZO van het dorp Escharen en de stad Grave, ZZW van het dorp Gassel en ZW van het dorp Beers.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap De Gagel 20 huizen met 120 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Links

- De wijk Z van de buurtschap, NW van de dorpskern van Mill, W van het Peelkanaal, waar de straten naar vogels zijn genoemd, heet kennelijk ook De Gagel. Er is althans een buurtvereniging in die wijk die zo heet. Het maandblad van de buurtvereniging, De Gagelaar, is via de site ook online te lezen.

Reactie toevoegen