Well (Limburg)

Plaats
Dorp
Bergen LB
Noord-Limburg
Limburg

well LB maasbrug 1962 [640x480].jpg

Well LB Maasbrug 1962

Well LB Maasbrug 1962

Well (Limburg)

Terug naar boven

Status

- Well is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Bergen.

- Onder het dorp Well vallen ook de buurtschappen Bosserheide, Elsteren, Kamp, Knikkerdorp en 't Leuken.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1135-1180 en 1251 Welle, 1325 Wele, 16e eeuw Wel.

Naamsverklaring
De plaatsnaam stamt van het Oudnederlandse welle 'wel, bron, waterput'. De oudste vorm kan ook betrekking hebben op Well bij Wermelskirchen (Duitsland).(1)

Terug naar boven

Ligging

Well ligt ZO van Bergen. De dorpskern grenst via uiterwaarden in het W aan de Maas. Het dorpsgebied omvat ook nog een groot stuk buitengebied O van de dorpskern en grenst in het O aan Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Well 64 huizen met 435 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.000 huizen met ruim 2.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Archief Well.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Provincie Limburg heeft in 2009 landgoed Wellsmeer gekocht van pensioenfonds BPF. Wellsmeer is een aaneengesloten landbouwgebied van bijna 400 hectare, 2 km ten oosten van Well. Het is de grootste grondaankoop van de provincie ooit. Boeren kunnen aanspraak maken op een stuk grond in dit gebied als ze ergens anders in de provincie plaats moeten maken, vanwege bijvoorbeeld de beveiliging van de Maas of de ontwikkeling van Klavertje Vier in Venlo.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Well heeft 14 rijksmonumenten.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Well.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Maasjoerts (joerts is Wells voor mus) is opgericht in 1959. - Op carnavalsmaandagavond is er een spectaculaire Lichtjesoptocht.

- Well-Lympics (Zeskamp) in juni.

- Kermis (eind augustus).

- De opbrengst van de Avond Wieler 4-Daagse (oktober) komt ten goede aan goede doelen in de regio.

- Spokentochten (eind oktober en eind november).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Anno 2016 is men fondsen aan het werven om op de Putjesberg weer een uitkijktoren te realiseren, nu voor recreatieve doeleinden, om van het uitzicht over de omgeving te kunnen genieten. Vroeger heeft hier ook een uitkijktoren gestaan, die diende om in droge periodes over de omgeving uit te kijken en zo tijdig beginnende bosbranden te kunnen ontdekken.

- In 2012 is Bezoekerscentrum De Maasduinen gerealiseerd. Het is een uniek gebouw, letterlijk hangend in de oude sluisbak die het Reindersmeer verbindt met het Leukermeer. Het is een ideale uitvalsbasis voor vele wandel- en fietsroutes. Er zijn ook 2 rolstoelpaden en er is een Speelbos voor de kinderen. De permanente tentoonstelling in het Bezoekerscentrum geeft behalve informatie over de Maasduinen ook algemene natuurinfo. Er zijn voelwanden, geurdozen en op de WC vind je weetjes over de ontlasting van de fauna in dit gebied. Ook is er een Informatie-punt dat antwoorden geeft op vragen over het gebied.

- In 1993 en 1995 treedt de Maas fors buiten haar oevers. Bewoners worden geëvacueerd, huizen lopen onder water en de schade is enorm. Sinds die tijd wordt op tal van plaatsen hard gewerkt om nieuwe overstromingen van de Maas te voorkomen. Om de veiligheid van de Limburgers te vergroten zijn en worden dijken verhoogd en verbreed, is er een hoogwatergeul tussen Well en Aijen aangelegd (waarvoor zie verder bij Aijen) en een retentiebekken bij de voorhaven van het Leukermeer NW van het dorp. Daarmee is het Maasdal beschermd tegen hoogwaters die eens in de 250 jaar voor kunnen komen.

De gemeente Bergen ziet deze werkzaamheden als een mooie kans om het te combineren met de aanleg van een prachtig gebied voor waterrecreatie. De gemeente heeft daarom het plan Maaspark Well uitgewerkt. Een plan waarin alle aspecten van veiligheid aan bod komen, maar ook natuur, toerisme, ondernemen en infrastructuur. Het is een belangrijke schakel in het grote landelijke project 'Ruimte voor de Rivier', waar op tientallen plekken langs alle grote rivieren maatregelen zijn genomen in het kader van de waterveiligheid, vaak gecombineerd met verbetering van faciliteiten op het gebied van landschap, natuur en toerisme en recreatie. Het wordt een groot natuur- en recreatiegebied tussen de Maas, de Maasduinen, de N271 en de dorpen Aijen en Well. Aantrekkelijk voor de Bergenaren én aantrekkelijk voor toeristen. In 2025 beoogt het project gereed te zijn. Zie ook de toelichting op het project Maaspark Well door aannemer Dekker (in het Engels).

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van Well op Facebook.

- Filmpje van de Koninginnebrug over de Maas bij Well door Pieter van Schijndel.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Well.

- Belangenvereniging: - Het Wells Forum houdt zich proactief bezig met de ontwikkelingen in en rond het dorp. Het is gesprekspartner van de gemeente Bergen vanuit het dorp en wordt gebruikt als klankbordgroep in vele ontwikkelingen.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Well-Kom.

- MFC: - Mutifunctioneel Centrum (MFC) De Buun is in 2010 gerealiseerd. Het complex omvat o.a. een feestzaal, sporthal, bibliotheek en BSO. - Reportage overt het 1-jarig bestaan van MFC De Buun.

- Onderwijs: - Basisschool St. Vitus.

- Muziek: - Harmonie De Vriendenkring is opgericht in 1888. - Stemmenorkest 'De Kracht van een Lied'. - Kinder- en Jeugdkoor De Vrolijke Noot.

- Sport: - E.W.C. '46 (voetbal). Voor het geval je je afvraagt wat die afkorting betekent; dat betekent Erica Walaria Combinatie.

- Overige verenigingen: - St. Antoniusgilde. - Toneelvereniging De Buunspeulers.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Well Papenbeek.

Reactie toevoegen