Zoutelande

Plaats
Dorp
Veere
Walcheren
Zeeland

zoutelande dorpsgezicht [640x480].jpg

Zoutelande dorpsgezicht

Zoutelande dorpsgezicht

DK_20110711_2065_Zoutelande.jpg

Zoutelande, bunker in de duinen

Zoutelande, bunker in de duinen

RIT_20110711_5716_Zoutelande_Zeeland.jpg

Zoutelande, zomers straatbeeld

Zoutelande, zomers straatbeeld

RIT_20110711_5721_Zoutelande_Zeeland.jpg

Zoutelande, strand met golfbrekers

Zoutelande, strand met golfbrekers

ZL gemeente Zoutelande in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Zoutelande in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Zoutelande in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Zoutelande

Terug naar boven

Status

- Zoutelande is een dorp en badplaats in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-6-1966. Per 1-7-1966 over naar gemeente Valkenisse, in 1997 over naar gemeente Veere.

- Wapen van de voormalige gemeente Zoutelande.

- Onder het dorp Zoutelande vallen ook de buurtschappen Boudewijnskerke, Sint Janskerke, Snabbeldorp en Werendijke.

- In de Topografische atlas Zeeland (1) worden ook De Zandput en Het Kustlicht, NW van Zoutelande, als 'plaats' vermeld, vermoedelijk omdat ter plekke officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) stonden met die namen. Het zijn echter 'gewoon' bungalowparken en dus geen 'plaatsen'. Sinds medio 2011 staan er witte naamborden (wat wij ook logischer vinden). De naam Het Kustlicht is daarbij vervangen door de namen Kustlicht (zonder voorvoegsel dus) I en Kustlicht II.

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Zóetelande / Zoetelande.

Oudere vermeldingen
1256 kopie 14e eeuw Soutenlande, 1343 Zoutelanden, 1396 Salsa terra.

Naamsverklaring
- De toevoeging zout betekende in Zeeland en op de Zuidhollandse eilanden niet alleen zout, van water gezegd, maar was ook een aanduiding voor aan zee gelegen, buitendijks land (in tegenstelling tot zogenaamd vers 'binnendijks' land).(2)

- Theorie van Zoutelander André Cijvat over de verklaring van de naam Zoutelande.

Terug naar boven

Ligging

Zoutelande ligt NW van Vlissingen, ZO van Westkapelle en grenst in het Z aan de Noordzee.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Zoutelande 106 huizen met 555 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 80/372 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Werendijke 4/26, Sir Boudewijnskerke 16/111 en Sint Janskerke 6/46. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Een nieuw Langstraatplein beoogt Zoutelande weer meer allure te geven als familiebadplaats. Tegen de zeedijk langs het plein is een met beplanting overdekt 'trappentheater' gebouwd. En de 'verblijfsfunctie' is versterkt. Zo is er meer ruimte gekomen voor de horeca-terrassen en voor activiteiten. Obstakels, zoals de muziektent, de glasbak, borden, fietsklemmen en ander straatmeubilair zijn weggehaald. In plaats daarvan zijn 'in de luwte van de zeewind' langs het hele plein 'behaaglijke zitplekjes' gekomen. Ook de omgeving van het plein is op de schop gegaan. Het plein moet weer een plek worden waar 'historie, cultuur en hedendaags toerisme elkaar ontmoeten en versterken'. De herinrichting is in 2012 gereed gekomen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- 15e-eeuwse Catharinakerk met 13e-eeuwse toren. De toren heeft kenmerken van de baksteengotiek. Door vroegere verstuivingen van het duinzand is de onderste torengeleding onder het stuifzand verdwenen. Men vermoedt dat toren en kerk rond 1738 hun tegenwoordige gedaante hebben gekregen. In 2010/2011 zijn de door zout aangetaste muren hersteld.

- Korenmolen de Zoutelandse Molen is een ronde stenen grondzeiler uit 1722.

- De Willibrordusput is een waterput, oorspronkelijk gebouwd op de plaats waar Willibrord een kruis op de grond zou hebben getekend, waarna er zoet water opwelde. Volgens de legende zou de put geneeskrachtig water hebben geleverd, maar het water was brak en hooguit geschikt om de stoep te schrobben. De oorspronkelijke put verdween met de verzwaring van de zeedijk in 1958. Om de geschiedenis niet verloren te laten gaan bouwde men in de jaren tachtig onder aan de dijk, naar oude afbeeldingen, een nieuwe put.

- Gevelstenen in Zoutelande.

