Oldambt (streek)

Streek
Oldambt
Groningen

oldambt_kaart_1791_kopie.jpg

Kaart van het Oldambt anno 1791

Kaart van het Oldambt anno 1791

Oldambt (streek)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Oldambt.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oldambt.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oldambt.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oldambt (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Het Oldambt is een streek in de provincie Groningen. De streek kan worden verdeeld in de sub-streken Klei-Oldambt en Wold-Oldambt.

- De streek Oldambt omvat de huidige gemeente Oldambt, het zuidoostelijke deel van de gemeente Delfzijl, een deel van de gemeente Menterwolde en een deel van de gemeente Bellingwedde. Oorspronkelijk werd ook het grondgebied van de gemeenten Veendam en Pekela tot het Oldambt gerekend, maar tegenwoordig wordt dit gebied onder de (in de 17e eeuw ontstane) Veenkoloniën gerekend. Tegenwoordig wordt ook het tot Nederland behorende deel van Reiderland (met uitzondering van de Punt van Reide) tot het Oldambt gerekend.

Terug naar boven

Ligging

Het Oldambt ligt in Oost-Groningen, tussen de oude Ommelanden en Westerwolde.

Terug naar boven

Geschiedenis

De geschiedenis van het Oldambt is de geschiedenis van het gaan. Toen de Groningse veeboeren, gedwongen door de runderpest, in de 19e eeuw massaal overschakelden op de productie van graan, veranderde de inrichting van landschap en maatschappij rigoureus. Boeren en arbeiders vormden tot die tijd een hechte gemeenschap; de arbeidersgezinnen woonden vaak bij de boer in. Naarmate de boeren rijker werden - dankzij  de industriele revolutie en de stijgende marktprijzen boekten ze grote winsten - groeide echter de afstand. De arbeiders werden verbannen naar kleine huisjes op de armere gronden en de boeren lieten hun woonhuizen uitbouwen tot de monumentale Oldambster boerderijen, zoals je die her en der in
de regio nog ziet staan. De arbeiders werkten 's zomers van ochtendstond tot avondrood op het land, vrouwen en kinderen net zo hard als mannen. 's Winters had de boer geen werk voor ze en moesten ze maar zien hoe ze aan de kost kwamen. Ze leefden met hun grote gezinnen in kleine huisjes, ver van de statige hoofdweg. Hun armoede was vaak schrijnend. Frank Westerman beschrijft in zijn boek De Graanrepubliek de opkomst en ondergang van de 'graanbaronnen' in het Oldambt.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in) het Oldambt, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:
- Cultuurhistorisch Centrum Oldambt te Winschoten.

- Vele artikelen over de geschiedenis van plaatsen in met name het Oldambt. Onderaan de pagina vindt u hoofdstukken per plaats.

- Streekmuseum De Oude Wolden in Bellingwolde.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de 19e eeuw schakelden de boeren in het Oldambt (o.a. i.v.m. veeziekten) over van overwegend veeteelt naar overwegend landbouw. Door verbeterde technieken in de loop van de eeuw namen de opbrengsten van de landbouw fors toe. De 'graanbaronnen' toonden hun rijkdom door zeer grote boerderijen te bouwen met veel pracht en praal. Keerzijde is dat vandaag de dag instandhouding en onderhoud een kostbare aangelegenheid is, en het lastig is om bij bedrijfsbeëindiging een herbestemming te vinden. De komende jaren wordt dan ook een toenemende leegstand van boerderijen in het Oldambt verwacht.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Een typisch Oldambster groente zijn de Oldambster witten, een witte stokboon, een tot voor kort zeldzame soort, die de afgelopen jaren aan een comeback bezig is.

Terug naar boven

Links

- Nadere informatie over het Oldambt op Wikipedia.

- Tot 1986 was er ook een Waterschap Oldambt dat ongeveer de streek Oldambt besloeg.

Reactie toevoegen