Blauwenhoek

Plaats
Buurtschap
Land van Cuijk
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Blauwenhoek

Terug naar boven

Status

- Blauwenhoek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente (en streek) Land van Cuijk. T/m 1993 gemeente Oploo, St. Anthonis en Ledeacker. In 1994 over naar gemeente Sint Anthonis, in 2022 over naar gemeente Land van Cuijk.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Oploo.

- De buurtschap Blauwenhoek heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1803-1820 den Blauwenhoek, 1865 Blaauwenhoek.

Naamsverklaring
Benoemingsmotief onbekend. Elders (Didam: 1769 Blauwenhoek, 1820 het Blauwe hoekje) voorkomend als veldnaam, mogelijk naar het slechte blauwgras. Vergelijk Blauw.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Blauwenhoek ligt rond de wegen Loonseweg (het gedeelte tussen de Watermolenstraat en de Blauwstraat), Deurneseweg (het gedeelte NO van de weg Spekklef), Bus, Blauwstraat, Gemertseweg (het gedeelte Z van de weg Steenakker (de N272)) en Steenakker. De buurtschap ligt direct W, ZW en Z van het dorp Oploo, ZW van het dorp Sint Anthonis, W van het dorp Stevensbeek en NO van het dorp Westerbeek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Blauwenhoek omvat ca. 70 huizen met ca. 175 inwoners.

Reactie toevoegen