Mill

Plaats
Dorp
Mill en Sint Hubert
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

mill stationsstraat 1969 [640x480].jpg

Mill Stationsstraat 1969

Mill Stationsstraat 1969

DK_20110411_4691_Kasteel_Aldendriel_te_Mill.jpg

Mill, bijgebouwen kasteel Aldendriel

Mill, bijgebouwen kasteel Aldendriel

mill_kasteel_tongelaar_1.jpg

Mill, kasteel Tongelaar

Mill, kasteel Tongelaar

mill_kasteel_tongelaar_toren.jpg

Mill, het oudste deel van kasteel Tongelaar is de toren

Mill, het oudste deel van kasteel Tongelaar is de toren

mill_boerderij_op_landgoed_tongelaar.jpg

Mill, boerderij op landgoed Tongelaar

Mill, boerderij op landgoed Tongelaar

Mill

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Mill.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Mill.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Mill (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Mill is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Mill en Sint Hubert. Het is de hoofdplaats van de gemeente.

- Onder het dorp Mill vallen de buurtschappen Borneo, Bruggen, De Gagel, Heihoek (deels, één pand), Meeren en Molengat (grotendeels). Dit zijn in totaal 6 buurtschappen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Mill, kunt u terecht bij Stichting Myllesheem.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mill heeft 76 rijksmonumenten.

- Molen De Korenbloem.

- Mariakapellen.

- Gevelstenen in Mill.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- MSC Mill organiseert ieder jaar rondom Kasteel Aldendriel de Historische Motorraces.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Groespeel, een gebied ZW van Mill, rond de Groespeelweg, is in 2012 heringericht, met o.a. natuuraanleg langs de Groote Beek, het Duits Lijntje en het Peelkanaal; betere verkaveling voor de landbouw; aanleg wandel- en fietspaden voor de recreant; aanpak bosranden van de Molenheide en herstel in oude glorie van de Peellinie. Het Gebiedsprogramma Groespeel maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen in Noord-Brabant verandert het platteland. Nieuwe natuurgebieden komen tot stand, rivieren krijgen de ruimte, dorpen blijven leefbaar en landbouw kan zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van de provincie Noord-Brabant.

- Het 490 ha grote landgoed Tongelaar ligt N van Mill, in grotendeels gemeente Mill en Sint Hubert, deels gemeenten Grave en Cuijk. Het landgoed wordt doorsneden door het Peelkanaal, de Lage Raam en de Ottersgraaf / Biestgraaf. Op de plaats van het huidige kasteel Tongelaar lag al in de 9e eeuw een vluchtburcht op een natuurlijke verhoging. In 2009 is het project Verdrogingsbestrijding Landgoed Tongelaar afgerond. De maatregelen zorgen voor het vernatten van het gebied en het versterken van de ecologische waarden. Diersoorten zoals de das, kamsalamander, kleine modderkruiper, poelkikker en bijzondere libellen krijgen hierdoor een beter leefgebied. De maatregelen betroffen o.a. het dempen en verleggen van waterlopen / beekherstel van een oude loop: het verondiepen en versmallen van de Biestgraaf / plaatselijk verhogen van het waterpeil door middel van stuwen / de aanleg van poelen, natuurvriendelijke oevers en maaiveldverlaging. Hierdoor krijgt het gebied de oorspronkelijke vochtige en natte eigenschappen terug. Zo kunnen natte bloemrijke graslanden ontstaan en plantensoorten die van kwelwater afhankelijk zijn, krijgen weer een kans. Oude tracés van waterlopen hebben de licht meanderende vorm teruggekregen.

Landgoed Tongelaar wordt beheerd door Brabants Landschap. Kasteel Tongelaar wordt sinds 2016 beheerd door de firma Smaakmakers Mill. Na een verbouwing van 3 maanden zijn zij er in maart 2016 gestart. Emil Minten van Smaakmakers Mill: "Wij willen het kasteel weer van de mensen maken, dat het er leeft en bruist. Daarin zoeken wij zoveel mogelijk verbinding met lokale partijen; Myllesheem, IVN, lokale leveranciers en ondernemers. We gaan 4x per jaar een Pop-up restaurant organiseren; aspergeweken, wild, kerst en een Pluk & Oogstfeest in de herfst. Met foodwalks en diners in het veld; lange schuif-maar-aan-tafels met lekker eten en drinken van hier, van onze eigen brouwerij. We gaan meedoen met de Dag van het Kasteel en de Week van het Landschap. Myllesheem gaat een permanent historisch infocentrum maken op het kasteel en vanaf maart is Kasteel Tongelaar elke zaterdag en zondag open voor publiek. Met exposities, concerten, excursies, muziek of BBQ op het plein, en ezeltjestochten voor de kids.”

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Mill.

- Zorgboerderij De Horst. - Zorghoeve Stichting Domus Mill.

Reactie toevoegen