Hooghalen

Plaats
Dorp
Midden-Drenthe
Drenthe

Hooghalen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Hooghalen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Hooghalen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hooghalen.

Terug naar boven

Status

- Hooghalen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Midden-Drenthe. T/m 1997 gemeente Beilen.

- Onder het dorp Hooghalen vallen ook de buurtschappen Laaghalen en Laaghalerveen. O van Hooghalen ligt ook nog de straatnaam Oosthalen met een huizengroepje in het buitengebied, maar dat wordt blijkbaar, in tegenstelling tot Laaghalen en Laaghalerveen, niet als buurtschap beschouwd.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Hooghaolen, Haolen. In de praktijk wordt daar het dorp met de bijbehorende, hierboven reeds genoemde buurtschappen mee bedoeld. Een inwoner van dit dorp is een Haoler.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Hooghalen is een Vijfsterrendorp. Wat dat inhoudt, kunt u lezen onder de link.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hooghalen heeft 5 rijksmonumenten.

- Op Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden de levens van 107.000 Nederlandse joden in herinnering gehouden. Tussen 1942 en 1945 zijn door de Duitse bezetter 107.000 joodse Nederlanders en vluchtelingen weggevoerd. Hiervoor gebruikten de nazi's kamp Westerbork. Dit kamp was in 1939 als Centraal Vluchtelingenkamp voor uit Duitsland gevluchte joden in gebruik genomen. In 1942 werd het een Durchgangslager, een tijdelijke verblijfplaats voor in Nederland levende joden. Ook Sinti en Roma en verzetsstrijders werden van hieruit naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor gedeporteerd. Het leven in kamp Westerbork werd door hoop en angst bepaald. Bijna iedere week vertrok op dinsdag de trein. Goederenwagons met een vastgesteld aantal slachtoffers. 93 keer vertrok zo'n transport. Slechts 5.000 gedeporteerden overleefden de oorlog.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Hooghalen.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hooghalen.

Reactie toevoegen