Zwanenburg

Plaats
Dorp
Haarlemmermeer
Kennemerland
Noord-Holland

zwanenburg kastanjelaan [640x480].jpg

Zwanenburg Kastanjelaan

Zwanenburg Kastanjelaan

Zwanenburg

Terug naar boven

Status

- Zwanenburg is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Haarlemmermeer.

- Zwanenburg werkt op veel gebieden intensief samen met het aan de overzijde van de Ringvaart van de Haarlemmermeer gelegen kleinere dorp Halfweg (gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude). Zij worden in de praktijk dan ook wel als tweelingdorp Zwanenburg-Halfweg beschouwd.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De plaatsnaam is op 28-8-1913 door de gemeenteraad vastgesteld. Het dorp is vernoemd naar het huis Swanenburg in Halfweg, dat eertijds dienst deed als Gemeenlandshuis van Rijnland (later is hierin Suikerfabriek Holland, daarna gefuseerd tot het bekende CSM, gevestigd).

Terug naar boven

Ligging

Zwanenburg ligt in het uiterste N van de gemeente Haarlemmermeer en grenst in het N aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer en aan het dorp Halfweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Zwanenburg heeft ca. 3.500 huizen met ca. 7.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Zwanenburg door Jan Wies.

- De in 2007 opgerichte Stichting Historisch Halfweg bestudeert de geschiedenis van de kernen in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude plus het dorp Zwanenburg.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Onder de naam 'Hart van Zwanenburg' investeert de gemeente de komende jaren in het dorpshart van Zwanenburg; het gebied van de Dennenlaan tussen de Zwanenburgerdijk en de Nolenslaan - Iepenlaan. Voor dit gebied is één ruimtelijk programma gemaakt. Doel van dit programma is om alle bestaande kleinschalige initiatieven en ideeën voor de dorpskern in samenhang te bekijken en aan te pakken, zodat de totale ontwikkeling van het centrum op een hoger plan kan komen. De sociaal-culturele voorzieningen worden verbeterd, zoals een groter en beter uitgerust nieuw dorpshuis. Het centrum van Zwanenburg gaat in de toekomst echt als dorpshart fungeren, wat de leefbaarheid van het dorp ten goede komt.

- Reportage over Zwanenburg (Sietse van der Hoek, de Volkskrant, 1998) waarin de mythe wordt ontkracht dat in Zwanenburg veel huizen te koop zouden staan vanwege de vermeende overlast van Schiphol. Veel Zwanenburgers blijken helemaal geen moeite hebben met de geluidsoverlast van Schiphol, maar vinden dat het er nu eenmaal bij hoort (of dat je meer herrie hebt van bijv. trams in Amsterdam).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Feestweek Zwanenburg-Halfweg (juni).

- Kortebaandraverij Zwanenburg-Halfweg (paardensport, op een zaterdag eind juni).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zwanenburg (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Witte Weekblad Badhoevedorp en Zwanenburg.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Ondernemingsvereniging Halfweg, Zwanenburg, Boesingheliede & omstreken zet zich in voor de bedrijven en winkels die gevestigd zijn in het werkgebied. De vereniging heeft ruim 130 leden.

Reactie toevoegen