Ermelo

Plaats
Dorp en gemeente
Ermelo
Veluwe
Gelderland

Ermelo-MSD-20110322-229644.jpg

Ermelo, Veluwe, Gelderland

Ermelo, Veluwe, Gelderland

Ermelo-MSD-20110322-229649.jpg

Ermelo, Veluwe, Gelderland

Ermelo, Veluwe, Gelderland

Ermelo-MSD-20110322-229660.jpg

Ermelo, Veluwe, Gelderland

Ermelo, Veluwe, Gelderland

Ermelo-MSD-20110322-229666.jpg

Ermelo, Veluwe, Gelderland

Ermelo, Veluwe, Gelderland

Ermelo-MSD-20110322-229668.jpg

Ermelo, Veluwe, Gelderland

Ermelo, Veluwe, Gelderland

ermelo_museum_het_pakhuis_en_molen_de_koe.jpg

Ermelo, museum Het Pakhuis en molen De Koe.

Ermelo, museum Het Pakhuis en molen De Koe.

GL kadastrale gemeente Ermelo in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Ermelo in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Ermelo in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Ermelo

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je luxe ingerichte tent bij Landgoed Volenbeek.

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark Haeghehorst.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Ermelo.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Ermelo.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Ermelo.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Ermelo.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ermelo en omgeving (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Ermelo is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe.

- In 1972 zijn de dorpen Nunspeet, Elspeet en Vierhouten van de gemeente Ermelo afgescheiden tot een nieuwe gemeente Nunspeet. Bijzonder is dat dit de enige gemeentelijke afscheiding in de 20e eeuw is. In alle andere gevallen ging het juist om samenvoegingen.

- De gemeente Ermelo omvat naast de gelijknamige hoofdplaats sinds de 'afscheiding' van 1972 verder alleen nog buurtschappen, zijnde De Beek, Drie, Horst, Houtdorp, Leuvenum, Speuld, Staverden, Telgt en Tonsel (deels). Dit zijn in totaal 9 buurtschappen. Opvallend is dat, hoewel Ermelo een toeristisch populair dorp is evenals sommige buurtschappen, de meeste buurtschappen tot voor kort geen plaatsnaamborden hadden (tot 2013 hadden alleen Horst, Leuvenum en Speuld plaatsnaamborden). Dat gold zelfs voor één van de plaatsen in ons land die zich profileert als 'kleinste stad van Nederland' (Staverden). Maar de gemeente Ermelo heeft inmiddels een inhaalslag gepleegd, want in 2013 hebben de buurtschappen De Beek, Drie en Houtdorp plaatsnaamborden gekregen en in 2014 dan ook Staverden. De buurtschap Telgt had tot voor kort 2 fraaie zelfvervaardigde plaatsnaamborden met een schilderij van een boerderij erbij, maar die zijn recentelijk verdwenen.

- Wapen van de gemeente Ermelo.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Ermelo.

Terug naar boven

Naam

Oudere schrijfwijzen
1883 Ermeloo, 1888 Ermelo.

Terug naar boven

Ligging

Ermelo ligt N van Putten, Z van Harderwijk en grenst in het W aan het Wolderwijd en aan de provincie Flevoland (Zeewolde).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Ermelo 591 huizen met 4.234 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 41/276 (= huizen / inwoners) met de buurtschappen Tonsel 5/49, Veldwijk 21/147, Horst 46/360, Telgt 38/283, Drie 5/28, Speuld 13/83, Houtdorp 8/54, Staverden 11/97 en Leuvenum 22/161, dorp Nunspeet 104/641 met de buurtschappen Oosteinde 69/489, Westeinde 50/387, Hulshorst 53/404 en Hophuizen 5/30 en dorp Elspeet 81/591 met de buurtschap Vierhouten 19/154.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Ermelo, die sinds de afsplitsing in 1972 van Nunspeet c.s. dus nog slechts het dorp Ermelo en een 10-tal buurtschappen omvat, ca. 11.000 huizen met ca. 26.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ermelo is een oud dorp, in ieder geval ouder dan 1150 jaar; in 855 wordt het voor het eerst in schriftelijke stukken vermeld. Lange tijd bleef Ermelo een klein en onaanzienlijk dorp. Het werd pas goed ontsloten door de aanleg van de Zuiderzeestraatweg rond 1830 en toen het dorp in 1882 een halte kreeg aan de spoorlijn Amersfoort-Zwolle. De heer Chevalier van het nabij de spoorlijn gelegen landgoed Veldwijk had het station voor een groot deel gefinancierd, maar verbond er de voorwaarde aan dat de gemeente voor een goede ontsluitingsweg moest zorgen; de Stationsstraat, die destijds nog vanuit het oude Ermelo door de weilanden liep.