- Bunkermuseum.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Zoutelande Actief beoogt een interessant programma van activiteiten en evenementen samen te stellen, dat aantrekkingskracht heeft op zowel de inwoners als toeristen van deze badplaats.

- Koningsdag.

- Eenmaal per jaar wordt het vredige dorp opgeschrikt door de Strandcross (op een zaterdag in mei).

- Internationaal Beachvolleybaltoernooi en International Top Para Beach Sitting Volleyball Tournament (op een zaterdag begin juli). Het toernooi met sfeer, speelniveaus voor iedereen en extra aandacht voor de jeugd en het para beachzitvolleybal. Heb jij ook zo'n zin om te beachvolleyballen op mooi zand, aan zee, tijdens een heel gezellig toernooi? Dan is dit echt iets voor jou. Er doen ca. 90 teams mee, uit Nederland, Duitsland en België.

- Hobbeldebobbelloop (1/4 marathon, op een zaterdag in november).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zoutelande is gezien de ligging aan de Noordzee al sinds medio 19e eeuw een populaire badplaats. Het strand alhier wordt, samen met dat van Dishoek en Westkapelle, ook wel de Zeeuwse Rivièra genoemd, naar de befaamde Zuid-Franse kust. Dit omdat er weinig andere Nederlandse stranden op het zuiden zijn.

- Seizoenmarkt op de dinsdagen van half mei tot half september.

- Reddingspost Zoutelande is een duikstek in de Westerschelde waar je zowel bij hoog als bij laag water kunt duiken. De stroming is hier wel zeer sterk, zelfs rond de kentering, dus deze plek is alleen geschikt voor zeer ervaren stromingsduikers. Duik niet langer dan veertig minuten, anders kun je als gevolg van de harde stroming nauwelijks nog de kant bereiken.

Terug naar boven

Beeld

- Zoutelande op de Foto is een zeer informatieve site met heel veel oude en recente foto's en ansichtkaarten en ook veel actuele nieuwtjes en fotoreportages van evenementen en ontwikkelingen in deze badplaats. Voor de verzamelaars: sitebeheerder / fotograaf André Cijvat heeft veel ruilkaarten van plaatsen op Walcheren, in ruil voor kaarten van Zoutelande en Valkenisse die hij nog mist. Ook heeft hij een Twitter-account waarop u zich kunt abonneren voor actuele nieuwtjes betrefffende het dorp.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zoutelande (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Zoutelande.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Zoutelande.

- Onderwijs en kinderopvang: - Kindcentrum 't Paalhoofd is er voor baby’s, peuters en kinderen tot 12 jaar. Ze volgen hier een doorgaande ontwikkelingslijn vanaf hun geboorte tot het moment dat ze de basisschool verlaten. Een voorwaarde hiervoor is dat leerkrachten en pedagogisch medewerkers een team vormen, dat de kinderen in hun ontwikkeling van 0 tot 12 jaar volgt en begeleidt. Een team met voor de kinderen en voor de ouders vertrouwde gezichten. Het kindcentrum omvat een basisschool, een peutergroep, een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang (BSO). Er bestaat een hechte samenwerking tussen leerkrachten en pedagogisch medewerkers van de verschillende afdelingen. Zij werken vanuit eenzelfde visie op het gebied van leren en spelen.

Met een betekenisvol programma kunnen de kinderen hun talenten in de volle breedte ontwikkelen. Dit is het fundament van het kindcentrum in Zoutelande: “Ontwikkelen door spelen en leren”. Zo werkend ontstaat er een doorgaande lijn zonder drempels tussen kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en basisschool met buitenschoolse opvang. Het gezamenlijke doel is de bevordering en begeleiding van de ontwikkeling van ieder kind in een stimulerende, uitdagende en veilige omgeving. Naast onderwijs en opvang biedt het kindcentrum ook sport, muziek en spel, alles onder één dak. Hierdoor wordt de drempel van onderwijs en opvang naar hobby en vrije tijd laag.

- Muziek: - Muziekvereniging Luctor et Emergo is al sinds 1921 actief in Zoutelande, en omvat een fanfareorkest, slagwerkgroep, dweilorkest, jeugdorkest en een AMV-groep. Luctor et Emergo is een bloeiende vereniging waar iedereen die graag musiceert op een leuke, gezellige en (als er geoefend wordt) fanatieke verenigingssfeer aan z'n trekken kan komen.

- Sport: - vv De Meeuwen (voetbal). - Tennisvereniging De Golfbreker.

- Zorg: - Zorgboerderij Buyskêrke.

Reactie toevoegen