Wellerlooi

Plaats
Dorp
Bergen LB
Noord-Limburg
Limburg

wellerlooi_bankje.jpg

Rond Wellerlooi kun je urenlang wandelen door de prachtige natuur van Nationaal Park De Maasduinen. Gelukkig kun je ook onderweg, op een bankje van Het Limburgs Landschap, even bijkomen van alle indrukken. (© www.frankwandelt.nl)

Rond Wellerlooi kun je urenlang wandelen door de prachtige natuur van Nationaal Park De Maasduinen. Gelukkig kun je ook onderweg, op een bankje van Het Limburgs Landschap, even bijkomen van alle indrukken. (© www.frankwandelt.nl)

wellerlooi_fanfare_nooit_gedacht_kopie.jpg

Fanfare Nooit Gedacht uit Wellerlooi heeft in 2015 gevierd dat ze 110 jaar jong waren, en is met ca. 40 spelende leden nog altijd springlevend. (© www.fanfarenooitgedacht.nl)

Fanfare Nooit Gedacht uit Wellerlooi heeft in 2015 gevierd dat ze 110 jaar jong waren, en is met ca. 40 spelende leden nog altijd springlevend. (© www.fanfarenooitgedacht.nl)

Wellerlooi

Terug naar boven

Status

- Wellerlooi is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Bergen.

- Onder het dorp Wellerlooi vallen ook de buurtschappen Hamert, Tuindorp en Zeelberg.

Terug naar boven

Naam

In het Noord-Limburgs
De Loi, De Loj.

Oudere vermeldingen
1501 't Welreloo, 1838-1857 De Looij, 1867 Wellerlooij, De Looij, 1899 Wellerlooij of Looije, 1978 Wellerlooi.

Naamsverklaring
Betekent lo 'licht, open bos'6 behorend bij Well.(1)

Terug naar boven

Ligging

Wellerlooi ligt ZO van Bergen en Well, O van Venray en grenst in het W aan de Maas en in het O aan Duitsland (Kevelaer). Het dorp is landschappelijk fraai gelegen, te midden van de bossen, heidevelden, vennen en duinen van Nationaal Park de Maasduinen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Wellerlooi 37 huizen met 240 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oorspronkelijk is Wellerlooi een buurtschap van het dorp Well. In 1892 is het een zelfstandige parochie en daarmee dorp geworden.

Het centrum van Wellerlooi dateert grotendeels van na 1945.

Middelbaar onderwijs
In 1932 kopen de broeders van O.L. Vrouw van Zeven Smarten uit Voorhout het landhuis met 80 ha grond van de familie Haffmans, gelegen aan de Rijksweg nabij de Rode Beek. Zij bouwen hier een opleidingsinternaat voor de eigen congregatie om broeders op te leiden en een ambacht te leren. Later kunnen ook jongens uit de omliggende dorpen hier naar school. In 1938 start de ULO school. Juvenaat St. Jozef sluit begin jaren zeventig, maar de scholen gaan verder, door alle veranderingen in het onderwijs in de loop der jaren ook onder allerlei namen: LTS, MAVO, VBO, VMBO. De leraren worden er wel eens hoorndol van.

De Hamert was een kleine locatie waar iedere leerling elke leraar kende en andersom. Als leerling was je een persoon waar aandacht en zorg voor was. Er zakte zelden een leerling. Elseviers Weekblad en het Algemeen Dagblad hebben Scholengemeenschap De Hamert destijds uitgeroepen tot beste VMBO-School van Nederland. MAVO Roobeek en SG De Hamert zijn bij veel ex-leerlingen door het knusse, warme en zorgzame klimaat dat de school kenmerkte, nog altijd een begrip. Na een fusie is SG De Hamert ondergebracht bij het Valuascollege.

- In de jaren dertig van de vorige eeuw woonde de in Polen geboren kluizenaar Theophil Wagner in een hutje op de Hamert.

- Zie verder Geschiedenis van Wellerlooi op de site Archief Well.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2006 is het voormalig dorpscafé 't Centrum omgevormd tot een Dorpsservicepunt waar - naast een horecagelegenheid met mooi terras - een winkeltje, een folderpost en diverse andere voorzieningen gevestigd zijn.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wellerlooi heeft 3 rijksmonumenten.

- De St. Annakapel is in 1663 gebouwd aan de Oude Dijk, in opdracht van de heer van Well, ter gelegenheid van het huwelijk van Hendrik De Pas De Feuquières en Juliana van Limburg Stirum. Het jaartal wordt met metalen muurankers aangegeven. In 1885 wordt het kapelletje verplaatst naar de huidige plaats en gecementeerd. Ook in 2009 wordt de kapel nog een paar meter verplaatst, om ruimte te maken voor verhoging van de dijk voor de N271. Het kapelletje staat naast Hostellerie De Hamert.

- Historische boerderijen.

- Gevelstenen in Wellerlooi.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Kuluut. - De carnavalsoptocht is hier op carnavalszondag.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het ruim 1000 hectare grote landgoed en natuurgebied De Hamert is onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen.

