Heukelom (Oisterwijk)

Plaats
Buurtschap
Oisterwijk
Hart van Brabant
Noord-Brabant

Heukelom (Oisterwijk)

Terug naar boven

Status

- Heukelom is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Oisterwijk. T/m 1996 gemeente Berkel-Enschot.

- Bij de gemeentelijke herindeling van 1997, waarbij de gemeente Berkel-Enschot grotendeels is overgegaan naar de gemeente Tilburg, is middels een grenscorrectie het buitengebied van de gemeente Berkel-Enschot O van de A65, met daarin de buurtschap Heukelom, overgegaan naar de gemeente Oisterwijk. De grenscorrectie betrof een gebied van 783 hectare met 118 huizen en 395 inwoners.

- Na deze gemeentelijke herindeling heeft Heukelom een eigen postcode (5059) en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, en is daarmee een formele woonplaats geworden, omdat het administratief immers niet meer onder Berkel-Enschot kon vallen, omdat beide sinds de herindeling immers onder verschillende gemeenten vallen (en een 4-cijferige postcode altijd maar in één gemeente mag liggen).

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De buurtschap is verdeeld in Hoog Heukelom N van de spoorlijn en Laag Heukelom Z van de spoorlijn.

Carnaval
Tijdens carnaval heet de buurtschap Rommelpot.

Trivia
Een grappig toeval is dat bij Leerdam een dorp Heukelum ligt, dat vroeger ook Heukelom heeft geheten, en dat dat ook nog eens eveneens tegenover een dorp Oosterwijk ligt.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Heukelom ligt O van Berkel-Enschot, W van Oisterwijk en grenst in het W aan de A65. De buurtschap wordt doorsneden door de spoorlijn Tilburg-Boxtel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Heukelom 37 huizen met 249 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 270 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van buurtschap Heukelom.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze buurtschap, kun je terecht bij Heemkundekring De Kleine Meijerij (die o.a. Heukelom als werkgebied heeft). De vereniging beschikt over een eigen gebouw, het Heemcentrum (Spoorlaan 70 te Oisterwijk), waar vergaderingen plaatsvinden en waarin de bibliotheek- en documentatiecollectie is ondergebracht. Daarnaast is er ook een kleine tentoonstellingsruimte met wisselende exposities. Openingstijden: iedere vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur, of op afspraak met de bibliotheekcoördinator dhr. J. Franken (tel. 013-5333366).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heukelom heeft 8 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Heukelom.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Ieder jaar organiseert Mensport Heukelom in een weekend in april de eerste Outdoor SWM van het seizoen in District Zuid.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Heukelom (online te bestellen).

Terug naar boven

Beeld

- Diaserie wandeling Heukelom - Oisterwijk door Loes Westgeest.

- Diaserie wandeling Heukelom - Tilburg door Loes Westgeest.

- Fotoreportage van de buurtschap door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Actualiteiten over Heukelom op Facebook.

Reactie toevoegen