Vierlingsbeek

Plaats
Dorp
Boxmeer
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Vierlingsbeek

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Vierlingsbeek.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Vierlingsbeek.

- De sla die Stichting Duurzame Kost op de 5e verdieping van een kantoorgebouw in Eindhoven produceert, wordt geteeld met behulp van het aquaponics systeem van de firma Blue Acres uit Vortum-Mullem. Aquaponics is in Europa nog vrij onbekend: het is een uniek systeem dat hydrocultuur (planten kweken op water) combineert met aquacultuur (vissen kweken). De vissen leveren de benodigde voedingsstoffen voor de plantengroei - in de vorm van mest - en de planten filteren op hun beurt weer het water voor de vissen. Voordelen hiervan zijn; eerlijke groenten, want geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest (de enige toevoeging is visvoer); schone groente (geen zand) dus gebruiksklaar; minimum aan waterverbruik (wordt rondgepompt in een gesloten systeem); geteeld vanuit biologisch zaad; lokaal en kleinschalig geteeld; de planten dragen bij aan een optimale waterkwaliteit voor de vissen.

Daarnaast werkt Duurzame Kost veel en graag met mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidmarkt. Net als bij PLUS Verbeeten staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog op de agenda. Zoals je als inwoner weet werken zij graag lokaal samen, vandaar dat zij ook graag met streekroducten werken. Daarnaast hebben zij duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zij ondersteunen dit nieuwe en innovatieve initiatief dan ook graag. De sla is in diverse soorten dagelijks verkrijgbaar bij PLUS Verbeeten in Vierlingsbeek. Zo werkt het: 1. Neem de sla met wortelkluit en al uit de houder (let op voor overtollig water). 2. Verpak de sla in de bijbehorende plastic zak. 3. Zet de sla thuis in een vaas of pot met water voor dagenlang verse sla buiten de koelkast!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Vierlingsbeek (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Vierlingsbeek is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Boxmeer. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1997.

- De gemeente Vierlingsbeek is per 1-5-1942 vergroot met de gemeente Maashees en Overloon.

- Wapen van de voormalige gemeente Vierlingsbeek.

- De inwoners van Vierlingsbeek werken op veel gebieden samen met buurdorp Groeningen en beschouwen de dorpen gezamenlijk dan ook als een tweelingdorp.

- Onder het dorp Vierlingsbeek vallen ook de buurtschappen Op den Bosch (deels), Schafferden en Tuuthees (deels).

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen van de voormalige gemeente) Vierlingsbeek, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Stichting De Oude Schoenendoos.

- Museum Van Postzegel tot Tank in buurdorp Groeningen (zie verder aldaar) heeft o.a. voorwerpen en informatie over de geschiedenis van de kernen van de voormalige gemeente Vierlingsbeek.

- Verhalen over de geschiedenis van Vierlingsbeek op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vierlingsbeek heeft 9 rijksmonumenten.

- Vierlingsbeek heeft 9 gemeentelijke monumenten.

- Beekse Molen.

- Gevelstenen in Vierlingsbeek.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Vierlingsbeekse Molenbeek is 4,5 km lang en stroomt vanaf de provinciegrens naar de Maas. In de loop der  jaren is de beek rechtgetrokken, waardoor de natuurwaarden en landschappelijke eigenschappen zijn verdwenen. Het beekdal en de beek worden in 2014 heringericht waardoor zij haar natuurlijke kronkelende karakter weer terugkrijgt. Door de aanleg van een vispassage kent de beek geen hindernissen meer voor de vissen. Daarbij is ook een historisch waterrad in oude glorie hersteld.

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje van Veerpont Vierlingsbeek - Bergen door Pieter van Schijndel.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Vierlingsbeek en buurdorp Groeningen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Vierlingsbeek RK.

Reactie toevoegen