Westeind (Zuidbroek)

Plaats
Buurtschap
Midden-Groningen
Oldambt
Groningen

Westeind (Zuidbroek)

Terug naar boven

Status

- Westeind is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Oldambt, gemeente Midden-Groningen. T/m 30-6-1965 gemeente Zuidbroek. Per 1-7-1965 over naar gemeente Oosterbroek, in 1990 over naar gemeente Menterwolde, in 2018 over naar gemeente Midden-Groningen.

- De buurtschap Westeind valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zuidbroek.

- De buurtschap Westeind heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap vermeld onder de naam Oosteinde. Ook op de Kuijperkaart uit 1867 komt de buurtschap onder die benaming voor (zie daarvoor onderaan de pagina van Zuidbroek). Het vreemde daarvan is dat de buurtschap onder die naam het oostelijke einde van Sappemeer lijkt te suggeren. Geografisch gezien zou je dat kunnen denken, maar Westeind, destijds dus Oosteinde, heeft altijd onder de gemeente Zuidbroek gevallen en daar is het toch echt het westeind van.

Naamsverklaring
Zoals gesteld is de buurtschap, tegenwoordig althans, genoemd naar de ligging aan het westelijke uiteinde van het dorp en de voormalige gemeente Zuidbroek.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Westeind ligt W van Zuidbroek en O van Sappemeer en ligt rond het water het Oude Winschoterdiep, rond de geljknamige weg, het W gedeelte van de W.A. Scholtensweg en de twee westelijkste weggetjes De Akkers, en ligt ingeklemd tussen de A7 in het N en de spoorlijn in het Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Westeind (zij het dus onder de naam Oosteinde) 38 huizen met 252 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Westeind, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen