Anreep

Plaats
Buurtschap
Assen
Drenthe

Anreep

Terug naar boven

Status

- Anreep is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Assen.

- De buurtschap Anreep valt, ook voor de postadressen, onder de stad Assen.

- De buurtschap Anreep ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Anriep.

Oudere vermeldingen
1141 vervalst? kopie 15e eeuw Anrep, 1217 kopie, 1302, 1439, 1534 Anrepe, 1597 Anriepe, 1634, ca. 1660, 1781 Anrepe, 1840 'Anrijp of Anreep'. De plaatsnaam komt reeds voor in een giftbrief uit 1141 van Harbertus, de 26e bisschop van Utrecht.

Naamsverklaring
Voorzetsel an met de betekenis 'op, hoger gelegen' en reep = rijp 'strook land, waterkant, rand, oever'. Vergelijk Anloo.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Anreep ligt rond de gelijknamige weg, Z van het Anreeperdiep en W van het Deurzerdiep, direct ZO van de stad Assen. De buurtschap ligt verder NNW van het dorp Ekehaar, W van het dorp Rolde, Z van het dorp Loon en NO van het dorp Hooghalen en de A28.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Anreep 6 huizen met 42 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 70 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Anreep (op de pagina onder de link even op "Anreep en Schieven" klikken, vrij bovenaan).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Anreep heeft 1 rijksmonument, zijnde de 19e-eeuwse boerderij met achterbaander op nr. 6.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kan er worden geschaatst op de ijsbaan van IJsbaanvereniging Anreep - Schieven. De natuurijsbaan is opgericht in 1928. Bij flinke vorst ligt hier een prachtige ijsbaan waarop door zeer velen met plezier wordt geschaatst. De ijsbaan heeft een gezellige kantine ('keet') en beschikt over verlichting zodat ook ’s avonds kan worden geschaatst. Tevens is er muziek op de baan. Op aanvraag kan van maandag t/m vrijdag ’s morgens de ijsbaan worden afgehuurd, bijvoorbeeld voor schoolklassen of andere groepsactiviteiten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Deurzerdiep en het Anreeperdiep zijn in 2015 heringericht. Assen krijgt hierdoor weer een verbinding met het bekenstelsel van de Drentsche Aa. Door de oorspronkelijke beekloop over een lengte van 3,4 kilometer te herstellen wordt de biodiversiteit en de recreatieve waarde van het gebied vergroot. Het project gaat tevens de verdroging tegen. Tegelijkertijd kan er nu 650.000 kubieke meter water extra worden opgeslagen in natte perioden. Doordat de beek weer een kronkelend pad volgt wordt deze langer en kan het bekken meer water bevatten.

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje over Anreep in de winter van 1979.

Reactie toevoegen