Zuidland

Plaats
Dorp
Nissewaard
Voorne-Putten
Zuid-Holland

zuidland breedstraat [640x480].jpg

Zuidland Breedstraat

Zuidland Breedstraat

ZH gemeente Zuidland in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Zuidland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Zuidland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Zuidland

Terug naar boven

Status

- Zuidland is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Nissewaard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1979. In 1980 over naar de gemeente Bernisse, in 2015 over naar de gemeente Nissewaard.

- Wapen van de voormalige gemeente Zuidland.

Terug naar boven

Naam

In het streekdialect
Sland.

Oudere vermeldingen
Werd in de middeleeuwen ook Blenkvliet genoemd. 1340 Zuutland, 1494 Zuytlant.

Naamsverklaring
Samenstelling van land 'polderland' en zuid 'zuidelijk gelegen'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Zuidland ligt O van Hellevoetsluis, ZW van Spijkenisse, aan het Spui, het Haringvliet en de Bernisse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Zuidland 180 huizen met 1.390 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 174/1.339 (= huizen/inwoners) en polder Velgersdijk 6/52. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.200 huizen met ca. 5.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Zuidland, kun je terecht bij Historische Vereniging Zuytlant. Op de site van deze vereniging vind je op de pagina Geschiedenis al uitvoerige informatie over de geschiedenis van het dorp, verdeeld in een aantal chronologische en thematische hoofdstukken.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Polder Zuidoord blijft agrarisch gebied. Vóór het eerste kabinet-Rutte aantrad, was de bedoeling Spuimond-West in te richten als natuurgebied onder invloed van eb en vloed. Polder Zuidoord was deel hiervan, als speciale beschermingszone van het Natura 2000-gebied Haringvliet. Genoemd kabinet vond ontpoldering van Zuidoord echter niet noodzakelijk voor realisatie van de Natura 2000-doelen. Ook valt de polder buiten de verplichtingen van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), aldus het kabinet.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zuidland heeft 27 rijksmonumenten.

- Zuidland heeft 32 gemeentelijke monumenten.

- Kerk uit de 16e eeuw met toren uit de 15e eeuw. - Site Protestantse Gemeente Zuidland in wording.

- Molen De Arend.

- De Joodse begraafplaats aan de Kerkweg dateert uit 1888. Van 1887 tot 1911 was er in dit dorp een synagoge. De begraafplaats omvat nog 5 stenen en is in 1991 gerestaureerd. Alle joodse inwoners van Zuidland zijn in 1942 gedeporteerd naar de vernietingskampen en daar vermoord.

- Gevelstenen in Zuidland.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Oranjevereniging verzorgt de organisatie van de jaarlijkse Koningsdag in het dorp.

- De Wielerronde van Zuidland (op een zaterdag eind augustus) is er sinds 1953. Er zijn diverse categorieën en afstanden. De wedstrijd voor de Sportklasse telt mee voor het Rabo-klassement. Tevens is er een ploegentijdrit voor zowel licentie- als niet licentiehouders.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Openluchtzwembad 't Molengors beschikt over een badje voor de allerkleinsten, een ruim bad voor kinderen zonder zwemdiploma en een 25-meter bad voor iedereen mét zwemdiploma. Verder glijbanen, speeltoestellen, een groot springkussen, een pannaveldje en een ligweide. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om ijs, chips, snoep, tosti’s, fris, koffie en thee te kopen. Het bad is geopend van eind april tot begin september. Sinds 2008 wordt het bad geheel door vrijwilligers gerund, zonder subsidie.

- Ondernemend Zuidland! is een samenwerkingsverband tussen Middenstands Vereniging Handel & Nijverheid en winkelcentrum Slandshof.

Terug naar boven

Beeld

- Fotosite van Zuidland door Teun Kweekel, met duizenden actuele foto's en ook oude foto's en ansichten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zuidland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Zuidland.

- Lokale links: - Links naar instanties in Zuidland.

- Belangenvereniging: - Het in 2014 opgerichte Kernplatform Zuidland is een samenwerkingsverband van inwoners en andere betrokkenen ter behoud en waar mogelijk verdere verbetering van de leefbaarheid in het dorp. Het platform is ontstaan uit een enquête die de gemeente in het dorp heeft gehouden. De aandachtspunten zijn geëvalueerd. Een groep inwoners en betrokkenen heeft zich aangemeld om actief mee te werken. Hieruit zijn twee werkgroepen ontstaan: een groep wonen en zorg en een groep veiligheid en openbare ruimte.

- Sport: - De doelstelling van v.v. Zuidland is zowel met de jeugd als bij de senioren met veel plezier in het voetbalspel meedraaien op een goed prestatief niveau. - Facebookpagina Vrouwen 1.

Reactie toevoegen