- De Trage Tocht Wellerlooi (16 km) door Nationaal Park De Maasduinen, door o.a. de Looierheide, landgoed De Hamert en langs de Maas, is van een klassieke schoonheid. Al wandelend kom je ogen tekort. Uitgestrekte, glooiende heide met vennetjes wordt afgewisseld met fluisterstille bossen en gevarieerd rivierenlandschap. Soms waan je je in het buitenland, bijvoorbeeld op het hooggelegen paadje langs de snelstromende beek van het Geldernsch-Nierskanaal. Frank van der Meer is er in zijn verslag van deze wandelroute zelfs zo enthousiast over dat hij het een AAA+-rating toekent.

- Fietsrondje Arcen / Wellerlooi / Putjesberg / Well (51 km).

- Op Kinderboerderij De Loi kunnen de kinderen genieten van de dieren en spelen op de speelweide. Bij tropische temperaturen is de kinderboerderij in verband met het welzijn van de dieren gesloten! Raadpleeg bij twijfel de facebookpagina van de kinderboerderij. Buren stellen overlast van de kinderboerderij te hebben en ijveren voor een geluidswal.

- Sinds 2002 is de veerdienst Blitterswijck - Wellerlooi over de Maas weer in de vaart. Na een onderbreking van 45 jaar zijn sindsdien door veerboot Kobus alweer meer dan een half miljoen passagiers overgezet. De veerboot wordt bemand door een team van ca. 15 vrijwillige schippers.

- In 2016 is bij het dorp een uitkijktoren gebouwd aan de Maas. Bovenin Uitkijktoren Wellerlooi is een groot platform aanwezig, voorzien van een ‘mast’, waar je een prachtig uitzicht hebt over het dorp, de Maas en Nationaal Park de Maasduinen. Met helder weer zie je zelfs de Innovatoren in Venlo, de Sint-Petrus’ Bandenkerk in Venray en de windmolens over de grens in Duitsland.. Het ontwerp van de toren is geïnspireerd op de scheepvaart, met een knipoog naar de Maas. De toren is dagelijks vanaf 8.00 uur te beklimmen. De kosten om naar boven te gaan zijn een euro per persoon. Het draaipoortje laat telkens één persoon binnen nadat hij of zij heeft betaald met een euromunt. Als je niet naar boven durft of slecht ter been bent is de toren ook de moeite waard om vanaf beneden te bekijken. Een imposant bouwwerk midden in het Noord-Limburgse landschap. Waaghalzen hoeven niet via de trap naar beneden: zij kunnen afdalen via de buitenzijde van de toren. Onder professionele begeleiding is het mogelijk te abseilen. Bovendien is de toren uitgerust met stalen kabels, waarlangs men naar beneden kan tokkelen. Met een torenhoogte van ongeveer 25 meter zal dit voor de nodige adrenaline zorgen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Wellerlooi, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Reportage van L1-programma Óngerwaeg (7-3-2016) over de Wellerlooise Diana en een van haar pleegzonen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wellerlooi (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Wellerlooi.

- Nieuws: - Nieuws uit Wellerlooi op Facebook.

- Belangenorganisaties: - Dorpsraad Wellerlooi zet zich in voor een zo goed mogelijk leef-, woon- en werkklimaat in het dorp. Zij fungeert daarbij als schakel tussen de dorpsbewoners onderling, tussen de eigen inwoners en het gemeentebestuur en als vertegenwoordiger naar andere instanties. Dit doet zij als (niet politiek gebonden) inspraakorgaan voor beleidsplannen bij de gemeente, maar ook als organisator van lokale festiviteiten of als contactpersoon naar relevante partijen. De Dorpsraad buigt zich over uiteenlopende onderwerpen, zoals huisvesting, openbare voorzieningen, zorg en welzijn, sport en (verkeers)veiligheid. Alles wat wonen en werken in het dorp aangaat. Daarnaast houdt de Dorpsraad een scherp oog voor maatschappelijke ontwikkelingen, van waaruit zij zelf initiatieven kan ontplooien. Belangstellenden van 16 jaar en ouder en woonachtig in het dorp kunnen zich kosteloos als lid aanmelden.

- Stichting Toeristische Ontwikkeling Wellerlooi aan de Maas (STOWadM) realiseert en ondersteunt projecten die bijdragen aan de toeristische ontwikkeling in het dorp en omgeving.

- MFC: - "In 1979 besloten Henk Fransman, Jan Derks en Hans van Veldhoven dat er in het dorp een gemeenschapshuis moest komen en werd Stichting Gemeenschapshuis Wellerlooi opgericht. In dat zelfde jaar werd ook de eerste steen gelegd voor ’t Luukske 1.0. Vanaf het eerste moment nam de Scouting zijn intrek in het nieuwe gebouw. In 1999 is het gebouw uitgebreid zodat meer verenigingen gebruik konden maken van het gemeenschapshuis. Dat beschouwen we (achteraf) als 't Luukske 2.0.

