Berkel-Enschot

Plaats
Dorp
Tilburg
Hart van Brabant
Noord-Brabant

berkel enschot cistercienzer abdij [640x480].jpg

Berkel Enschot Cistercienzer abdij

Berkel Enschot Cistercienzer abdij

NB gemeente Berkel-Enschot in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Berkel-Enschot in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Berkel-Enschot in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Berkel-Enschot

Terug naar boven

Status

- Berkel-Enschot is een tweelingdorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Tilburg. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1996.

- Wapen van de voormalige gemeente Berkel-Enschot.

- Onder het dorp Berkel-Enschot vallen ook de buurtschappen Brem, De Kraan, Heikant, Heuveltje, 't Hoekske (deels), Koningshoeven (deels) en Moerenburg (deels). Dit zijn in totaal 7 buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Oorspronkelijk waren Berkel en Enschot twee aparte dorpen. Rond 1973 is men ze als één dorp Berkel-Enschot gaan beschouwen. Dat kwam bijvoorbeeld tot uitdrukking in de poststempels, waar in dat jaar de benamingen 'Berkel' en 'Enschot' verdwenen en nieuwe stempels met de naam 'Berkel-Enschot' werden verstrekt.

Terug naar boven

Ligging

Berkel-Enschot ligt direct NO van Tilburg en verder W van Oisterwijk, Z van Udenhout en NW van Moergestel. In het Z (maar niet in het uiterste Z) van het dorpsgebied ligt het Knooppunt De Baars; van hieruit lopen de A58 in ZW en ZO richting (in die richting nog even door en langs de grens van het dorpsgebied) en de A65 in NO richting, die even verderop langs de O grens van het dorpsgebied gaat lopen, en, weer iets verderop, nog steeds langs die grens, overgaat in de N65.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 heeft de gemeente Berkel-Enschot 156 huizen met 999 inwoners, verdeeld in de dorpen Berkel 63/399 (= huizen/inwoners) en Enschot 56/351 en de buurtschap Heukelom 37/249.

- Per 1-1-1997 is de gemeente opgeheven en als volgt verdeeld:
naar de gemeente Tilburg: 1.178 hectare met 3.774 huizen en 10.258 inwoners;
naar de gemeente Oisterwijk: 783 hectare met 118 huizen en 395 inwoners (dit betrof het buitengebied O van de A65/N65, waar de nieuwe grens tussen de gemeenten Tilburg en Oisterwijk is komen te liggen, met daarin de buurtschap Heukelom).

- Tegenwoordig omvat het dorp Berkel-Enschot ca. 4.550 huizen met ca. 11.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Berkel-Enschot, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundekring De Kleine Meijerij (die o.a. dit dorp als werkgebied heeft).

- Verhalen over de geschiedenis van Berkel-Enschot en Heukelom op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Berkel-Enschot krijgt de komende jaren een nieuw centrum. Het bestaande winkelcentrum Eikenbosch wordt verplaatst naar het kloosterterrein van abdij Koningsoord. Hier wordt tevens de nieuwe woonwijk Koningsoord gerealiseerd. Het centrumplan bestaat uit 4 gebouwblokken met in de plint horeca en winkels en daar boven 130 appartementen. Een groen plein en een dorpsplein met een kleine markthal voor weekmarkten en braderieën dragen bij aan het dorpse karakter. De oude abdij, het eikenlaantje, de bijzondere heggen en de algehele uitstraling van het klooster blijven behouden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Berkel-Enschot heeft 26 rijksmonumenten.

- Mariakapellen.

- Beschrijving orgel Sint Caeciliakerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging CV Juin.

- Kraanpop (weekend eind september).

Terug naar boven

Eten en drinken

- De Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven is vooral bekend van haar trappistenbier La Trappe. Sinds 2014 is daar ook geitenkaas bij gekomen. Verder zjin er plannen voor een imkerij, zodat men ook honing kan gaan maken.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Berkel-Enschot door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Berkel-Enschot (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Berkel-Enschot.

- Sport: - Voetbalvereniging Jong Brabant.

- Overige verenigingen: - Vogelvereniging De Goudvink is recentelijk verhuisd van Udenhout (voormalig Café De Schol) naar Berkel-Enschot (Café Het Raadhuis).

Reactie toevoegen