In 1886 wordt landgoed Veldwijk een psychiatrische instelling, en in 1891 wordt ook het nabijgelegen landgoed 's Heeren Loo een instelling voor verstandelijk gehandicapten (zie ook virtueel museum 's Heeren Loo). Dat zorgde voor veel bedrijvigheid en woningbouw ter plekke. Dit Nieuw-Ermelo zoals het wel werd genoemd, groeide geleidelijk naar het oosten, en het oude Ermelo naar het westen. Rond 1920 zijn beide kernen aan elkaar gegroeid. Een volgende 'groeigolf' in Ermelo vond plaats na de Tweede Wereldoorlog, door de komst van kazernes met het bijbehorende defensiepersoneel. In 1972 is de gemeente fors ingekrompen. In dat jaar is een groot deel van het grondgebied en het inwonertal van de gemeente Ermelo afgesplitst tot de nieuwe gemeente Nunspeet. Een voor de 20e eeuw uniek gegeven. De 'dichtst nabije' gemeentelijke afsplitsing in het verleden vond plaats in 1884, toen de gemeente Schoonebeek zich afsplitste van de gemeente Dalen.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Ermelo, kunt u terecht bij de volgende instanties:

- Oudheidkundige Vereniging Ermeloo.

- Museum Het Pakhuis is een centrum voor Erfgoed, Natuur & Milieu. In het archeologisch en natuurhistorisch museum kan je op expeditie door het verre verleden van Ermelo. Zo zijn er vuurstenen, scherven en botten van mammoeten die je zelf kunt bekijken, voelen en ruiken. Je maakt een duik in het verleden door zelf als archeoloog op zoek te gaan naar vondsten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ermelo heeft 30 rijksmonumenten.

- Ermelo heeft 106 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Koe.

- Nieuwe begraafplaats Veldwijk. - Oude begraafplaats Veldwijk.

- Gevelstenen in Ermelo.

- Museum-Documentatiecentrum Parkzicht geeft een beeld van de geschiedenis van de psychiatrie in het algemeen en in het bijzonder van het oude Psychiatrisch Ziekenhuis Veldwijk, dat in 1886 is opgericht.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo zijn verschillende organisaties op het gebied van natuur en milieu vertegenwoordigd. Het NMP coördineert zodoende de activiteiten van natuur- en milieugroeperingen binnen de gemeente Ermelo. Binnen het NMP houden mensen zich met specifieke zaken bezig zoals natuur, milieu, thuiscomposteren en het ontwikkelen van wandel- en fietsrouteboekjes. Het NMP heeft regelmatig contact met de gemeente Ermelo. Als er zaken zijn die de natuur of het milieu aangaan neemt de gemeente contact op met de stichting en omgekeerd. Voorbeelden zijn het Landschapsontwikkelingsplan, herziening van bestemmingsplannen, het onderhoud van fietspaden en beleid over afval. De stichting geeft regelmatig haar mening en advies aan het college van burgemeester en wethouders, waarbij zij uitgaat van het natuur- en milieubelang. Dat dit niet altijd hetzelfde standpunt zal zijn als dat van de gemeente is te verwachten. Toch - en misschien juist wel daarom - heeft de gemeente belang bij de stichting.

- The Events Bakery is de ideale locatie voor je groepsuitje: bedrijfsuitje, clubuitje, vrijgezellenfeest of familiefeest. Wat kun je er doen? Paintball, Airsoft, Handboogschieten, Slipcursus, Quadrijden, 4x4 Rijden, Ongevallensimulator, Klimpark, Teambuilding Games, Solexrijden, Segwayrijden en Shooting Games. Er zijn locaties in Rotterdam, Moordrecht, Ewijk, Ermelo en Nuenen.

- De landgoederen Oud-Groevenbeek en Nieuw-Groevenbeek liggen direct N van Putten maar vallen nog net onder de gemeente Ermelo.

- In 2011 is de Structuurvisie Groene Zoom (de groene strook tussen de kernen van Ermelo en Harderwijk) vastgesteld. De visie geeft een invulling aan de stedelijke uitloopfunctie van het gebied en geeft een waarborg voor het duurzaam behouden van het groene karakter, aldus de gemeente Ermelo.

- Het Apenstaartje is het rondreizend poppentheater van André Verhagen. Hij speelt al sinds ca. 2000 en biedt een gevarieerd aanbod van voorstellingen voor zowel kinderen als volwassenen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van de gemeente Ermelo van fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Ermelo.

- Zorghoeve Natuurwerkplaats Materra.

Reactie toevoegen