Als aparte gebouwen waren de oude gymzaal en het gemeenschapshuis moeilijk te exploiteren. En het onderhoud werd de gemeente te duur. Daarom wilde zij het hele spul opdoeken. Maar dan zouden de kinderen in een dorp 10 km verderop naar een gymzaal moeten. Dat vonden de inwoners geen goed plan, dus hebben zij de schouders gezet onder een plan voor een gerenoveerd MFC, dat ze 't Luukske 3.0 hebben gedoopt. Met het plan om het hele complex als groepsaccommodatie te verhuren heeft ’t Luukske nu een doorstart gekregen. Met dank aan de vele dorpsbewoners die een aandeel hebben gekocht en meehielpen met de bouw, is er o.a. nieuw sanitair gerealiseerd, zodat scouts na een dropping kunnen douchen, en in de nieuwe (tweedehands van het Kurhaus overgenomen) professionele keuken kan met gemak een pan macaroni voor 20 hongerige kinderen worden gemaakt. Aan 't Luukske 3.0 is in 2016 en 2017 hard gewerkt. Letterlijk, door vele dorpelingen met 'twee rechterhanden'. Het is het nieuwe MFC en het bruisende hart van Wellerlooi. De thuisbasis van de verenigingen. Een professionele sociale onderneming, gerund door vrijwilligers.

Het multifunctioneel centrum is in 2016 genomineerd voor de Appeltjes van Oranje en werd in hetzelfde jaar ook tweede bij de Limburgse verkiezing van Onze Buurt. In 2019 wist Wellerlooi met onder meer 't Luukske de tweede plaats in de wacht te slepen bij de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs. Veel zaken zijn de afgelopen 40 jaar veranderd, maar een aantal zaken is nog altijd hetzelfde; 't Luukske wordt alleen door vrijwilligers draaiende gehouden en tijdens de zomermaanden verhuurd aan jeugdgroepen voor hun zomerkampen. Door deze verhuur worden extra inkomsten gerealiseerd van buiten het dorp, zodat het voor de lokale verenigingen mogelijk is om het 't Luukske tegen een schappelijke verenigingsprijs te huren. In oktober 2019 heeft MFC 't Luukske zijn 40-jarig bestaan gevierd. Tijdens deze middag presenteerden diverse gebruikers van 't Luukske zich en was er aansluitend een feestavond."

Hoe hebben jullie het aangepakt? “Er stond een dorpenronde op de agenda van het College van B&W, bedoeld als inspraakmoment voor dorpsbewoners. We zijn met een paar mensen aan de keukentafel gaan zitten en hebben het plan geschreven: Gemeenschapshuis ’t Luukske is 35 jaar geleden gebouwd, dat staat voor 1.0. De 2.0 staat voor de vorige renovatie en 3.0 voor wat we nu willen: een nieuw dak, een professionele keuken en goede sanitaire voorzieningen zodat het door verhuur rendabel wordt. Normaal zitten er tijdens zo’n dorpenronde anderhalve man en een paardekop in de zaal, dit keer zo’n 150 betrokken burgers.” Wat was de reactie van de gemeente? “Er is redelijk hard onderhandeld. Een eenmalige investering wilde de gemeente nog wel doen, maar niet iets wat op de begroting zou gaan drukken. Daarom hebben we een huis-aan-huis actie bedacht. Inwoners konden voor 25 euro een aandeel kopen. Ons streven was om voor 25.000 euro aan certificaten in de markt te zetten.” En, is dat gelukt? “Na drie maanden hadden we 25.400 euro bij elkaar. Dat betekent dat 75% van de inwoners van Wellerlooi een of meer certificaten heeft! Wat bijvoorbeeld gebeurde was dat opa voor al z’n kleinkinderen een steentje in de gymzaal kocht. Die betrokkenheid is onontbeerlijk voor het slagen van het project. En verder zijn we creatief. De bouw doen we goedkoop doordat vrijwilligers helpen en we kochten bijvoorbeeld delen van de afschreven keuken van het Kurhaus in Scheveningen. Die kunnen bij ons nog minstens dertig jaar mee." (bron: KNHM Foundation)

- Onderwijs en kinderopvang: - Het gebouw van de huidige Catharinaschool is gerealiseerd in 1964. - OKI Kinderopvang en BSO ‘t Kienderbènkske is er voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

- Jeugd: - Bij Scouting Wellerlooi spelen meer dan 100 scouts elke week hun eigen Scoutingspel als Bever, Esta, Kabouter, Welp, Verkenner, Gids of Rowan. De groep is begin jaren zestig ontstaan middels allerlei geïmproviseerde locaties en materialen en is in de loop der jaren uitgegroeid tot de huidige vereniging met clublokaal THOK.

- Muziek: - Fanfare Nooit Gedacht is opgericht in 1905, is dus al 'meer dan 110 jaar jong', aldus de site, en heeft ca. 40 spelende leden.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Resia '42 is, zoals de naam al suggereert, opgericht in 1942, en heeft in 2017 dus het 75-jarig bestaan gevierd.

- Zorg: - Zorgboerderij Grens en Maas Hoeve. - Zorgboerderij in Draf.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Wellerlooi RK.

Reactie toevoegen