Vierhouten

Plaats
Dorp
Nunspeet
Veluwe
Gelderland

vierhouten schaapherder met kudde 1956 [640x480].jpg

Vierhouten Schaapherder met kudde 1956

Vierhouten Schaapherder met kudde 1956

Vierhouten

Terug naar boven

Status

Vierhouten is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Nunspeet. T/m 1971 gemeente Ermelo.

Terug naar boven

Ligging

Vierhouten ligt ZO van Nunspeet, NO van Elspeet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Vierhouten 19 huizen met 154 inwoners. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 280 huizen met ca. 700 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In het Dorpsplan Vierhouten (2010) zijn wensen en plannen uitgewerkt voor onder meer nieuwe wandelpaden en herstel van oude kuierroutes, een woonvoorziening voor ouderen, kinderopvang, verkeersremmende maatregelen en doortrekken van het fietspad vanuit Gortel naar Vierhouten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vierhouten heeft 20 rijksmonumenten.

- Vierhouten heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben in 9 hutten in het bos dagelijks rond de 80 personen ondergedoken gezeten, waarvan het merendeel joods was. Dit stond bekend als Het Verscholen Dorp. In het bos aan de Pas-Opweg kunt u een aantal van deze - nagebouwde - hutten bekijken (Nunspeterweg 1. Tel. 0341-254123).

- In Vierhouten is een kopie gebouwd van een grafheuvel die stamt uit de Nieuwe Steentijd (Neolithicum) en is hergebruikt in de Bronstijd. Deze replica geeft een verstilde opgraving weer. De methode van opgraven die wordt getoond is de zogenaamde kwadrantenmethode, waarbij delen van de heuvel na de opgraving blijven staan. De verschillende aardlagen zijn goed zichtbaar gemaakt. Het bijzondere van deze heuvel is de gebruikte techniek. De zichtbare verticale en horizontale vlakken zijn uitgevoerd met behulp van spuitbeton. Hiermee zijn de subtiele kleuren en de oorspronkelijke fractie van grind/zand van de aardlagen na te bootsen. Een informatiepaneel ter plekke vertelt u er meer over.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De herders van Schaapskudde Elspeet en Vierhouten hoeden dagelijks de schapen op de Elspeetse en Vierhoutense heide.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Vierhouten (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Vierhouten.

- Wijken: - Site over de wijk Eikenwal in Vierhouten, waaronder de geschiedenis van...

- Dorpshuis: - Dorpshuis Horsterhoek is in 1953 gebouwd op de plek waar tot 1946 het pension van de familie Hop stond. Het dorpshuis is nog altijd het sociale en culturele hart van het dorp.

- Muziek: - Het Vierhouterkoor is een energiek en enthousiast gemengd koor met ruim 40 leden dat zich kenmerkt door een gezonde mix van plezier en kwaliteit met een 3-stemmig gevarieerd repertoire.

Reactie toevoegen