Noordermeer

Plaats
Buurtschap
Koggenland
West-Friesland
Noord-Holland

noordermeer_straatnaambord.jpg

De buurtschap Noordermeer heeft geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen

De buurtschap Noordermeer heeft geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen

Noordermeer

Terug naar boven

Status

- Noordermeer is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Koggenland. T/m 1978 gemeente Wognum. Bij de herindelingen van 1979 in deze regio is de buurtschap middels grenscorrectie overgegaan naar de nieuwe gemeente Wester-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Koggenland.

- De buurtschap Noordermeer valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zuidermeer.

- De buurtschap Noordermeer heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je in de buurtschap bent aanbeland.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1575 Noore meer, 1680 herdruk 1745 Noorder Meer, 1840 De Noordermeer.

Naamsverklaring
Samenstelling van noord 'noordelijk gelegen' en meer 'waterplas', naar de ligging aan het Baarsdorpermeer en ter onderscheiding van Zuidermeer.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Noordermeer ligt rond de gelijknamige weg, direct N van het dorp Zuidermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Noordermeer 13 huizen met 66 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Een leuke wandelroute hier in de buurt kun je als volgt lopen: Start op de Grote Zomerdijk, komend van de Kerkweg in Wognum, rechtsaf de dijk op. Hier is geen voetpad. Langs deze oude dijk zijn o.a. moderne koeienbedrijven te zien bij oude stolpen. Na ongeveer 2 km bij een zilverkleurig bruggetje linksaf de Noordermeer op (het straatnaambordje staat pas veel verder, in de bocht). Deze weg volgen tot de eerste kleine afslag links (is een fietspad), de Rijndijk. Hier wandel je tussen de weilanden en zie je met wat geluk een paar grutto’s, kieviten, scholeksters en afhankelijk van het seizoen koeien en/of schapen. De Rijndijk splitst zich af naar links, daar kun je de Pankoek op en kom je aan het eind daarvan weer op de Kleine Zomerdijk, vlakbij het beginpunt, de Kerkweg.

Voor wie iets verder wil zijn er 2 opties: je volgt de Rijndijk tot het einde op de Baarsdorpermeer, daar, linksaf volgt dan de Lekermeer, weer linksaf de Kleine Zomerdijk en dan nader je wederom de Kerkweg. Of: je laat de Rijndijk links liggen en loopt door tot eerste afslag links naar het centrum van het dorp Zuidermeer, tegenover de kerk ga je linksaf de Baarsdorpermeer op. Deze geheel aflopen (pas op, weer geen voetpad) en dan kom je weer uit bij de Lekermeer, zie boven. In de winter kun je vaak ijsvogels gezien in deze buurt, omdat de brongasinstallaties het water aldaar gedeeltelijk ijsvrij houden.

- Sinds 1999 is aan de Noordermeer het kleinschalige, ecologische gemengde bedrijf Natuurboerderij De Swaluwhof gevestigd, met boerderijdieren en nuts– en siertuinen, een natuurproject en een klein gezellig winkeltje.

Naast de Nubische en Toggenburger geiten hebben zij een aantal pluimveerassen zoals de majestueuze grote Brahma–hoenders, Araucana’s en het huisras, de Noordermeerders, die in alle vrijheid over het erf scharrelen. Oudhollandse kuifeenden, Indische loopeenden, de bijzonder zeldzame Romaanse kuifganzen en de Sebastopolganzen zijn de af en toe zeer aanwezige watervogels, die het gras kort houden en veel schadelijke insecten eten. Ook lopen er kalkoenen, pauwen en parelhoenders op het erf. Met deze dieren wordt op kleine schaal, meestal op bestelling, gefokt.

Daarnaast zijn er twee kleine boomgaarden met ouderwetse fruitboomrassen, een moestuin en een zachtfruitkooi. Om de boerderij zijn siertuinen aangelegd met veel boerenplanten zoals dahlia’s en pioenrozen. Doordat ze tuinieren op de bonkige oude zeeklei komt het tuinseizoen hier laat op gang, en in september begint de siertuin al duidelijke tekenen van de aankomende herfst en winter te vertonen. Dat wordt echter goedgemaakt door de overweldigende bloei in de zomer en dankzij de vele besdragende struiken valt er zeker in de herfst en winter ook nog te genieten.

Natuurboerderij De Swaluwhof is dagelijks geopend. Tussen 13.00 en 15.30 uur zijn de tuinen, dieren en het erf te bezichtigen. De winkel is nog een uurtje langer open, van 13.00 tot 16.30 uur. In de lente zijn de jonge dieren zeer de moeite waard. In de zomer zijn de tuinen op hun mooist en in de herfst komt de fruitoogst op gang. In de winter, zeker als er sneeuw ligt, ziet het erf er sprookjesachtig uit! Ook een rondleiding met iets lekkers voor groepen is mogelijk.

- Op Natuurboerderij De Swaluwhof doen ze hun uiterste best om de dieren een zo goed en lang mogelijk leven te geven en de natuur en de leefomgeving te beschermen. In dat kader is in 2010 i.s.m. Landschap Noord-Holland en de Provincie het Natuurproject De Swaluwhof van start gegaan. Er is o.a. een paddenpoel aangelegd en er zijn struweelhagen rond de weilanden gepoot als schuilgelegenheid voor vogels, hazen en egels. De poel is ook van groot belang voor de zwaluwen, die van de modderige oever klei afsnoepen om hun nestjes te bouwen. Helaas loopt het aantal zwaluwen terug, o.a. door de bollenteelt die veel gevaarlijke insecticiden gebruikt die ook nog zeer persistent zijn.

Er is onder meer krabbescheer aangepoot in de poel voor de groene glazenmaker, een grote libellensoort waarvan de larven deze plant nodig hebben om zich tot volwassen libel te kunnen verpoppen. Er groeit ook watergentiaan, zwanenbloem en waterkers. De poel trekt ook kikkers, padden en salamanders aan, die ook enorm te lijden hebben van verkeer en landbouwgif en de teloorgang van hun leefgebieden door almaar oprukkende woningbouw.

Bij de grote zwemvijver voor de watervogels is ook een ijsvogelwand gemaakt. Ook zijn om de weides inheemse struiken aangeplant, zodat het geheel er wat natuurlijker uitziet tussen alle monocultuur van de moderne landbouw. Door de aanplant van deze struiken zullen vogels in de winter veel meer te eten hebben van de diverse bessen, terwijl ze tevens nestgelegenheid en bescherming zullen bieden aan o.a. hazen en egels.

Reactie toevoegen