Mill

Plaats
Dorp
Mill en Sint Hubert
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

mill stationsstraat 1969 [640x480].jpg

Mill Stationsstraat 1969

Mill Stationsstraat 1969

DK_20110411_4691_Kasteel_Aldendriel_te_Mill.jpg

Mill, bijgebouwen kasteel Aldendriel

Mill, bijgebouwen kasteel Aldendriel

mill_kasteel_tongelaar_1.jpg

Mill, kasteel Tongelaar

Mill, kasteel Tongelaar

mill_kasteel_tongelaar_toren.jpg

Mill, het oudste deel van kasteel Tongelaar is de toren

Mill, het oudste deel van kasteel Tongelaar is de toren

mill_boerderij_op_landgoed_tongelaar.jpg

Mill, boerderij op landgoed Tongelaar

Mill, boerderij op landgoed Tongelaar

Mill

Terug naar boven

Status

- Mill is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Mill en Sint Hubert. Het is de hoofdplaats van de gemeente.

- Onder het dorp Mill vallen ook de buurtschappen Borneo, Bruggen, De Gagel, Heihoek (deels, één pand), Meeren en Molengat (grotendeels). Dit zijn in totaal 6 buurtschappen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Mill grenst in het ZW aan Vliegbasis Volkel, in het W aan Langenboom, in het N aan Escharen en Gassel, in het NO aan Beers, in het O aan Haps, in het ZO aan Sint Hubert en in het Z aan Wilbertoord, en ligt NO van Odiliapeel, ONO van Volkel en Uden, O van Zeeland, ZZO van Grave en ZW van Cuijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Mill 60 huizen met 375 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.400 huizen met ca. 6.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Mill, kun je terecht bij Stichting Myllesheem.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mill heeft 76 rijksmonumenten.

- Molen De Korenbloem is gebouwd in 1857. - Onder deze link vind je de geschiedenis van de molen. - De meest recente restauratie is in 2015 gereed gekomen. - Op 29 maart 2015 is de molen feestelijk heropend. In de molenwinkel verkopen ze naast de gebruikelijke meelproducten zoals broodmixen, 2 heel bijondere producten. Namelijk naar eigen zeggen "Het lekkerste ouderwets ambachtelijke handgemaakte Brabantse worstenbroodje. Wij gebruiken uitsluitend het beste gehakt van onze slager en brengen dit zelf op smaak. Met de hand rollen wij van het gehakt en het deeg een vol worstenbroodje. De opbrengst komt geheel ten goede van behoud en onderhoud van de molen." Hun slogan “Van kop tot kont worst in de mond” is in december 2017 overigens gekozen tot de slechtste reclameslogan van dat jaar...

Molenaar Ramon Ligthart van De Korenbloem hoopte al dat ‘zijn’ slogan zou winnen. Hij vindt het namelijk een prima leus en licht dat als volgt toe: "Normaal gesproken is een worstenbroodje maar voor de helft gevuld, maar bij ons is hij van kop tot kont gevuld met worst, vandaar de slogan." Hij vervolgt: "Een Brabander snapt dat. In het westen denken ze misschien wel: wat is dit nou voor iets?" We moeten bekennen dat de redactie van Plaatsengids.nl het als westerling ook niet snapte, en dacht dat de kop en kont op de worstenbroodjes-eter sloegen in plaats van op het broodje zelf... En dan is er nog het "Kuukske van Hier. Een echt streek-koekje, met grondstoffen uit alle dorpen van deze gemeente, namelijk meel van de Millse molen, boter uit Sint Hubert, eieren uit Langenboom en honing uit Wilbertoord. Met als extra toevoeging een granola mix van spelt, amandel, haver, zonnepit, honing, bruine basterd, cranberry’s en... het geheim van Teun de bakker van Hier."

- Mariakapellen.

- Gevelstenen in Mill.

- Beschrijving orgel Sint-Willibrorduskerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- MSC Mill organiseert ieder jaar rondom Kasteel Aldendriel de Historische Motorraces.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Groespeel, een gebied ZW van Mill, rond de Groespeelweg, is in 2012 heringericht, met o.a. natuuraanleg langs de Groote Beek, het Duits Lijntje en het Peelkanaal; betere verkaveling voor de landbouw; aanleg wandel- en fietspaden voor de recreant; aanpak bosranden van de Molenheide en herstel in oude glorie van de Peellinie. Het Gebiedsprogramma Groespeel maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen in Noord-Brabant verandert het platteland. Nieuwe natuurgebieden komen tot stand, rivieren krijgen de ruimte, dorpen blijven leefbaar en landbouw kan zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van de provincie Noord-Brabant.

- Het 490 ha grote landgoed Tongelaar ligt N van Mill, in grotendeels gemeente Mill en Sint Hubert, deels gemeenten Grave en Cuijk. Het landgoed wordt doorsneden door het Peelkanaal, de Lage Raam en de Ottersgraaf / Biestgraaf. Op de plaats van het huidige kasteel Tongelaar lag al in de 9e eeuw een vluchtburcht op een natuurlijke verhoging. In 2009 is het project Verdrogingsbestrijding Landgoed Tongelaar afgerond. De maatregelen zorgen voor het vernatten van het gebied en het versterken van de ecologische waarden. Diersoorten zoals de das, kamsalamander, kleine modderkruiper, poelkikker en bijzondere libellen krijgen hierdoor een beter leefgebied.

De maatregelen betroffen o.a. het dempen en verleggen van waterlopen / beekherstel van een oude loop: het verondiepen en versmallen van de Biestgraaf / plaatselijk verhogen van het waterpeil door middel van stuwen / de aanleg van poelen, natuurvriendelijke oevers en maaiveldverlaging. Hierdoor krijgt het gebied de oorspronkelijke vochtige en natte eigenschappen terug. Zo kunnen natte bloemrijke graslanden ontstaan en plantensoorten die van kwelwater afhankelijk zijn, krijgen weer een kans. Oude tracés van waterlopen hebben de licht meanderende vorm teruggekregen.

Landgoed Tongelaar wordt beheerd door Brabants Landschap. Kasteel Tongelaar wordt sinds 2016 beheerd door de firma Smaakmakers Mill. Na een verbouwing van 3 maanden zijn zij er in maart 2016 gestart. Emil Minten van Smaakmakers Mill: "Wij willen het kasteel weer van de mensen maken, dat het er leeft en bruist. Daarin zoeken wij zoveel mogelijk verbinding met lokale partijen; Myllesheem, IVN, lokale leveranciers en ondernemers. We gaan 4x per jaar een Pop-up restaurant organiseren; aspergeweken, wild, kerst en een Pluk & Oogstfeest in de herfst. Met foodwalks en diners in het veld; lange schuif-maar-aan-tafels met lekker eten en drinken van hier, van onze eigen brouwerij. We gaan meedoen met de Dag van het Kasteel en de Week van het Landschap. Myllesheem gaat een permanent historisch infocentrum maken op het kasteel en vanaf maart is Kasteel Tongelaar elke zaterdag en zondag open voor publiek. Met exposities, concerten, excursies, muziek of BBQ op het plein, en ezeltjestochten voor de kids.”

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Mill (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Sport: - WSV Amicitia is een sportieve wandelclub in Mill. Ze organiseren jaarlijks de Millse Mars, de Avondvierdaagse en de Winterseriewandelingen.

- Zorg: - Zorgboerderij De Horst. - Zorghoeve Stichting Domus Mill.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Mill.

Reactie toevoegen